Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK projesi 20-24 Nisan 2013’te Diyarbakır ve Batman’da!

Batman, Çanakkale, Diyarbakır ve İzmir’den gençlerle şehirlerin hafızasına odaklanarak ortak fotoğraf ve video projeleri üretilmesini amaçlayan Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi’nin yeni projesi BAK’ınilk buluşması, 20–24 Nisan 2013 tarihlerinde Diyarbakır ve Batman’da gerçekleşiyor.

İçerik Alınlık Resmi

Batman, Çanakkale, Diyarbakır ve İzmir’den gençlerle şehirlerin hafızasına odaklanarak ortak fotoğraf ve video projeleri üretilmesini amaçlayan Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi’nin yeni projesi BAK’ınilk buluşması, 20–24 Nisan 2013 tarihlerinde Diyarbakır ve Batman’da gerçekleşiyor.

BAK, Türkiye’nin farklı bölgelerinden birbirinden uzak şehirlerden gelen gençlerin, yaşadıkları farklı coğrafyaları ve birbirlerini tanımalarını; bu şehirlerin hikâyelerini video ve fotoğraf projeleri aracılığıyla beraber çalışarak aktarmalarını sağlayacak bir kültürel etkileşim ve ortak sanatsal üretim projesi. Proje kapsamında Batman, Çanakkale, Diyarbakır ve İzmir’den gençlere kendi seslerini duyurup şehirlerinden hikâyeler anlatabilecekleri, birbirlerinin hikâyeleriyle tanışabilecekleri ve farklı coğrafyalarla iletişim kurabilecekleri bir ortam sağlanırken, hem gençlere yeni bir üretim olanağı yaratmak, hem de farklı şehirler arasında kültürel etkileşimin ve iletişimin yolunu açmak hedefleniyor.

Proje şehirleri olan Batman, Çanakkale, Diyarbakır ve İzmir’de yaşayan, video ve fotoğrafla ilgilenen 18-26 yaşları arasındaki gençlere yapılan açık çağrıya toplam 140 kişi başvurdu. Ön değerlendirmenin ardından yapılan yüz yüze görüşmeler sonucunda dört şehirden toplam 24 katılımcı belirlendi. 20–24 Nisan 2013 tarihlerinde ilk atölye çalışması için Diyarbakır ve Batman’da bir araya gelecek olan katılımcılar, 5 gün sürecek olan bu ilk buluşmadaki atölye çalışmalarında şehir ve hafıza ilişkisi üzerine eğitimler alacak, görsel sanatlar alanında şehir ve hafıza konusunda yapılmış örneklerle karşılaşacak, şehri araştırmanın yanı sıra, fotoğraf ve video ile belgeleme yöntemleriyle de tanışacaklar. Atölye çalışmalarına ek olarak, gençlerin Diyarbakır’ı farklı yönleriyle tanımasına olanak sağlayacak şehir gezileri, mahallelerde şehrin hafızasına yaklaşabilecekleri ve görsel-işitsel kayıtlar tutabilecekleri birebir görüşmeler de içeren keşif turları programın önemli bir parçasını oluşturacak.

Program kapsamında ayrıca, BAK projesi katılımcılarının Diyarbakırlı sanatseverlerle buluşabilecekleri herkese açık iki etkinlik de düzenleniyor. 20-21 Nisan 2013 tarihlerinde Diyarbakırevi işbirliğiyle düzenlenen etkinliklerin ilkinde 20 Nisan 2013 Cumartesi 19.30’da, şehir ve hafıza konusuna sinema aracılığıyla farklı bakış açıları sunan bir kısa film seçkisi gösterilecek. Seçkide yer alan Tek Duvarlı Şehir (Sevgi Ortaç, 2006), Bir Avlu Bir Kent (Canan Altınbulak, 2011), Ben Geldim Gidiyorum (Metin Akdemir, 2011), Dalgalar (Belmin Söylemez, 2001) ve Küpeli (Çetin Baskın-Metin Akdemir, 2013) birbirinden farklı şehirlerin farklı mekânlarında şehrin hafızasına kazınan gündelik hayat deneyimlerine ışık tutuyor. Katılımcıların Batman ziyaretinden önce 21 Nisan 2013 Pazar 19.30’da yapılacak ikinci film etkinliğinde ise yönetmenliğini Metin Avdaç’ın yaptığı Kara Altından Altın Mikrofona (2009) belgeseli gösterilecek. Proje şehirlerinden biri olan Batman’ın, modern bir şehir olarak kuruluş öyküsünde kendine has bir yeri olan TPAO Batman Orkestrası’nın macerasını anlatan belgesel, yakın tarihten hatırda kalacak bir kesit sunuyor.

Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından yürütülen BAK projesi kapsamındaki atölye ve eğitim programları, Geniş Açı Proje Ofisi ve docİstanbul–Belgesel Araştırmaları Merkezi ile işbirliği içinde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Sosyal Yaşam Merkezi ve Diyarbakır Sanat Merkezi’nde düzenleniyor. BAK projesi Mott Vakfı, Açık Toplum Vakfı, İsveç Başkonsolosluğu ve A.B.D. İstanbul Başkonsolosluğu ve Nikon tarafından destekleniyor.

Detaylı bilgi ve sorularınız için

Derya Bozarslan

Diyarbakır Sanat Merkezi

0533 540 0867

[email protected]

[email protected]

Share
İlgili Eğitim