Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Bütünşehir tarımsal çöküşü körüklüyor

İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu tarafından düzenlenen basın açıklamasında tarımın gün geçtikçe kötüye gittiğini ve tarım alanında taşeronlaşma yaşandığını kaydetti.

İçerik Alınlık Resmi

İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu tarafından düzenlenen basın açıklamasında tarımın gün geçtikçe kötüye gittiğini ve tarım alanında taşeronlaşma yaşandığını kaydetti.

uygu
İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu tarafından düzenlenen toplantıya platformun sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı ve Kooperatifçiler Başkanı Muhittin Akbulut önderlik ederken, kooperatifleşmenin faydaları ve taşeronlaşmanm zararlarını masaya yatırdı.

Açıklanan rakamlar vasıtası ile 2012 yılının tarım ve çiftçiler için kayıp bir yıl olduğunu vurgulayan Mustafa Kaymakçı, " Türkiye tarımda net ithalatçı 1 konumdadır. 2012 yılında tarım ürünleri dış ticaret açığı ise ilk 9 aylık dönemde 2 milyar doları geçmiştir. Türkiye gıda egemenliğini yitirmiştir, işlenen arazi sayısı azalmıştır. 10 yıllık zaman diliminde yaklaşık 8 milyar dolarlık buğday ve 11 milyar dolarlık pamuk ithal etmiştir. Bunlar ülkemizde tarımın giderek gerilediğini gösteren rakamlar. Ülkede tarımı geriliyor ve tarım ürünlerini ancak ithalatla karşılıyoruz. Artık tarımda dışa muhtaç hale geldik " dedi.

Kaymakçı, tarım politikalarının çiftçileri fakirleştirdiğini ve üretimin gerilediğini vurgulayarak " Bu durumdan kurtulmamızın tek yolu hükümetin ülke çıkarlarına uygun yeni tarım politikaları üretmesinden geçiyor. Çiftçilerin hızla kooperatifleşmeye sevk ederek, kooperatifler desteklenmelidir " dedi ve bütünşehir yasasının etkilerine de değindi; " Yasanın iptali için anayasa mahkemesine başvuru yapıldı. Bu doğrultuda mücadele etmemiz gerekiyor. Seferihisar Belediye Başkanı TUNÇ SOYER, bir hareket başlattı. Seferihisar'da başlayan bu hareketin tüm İzmir'e ve Türkiye'ye yayılmasını istiyoruz. Köyler mahalle durumuna gelecek, çiftçilerimiz de bu durumdan olumsuz etkilenecek. Vergileri artacak. Üretim ruhsata bağlanacak. Köylü izlenen tarım politikaları yüzünden eriyor. Türkiye tarımının çökertilmesi isteniyorsa, Bütünşehir Yasası bu durumu körüklüyor " dedi.

Kaynak: Geleceğin Köyleri Hareketi

İlgili Dosyalar:

  1. uygu [JPG] [28.95K]
Share
İlgili Eğitim