Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Talana Karşı İki Dağ Gücünü Birleştiriyor

Altın madenleri ve termik santrallerin kıskacında yıllardır bulundukları yörelerde mücadele etmeye çalışan Kazdağları ve Madra Dağı’ndaki yaşam savunucuları birleşiyor.

İçerik Alınlık Resmi

Altın madenleri ve termik santrallerin kıskacında yıllardır bulundukları yörelerde mücadele etmeye çalışan Kazdağları ve Madra Dağı’ndaki yaşam savunucuları birleşiyor.

İki dağın korunmasına dönük mücadeleler için kurulmuş platform ve dernekler geçtiğimiz günlerde Küçükkuyu’da bir araya gelerek “Kazdağları ve Madra Dağı Çevre Platformu” adıyla birleşme kararı aldı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin çağrısı ile bir araya gelen 10 kuruluş her iki dağın çevresindeki doğa yıkımı ve talanına karşı ortak mücadele için birleşmeyi değerlendirdi.

Bu Birliktelik Çok Önemli

Çanakkale Çevre Platformu Sözcüsü Hicri Nalbant, bölgede altın işletmeciliğine karşı mücadelenin 2006 yılında Akademik Odalar Birliğinin kurulmasından sonra hareketlendiğini belirterek, “Bölgedeki altın madenciliği ile ilgili olarak paneller, konferanslar, mitingler, köy toplantıları yapıldı. 6 köyde ÇED toplantısı yaptırılmadı ama, ÇED olumlu kararları alındı. Söğütalan’da madende 75 kişi çalışmasına rağmen yine de toplantı yaptırılmadı, tutanaklar tutuldu. 6 adet ÇED iptal davası açtık. Termik santral projeleri var, toplam 14 bin MW. Bir bölümü ÇED sürecinde” diye konuştu.

GÜMÇED Başkanı Mehmet Akif Öznal Küçükdere’nin altın madenlerine karşı ilk mücadeleyi başlatan yer olduğunu belirterek, “Kazdağları sihirli bir isim ama, Madra Dağı ve Kozak da elden gidiyor. Bu birliktelik çok önemli” diye konuştu. Ayvalık Çevre Platformu' ndan Cemil Tosunoğlu Ayvalık adalarını koruma mücadelesi ile ilgili bilgiler aktarırken, Balıkesir’den toplantıyla katılan Necdet Bayhan, Balya’da ölen koyunlardan ve Dursunbey halkının tehlikeli atık bertaraf tesisi ile ilgili verdiği mücadeleden bahsetti.

Hayvanlarımızı Satıp İşçi Olduk

Her iki dağda sürdürülen yaşam savunusu mücadeleleri ile ilgili süreçler ve deneyimlerin aktarıldığı toplantıda, keklik ve arıcılık projelerinden, yerel tohumların yaşatılması mücadelesine kadar birçok konu dile getirildi. Toplantının en önemli konuşmalarından birisini ise Kozak Yaylası Karahayıt Köyü azalarından Halil İbrahim Çıracıoğlu yaptı. Köylerine demir madeni zenginleştirme tesisi kurulduğunu belirten Bey, “Yoksul bir köyüz. Meralar gidince hayvanlarımızı satıp işçi olduk. Başta madene karşı mücadele ediyorduk, gücümüz vardı, şimdi yok. Köylü mücadeleye katılmıyor. Ruhsat iptal davası açıldı Gümçed ve Ayvalık’tan arkadaşlar tarafından, davayı kazandık ancak yeniden ÇED süreci başlattılar. Firma çalışmaya devam ediyor. Pasa dolum sahası için yeni meralarımıza göz diktiler” dedi. Konuşmaların ardından kurulacak yeni platformla ilgili taslak üzerinde görüşmeler yapıldı. Toplantıda her iki dağın çevresindeki altın işletmeciliği başta olmak üzere doğaya zarar veren madencilik faaliyetleri, HES’ler ve termik santraller gibi bölgenin doğasına, tarihsel ve kültürel varlıklarına zarar verecek olan faaliyetlere karşı mücadelelerinin birliğine vurgu yapılan platform tüzüğünün kabulünün ardından, kurumlar oluşturuldu. Altın işletmeciliğine karşı önümüzdeki günlerde geniş bir kampanya başlatılması kabul edildi.

Platformun Küçükkuyu’da yapılan kuruluş toplantısına şu örgütler katıldı:

  • Ayvalık Adaları Tabiat Parkını Koruma Platformu
  • Balıkesir TÜKODER
  • Balıkesir Yaşam Dostu Ürün Dayanışma, Üretim ve Paylaşım Grubu
  • YASAD-Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği
  • Bayramiç Çevre Platformu
  • Bayramiç Yeniköy Kazdağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği
  • Çanakkale Çevre Platformu
  • GÜMÇED Edremit Körfez Şubesi
  • Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği
  • Balıkesir Barosu Çevre Komisyonu

http://evrensel.net/news.php?id=53844

Share
İlgili Eğitim