Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Suriyeli Mülteciler için Uluslararası İşbirliği Gerekli

Uluslararası Af Örgütü Suriyeli mültecileri barındıran ülkelerin mültecilerin güvenliğini sağlamasını istedi. Akçakale’de yaşananlara değinerek mültecilerin hiçbir şekilde geri gönderilmemeleri gerektiğini vurguladı.

İçerik Alınlık Resmi

Uluslararası Af Örgütü Suriyeli mültecileri barındıran ülkelerin mültecilerin güvenliğini sağlamasını istedi. Akçakale’de yaşananlara değinerek mültecilerin hiçbir şekilde geri gönderilmemeleri gerektiğini vurguladı.

suriyeli mülteciler kamp fotograf
Uluslararası Af Örgütü başta Türkiye’de bulunanlar olmak üzere Suriyeli mültecilerin durumuna dikkat çekti, Suriyeli mültecileri barındıran ülkelere mültecilerin güvenliğini sağlaması için çağrıda bulundu.

“Özellikle Suriye’ye komşu ülkeler, zulüm ve insan hakları ihlallerinden kaçan mültecilerin kendi topraklarına girişini ve zorla Suriye’ye gönderilmemesini güvence altına almalı.

“Aynı şekilde Suriyeli mültecilerin sığındığı ülkeler, mültecilerin sığınma, beslenme, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlere erişimini de güvence altına almalı.”

Örgüt Suriyeli mültecilerin evlerine dönene kadar, yeterli bir şekilde korunduğu ve yardıma erişimlerinin sağlandığını güvence almak için daha artık fazla çaba gösterilmesi gerektiğini de bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner da “Türkiye yetkilileri kampların dışında yaşayan Suriyeli mültecileri korumak için uluslararası toplumla işbirliği içinde acil adımlar atmalı” dedi.

“Sınırdışı edilemez”

Uluslararası Af Örgütü son dönemde Türkiye’de inşa edilen mülteci kamplarının belirgin bir şekilde Suriye sınırından uzak olmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiğini de bildirdi ve kampların uluslararası standartlara uygun olması yönünde çağrı yaptı.

“Mülteci kamplarının hâlihazırda uluslararası standartlarla uyumlu olması için, mültecilerin geldiği ülkelerle olan sınırdan -en az 50 kilometre- makul bir uzaklığa inşa edilmesi gerekmektedir.”

Açıklamada 27 ve 28 Mart’ta 600 mültecinin sınırdışı edilmesi de yer aldı. Yetkililerden Suriyeli mültecilerin ve sığınmacıların hiçbirinin, hiçbir yerde ve hiçbir şekilde zorla ülkesine gönderilmemesini güvence altına alması istendi.

Farklı uygulamalar

Kamp dışında yaşayan mültecilerin kayıt altına alınması girişimlerine dair olumlu atıflarda bulunan Uluslararası Af Örgütü’nün açıklamasında şu noktalara da dikkat çekildi.

* Kayıt sistemi Suriyeli mültecilerin yaşadığı bütün bölgeleri kapsayacak şekilde genişletilmeli.

* Türkiye hükümeti, Suriye sınırındaki 11 bölgeye dair bir genelge yayımlayarak sağlık hizmetlerine erişim konusunda Suriyeli mültecilerin ihtiyaçlarının ücretsiz karşılanacağını dile getirdi. Suriyeli mültecilerin erişimine açılan bakımın seviyesi (öncelikli, ikincil ve üçüncül) açıklığa kavuşturulmalı.

* Hareket, genelgenin, uygulamanın çapı konusunda yerel yetkililere karar yetkisi verdiğini gözlemlemektedir. Genelgenin farklı bölgelerde belirgin farklılıklarla uygulanıyor olması kaygı verici. (YY)

Kaynak: Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. suriyeli mülteciler kamp fotograf [JPG] [87.43K]
Share
İlgili Eğitim