Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

GDO’lu İthalat Teşvik Ediliyor

Greenpeace GDO'luların değil, aksine GDO’suz ithalatın teşvik edilmesini ve gıdalarda GDO'ların yasaklanmasını istedi. Bakanlığın laboratuvarlarında izin verilmeyen GDO’ları tespit edecek düzeneği olmadığını açıkladı.

İçerik Alınlık Resmi

Greenpeace GDO'luların değil, aksine GDO’suz ithalatın teşvik edilmesini ve gıdalarda GDO'ların yasaklanmasını istedi. Bakanlığın laboratuvarlarında izin verilmeyen GDO’ları tespit edecek düzeneği olmadığını açıkladı.

gdo illüstrasyon
Greenpeace Akdeniz Türkiye’de genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) içeren ürünlere yönelik başlayacak yeni bir uygulamayı duyurdu: İthal edilen GDO’lu ürünlerin sadece yüzde 20’si analiz edilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı yeni uygulamada, GDO’suz ürünlerin ise yüzde 100’ünün analiz edilmesi öngörülüyor.

Greenpeace’in açıklamasında bu uygulamayla GDO’lu ürünlerin limana rahatça gireceği, GDO’suz ürünlerin ise günlerce analiz sonucu bekleyeceği bildirildi.

GDO’suz ithalat cezalandırılıyor

Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç bu uygulamayla GDO’suz ürün getirenlerin cezalandırıldığını ifade etti.

“Bakanlığın yeni uygulamasıyla, GDO’suz üretim yapmaya çalışanların ithal ettiği her parti mal denetime tabi tutulurken GDO'cular adeta ellerini kollarını sallaya sallaya yurda GDO'ları sokabilecekler.

“Daha önce GDO’lu yemle beslenmiş hayvanların ürünlerinin etiketleneceği sözünü verip bu sözü tutmayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu uygulamayla adeta GDO’suz ürün getirenleri cezalandırıp GDO’lu ürün getirenleri ödüllendiriyor.

“GDO’ları gıdamıza sokacak bir kanun değişikliği tasarısı hazırlayan Eker şimdi bu uygulamayla ikinci bir skandal karara imza atıyor.”

Laboratuvarların eksiği

Dinç açıklamasında bakanlığın elinde kimliklendirme testi yapabileceği sadece üç laboratuvar olduğunu, bunların da şu an izin verilmeyen GDO'ları tespit edecek akredite düzeneğe sahip olmadığını belirtti.

“Çünkü ellerinde izin verilmeyen veya reddedilen GDO'ların kimlik bilgileri mevcut değil. Dolayısıyla bu GD materyalleri tespit etmek üzere aldıkları herhangi bir akreditasyon da bulunmuyor.

“Eğer Mehdi Eker hazırladığı kanun tasarısını işleme sokarsa, elindeki mevcut laboratuvar tesisleriyle bulaşmanın oranını etkin olarak denetleme imkanı sıfır.

“Bu da pratikte Türkiye'nin kapılarının tamamen GDO'lara açılması anlamına gelir. Biz GDO’larda sıfır denetim değil sıfır tolerans istiyoruz.”

Yüzde 100 denetim

Yakın zamanda ortaya çıkan genetiği değiştirilmiş pirinç ithalatına da değinen Dinç, bakanlığın dünyada genetiği değiştirilmiş pirinç olmadığını söylediğini, ardından da GDO'lu olma ihtimali olan pirinç de dahil ürünlerden yüzde 100 numune alma uygulaması getirdiğini hatırlattı.

“Bu zaten gerekli ve zorunlu bir uygulama. Bu nedenle bu uygulamayı destekliyoruz.

“Ancak GDO'lu ithal ürünlerin sadece yüzde 20 denetim sıklığına tabii tutulması bir o kadar skandal karardır.

“Bakanlığın bu uygulaması GDO'cu yemcilerle GDO'suz üretim yapan temiz yem üreticileri arasında, GDO'culardan yana haksız rekabet yaratıyor.

“Ayrıca getirilen GDO'ların Türkiye'de izin verilen mi yoksa yasaklanan GDO'lar mı olduğunu tespit etmek de bu uygulamayla imkansız.

“Bu nedenle GDO'lu yem hammaddesi ithalatında da yüzde 100 denetim sıklığı getirilmesi şart.” (YY)

Kaynak: Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. gdo illüstrasyon [JPG] [64.63K]
Share
İlgili Eğitim