Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

“Bizi Hasta Etme, Kömürden Vazgeç”

Greenpeace Gerze’de yapımı planlanan kömür santralinin hayata geçmesi halinde yaklaşık 20 bin insanı hasta edebileceğini açıkladı, Anadolu Grubundan santral planından vazgeçmesini istedi.

İçerik Alınlık Resmi

Greenpeace Gerze’de yapımı planlanan kömür santralinin hayata geçmesi halinde yaklaşık 20 bin insanı hasta edebileceğini açıkladı, Anadolu Grubundan santral planından vazgeçmesini istedi.

greenpeace eylem fotoğrafı
Greenpeace bugün İstanbul Bozdoğan Kemeri’nde açtığı dev pankartla, Anadolu Grubu’nun Sinop Gerze’ye kurulmak istediği kömür santralinden vazgeçmesi için grubun başkanı Tuncay Özilhan’a seslendi: “Özilhan Bizi Hasta Etme, Kömürden Vazgeç!”

Greenpeace Gerze’de yapımı planlanan kömür santralinin hayata geçmesi durumunda ortaya çıkacak sonuçları dile getirdi, santralin yaklaşık 20 bin insanı hasta edeceğini ifade etti.

Greenpeace’in yaptığı araştırmaya göre, santral 40 yıl faaliyet gösterdiği takdirde, tahmini 1900 kişinin ölümüne, toplam 18 bin yıl insan ömrü (yaşam yılı) kaybına, solunum hastalıklarıyla geçen toplam 2 milyon güne ve hastalık nedeniyle 1000 yılı aşan işgünü kaybına mal olacak.

Stuttgart Üniversitesi’nin hava kirliliği etkileri modeli ve Gerze Çevresel Etki Değerlendirme Raporu verileri kullanılarak hazırlanan araştırmaya göre, ayrıca Türkiye’nin toplam ekonomik kaybı 2,6 milyar Euro’ya ulaşacak.

Gerzeliler Direniyor

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan konuyla ilgili açıklamasında Gerze halkının Anadolu Grubu'nun kömürlü santral planına karşı dört yıldır direndiğini belirtti.

“Gerzeliler dört yıldır direniyor, iki yıldır da santral sahası önünde nöbet tutuyor. Çünkü havalarının, sularının kömürle kirlenmesiyle yaşam alalarından göç etmeye zorlanmak istemiyorlar.
“Yaptığımız araştırma bu santralin insan sağlığına ne denli zararlı olacağını bir kez daha bilimsel verilerle ortaya koyuyor.

“Tuncay Özilhan’ı bir kez daha, binlerce kişinin sağlığına etki edecek bu projeden vazgeçmeye çağırıyoruz.

“Anadolu Grubu gibi birçok insanın tükettiği ürünlere sahip bir markanın insan sağlığına en çok önem veren kurumlardan biri olması gerek. Oysa ki Özilhan dünyanın en kirli enerji üretim biçimi olan kömürlü termik santral ile Gerze halkının sağlığıyla oynuyor.

“Özilhan’ı bu projeden vazgeçip, rüzgar ve güneş gibi hem bölge halkının, hem Türkiye’nin enerji geleceğinin faydasına olacak projelere yönelmeye çağırıyoruz”.

ÇED raporu iade

Santral kurulması planlanan arazi 1/100 000’lik Çevre Düzeni Planında tarım ve orman arazisi olarak işaretlenmiş durumda ve santral sahasının 100 hektarı da orman arazisi konumunda.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu nedenle 27 Kasım 2012’de Gerze Enerji Santrali’ne ilişkin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) sürecinin devam etmesine izin vermemiş ve ÇED raporunu şirkete geri iade etmişti.

Greenpeace’in Anadolu Grubunun santralden vazgeçmesi için başlattığı imza kampanyasına bugüne dek yaklaşık 134.000 kişi destek verdi. (YY)

Kaynak: Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. greenpeace eylem fotoğrafı [JPG] [75.89K]
Share
İlgili Eğitim