Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Barajların Gölgesindeki Uygarlıklar: Amazon ve Mezopotamya

Ilısu Barajı, 310 kilometrekarelik bir alanı su altında bırakarak, 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf’i Dicle havzasında yaşayan birçok canlıyla birlikte yok edecek.

İçerik Alınlık Resmi

Ilısu Barajı, 310 kilometrekarelik bir alanı su altında bırakarak, 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf’i Dicle havzasında yaşayan birçok canlıyla birlikte yok edecek.

damocracy belgeseli afişi
Amazon ormanlarının kalbindeki Belo Monte Barajı ise 688 kilometre karelik yağmur ormanını ve onlarca kabilenin yaşam alanını sular altında bırakacak.

Bu barajlardan çıkan metan gazının karbondioksitten ton başına 25 kat daha fazla iklim değişikliği etkisi olacak.

Peki bütün bu gerçeklere rağmen barajlar savunulduğu gibi temiz enerji mi?

Yıllardır Yaşar Kemal, Sezen Aksu ve Tarkan gibi birçok ünlü ve on binlerce insan "Hasankeyf Yok Olmasın" diye mücadele ediyor. Şimdi de 30'dan fazla belgesele imza atmış ve BBC, CNN gibi uluslararası televizyonlarla çalışan Kanadalı yönetmen Todd Southgate, Hasankeyf ve Amazon'un ortak hikayesini konu alan bir belgesel hazırladı. Belgeseli Mehmet Ali Alabora seslendirdi.

Sosyal medyada üç günde 25.000 izlenme sayısına ulaşan filmin Irak, İran, Avrupa ülkeleri, Latin ülkeleri ve Amerika'da da gösterimleri yapılacak.

Baraj projeleriyle tehdit altında olan, Brezilya’nın görkemli Amazon ormanlarında ve Mezopotamya’nın bereketli ovalarında binlerce yıldır varlığını koruyan yerel halkların, kültürlerin ve doğal hayatın ortak hikayesi için Damocracy filmini siz de izleyin ve çevrenizle paylaşın. Barajların "temiz" enerji olmadığını tüm dünyaya birlikte gösterelim.

Filmi izlemek için tıklayınız.

 

İlgili Dosyalar:

  1. damocracy belgeseli afişi [JPG] [28.07K]
Share
İlgili Eğitim