Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

"Nükleer? Hayır Teşekkürler"

Nükleer Karşıtı Platform üyeleri Fukuşima Nükleer Santral kazasının ikinci yıldönümünde “Nükleere Hayır, Yaşasın Hayat” sloganlarıyla Galata Köprüsü’nde insan zinciri oluşturdu.

İçerik Alınlık Resmi

Nükleer Karşıtı Platform üyeleri Fukuşima Nükleer Santral kazasının ikinci yıldönümünde “Nükleere Hayır, Yaşasın Hayat” sloganlarıyla Galata Köprüsü’nde insan zinciri oluşturdu.

Nükleer Karşıtı Platform (NKF) üyeleri Japonya’nın Fukişima Nükleer Santrali’nde yaşanan kazanın ikinci yıl dönümünde Galata Köprüsü’nde insan zinciri oluşturarak “Nükleere Hayır” dedi.

“Nükleer? Hayır Teşekkürler” yazılı önlükler giyen NKF üyeleri  “Akkuyu Fukişima Olmasın”, “Sinop Çernobil Olmasın”, “Nükleere Hayır, Yaşasın Hayat” sloganları ile Türkiye’de nükleer santral yapmak isteyen sekiz ülkenin dilinde “Nükleere Hayır” yazılı pankartı arkasında zincir oluşturdu.

nükleer karsıtı paltform
“Japonya’da kazanın etkileri sürüyor”

NKF İstanbul adına Fiden Üredi ve Özgür Gürbüz basın açıklamasını okudu. Üredi ve Gürbüz 11 Mart 2011’de yaşanan Fukuşima Nükleer Santrali kazasının etkileri ile Türkiye’de nükleer santral yapılmasının yaratacağı tehlikeleri açıklayarak nükleer santral istemediklerini vurguladı.

“Fukuşima Nükleer Santrali’nde dünyanın ikinci en büyük nükleer santral kazası yaşanması sonrası 160 binden fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kazanın maliyetinin ilk 10 yıl için 250 milyar doları bulması bekleniyor.

“Japonya’da bugün bile toprakta ve suda yüksek seviyede radyasyona rastlanıyor. Santralde çalışan 300’den fazla işçi yüksek dozda radyasyona maruz kaldı. Bölgedeki kelebeklerde görülen mutasyon ileriki yıllarda yaşanacak sağlık sorunlarının habercisi. Fukuşima eyaletinde 21 Ocak 2013’de açıklanan sağlık taraması sonuçlarına göre 95 bin çocuğun yüzde 44’ünde tiroid anormallikler olduğu görüldü.

“Felaketi önlemenin tek yolu, nükleer santral yapmamak”

“ABD’deki Üç Mil Adası, Sovyetler Birliği’ndeki Çernobil ve Japonya’daki Fukuşima kazaları gösteriyor ki, nükleer felaketleri önlemenin tek yolu; nükleer santral yapmamak.”

Açıklamada Mersin ve Sinop’ta nükleer santral yapılması halinde olası sızıntının tüm ülkeyi etkileyeceği belirtildi, yüzbinlerce yıl radyoaktif kalan nükleer atıklar sorununa dikkat çekildi:

“Mersin’de yapılacak santralden çıkacak atıkların Rusya’ya gönderileceğine dair açıklamalar doğruysa İstanbul Boğazı’nda geçecek tehlikeli maddelere bir de bu atıklar eklenecek. Olası bir kazadan sonra ne Galata Köprüsü’mnde ne Marmara’da balık tutup denize girmek mümkün olmayacak.

“Dünya nükleer enerjiden vazgeçiyor”

Açıklamada, Fukuşima kazasından sonra eski Japonya Başbakanı Naoto Kan’ın kazanın ülkeyi çöküşün eşiğine getirdiğini ve çok tehlikeli olduğu için nükleer enerjinin terkedilmesi gerektiğini söylediği ve Almanya, İsviçre, İtalya gibi pek çok ülkenin nükleer enerjiden vazgeçtiği belirtildi:

“Türkiye’de ise Başbakan Erdoğan’ın nükleer tehlikeyi tüpgaz patlamasıyla eş tuttu. Hükümetin nükleer tehlikeyi hiç ciddiye almadığı ortada.”

NKF üyeleri elektrik üretiminde doğaya zarar vermeyen enerji kaynaklarına öncelik verilmesini ve enerjinin verimli kullanılmasını; Türkiye’de insana ve doğaya zarar verecek nükleer enerji santralinden vazgeçilmesini istedi.

Kaynak: Bianet

İlgili Dosyalar:

  1. nükleer karsıtı paltform [JPG] [93.51K]
Share
İlgili Eğitim