Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

609 Çocuğun Ölümü Engellenebilirdi

Gündem Çocuk Derneği’nin hazırladığı rapora göre, Türkiye’de 2012’de önlenebilir sebeplerle hayatını kaybeden 609 çocuğun 38’i işyerlerinde, 20’si eğitim ortamlarında öldü.

İçerik Alınlık Resmi

Gündem Çocuk Derneği’nin hazırladığı rapora göre, Türkiye’de 2012’de önlenebilir sebeplerle hayatını kaybeden 609 çocuğun 38’i işyerlerinde, 20’si eğitim ortamlarında öldü.

Gündem Çocuk Derneği, Çocuğun Yaşam Hakkı 2012 Raporu’nu açıkladı.
Rapora göre, bu yıl en az 609 çocuk bizzat devlet eliyle ya da devletin önlem almadığı sebepler nedeniyle yaşamını kaybetti.
Raporda, çocukların uğradığı yaşam hakkı ihlallerinin nedenleri arasında “Türkiye’de yaşanan yoksulluğun, yoksunluğun, ayrımcılığın, ırkçılığın ve bunlara benzeyen ya da benzemeyen sorunların yeni boyutları” sayılıyor.

38 çocuk işçi hayatını kaybetti

Raporda yer alan bazı veriler ana hatlarıyla şöyle:
* Toplumsal olaylar sırasında yaşananlar, kara mayını ve askeri mühimmat, silahlı çatışmalar, yargısız infazlar ve sağlık, eğitim ve bakım hizmeti veren kamu görevlilerinin ihmali nedeniyle 46 çocuk yaşamını kaybetti.
* Devlet önlem almadığı için şiddet, bireysel silahlanma, intihar, ihmal, afetler, gibi durumlarda yaşanan ihlal sonucunda en az 563 çocuk yaşamını kaybetti.
* İşyeri ölümlerinde ise en az 38 çocuk yaşamını kaybetti. Eğitim ortamında yaşamını kaybeden çocuk sayısı ise en az 20.
* Türkiye’de bulunan yabancılar arasında en az 40 çocuk çeşitli sebeplerden dolayı yaşamını yitirdi.

Dezavantajlılar çok etkileniyor

Gündem Çocuk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Celal Musaoğlu raporun verilerinin çocuk işçilerin sayılarının arttığını, çocuk gelin vakalarının çoğaldığını, daha fazla çocuğun silahlı ya da silahsız şiddet ortamlarında kaldığını gösterdiğini söyledi, dezavantajlı çocukların bu sorunlardan daha derin etkilendiğini belirtti.
“Bu raporda göreceğiniz vakalar da sosyo-ekonomik koşullar kötüleştikçe çocukların ölümle daha sık yüz yüze geldiklerini gösteriyor.
“Raporladığımız vakalarda ölümlerin gerçekleşme biçimleri, gerçekleştikleri yerler de bu bulguyu destekler nitelikte.” (YY)

Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı 2012 Raporu’na ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak: Bianet

Share
İlgili Eğitim