Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

5. Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası Başlıyor!

Bu yıl 21-27 Şubat tarihleri arasında 5.si gerçekleştirilecek olanBaki Koşar Nefret Suçlarıyla Mücadele Haftası, ana akım medya tarafından görmezden gelinen ya da nedenleri üzerine düşünülmeyen nefret suçlarını “Ana Akıma Kapılmamak” başlığı altında ele alıyor.

İçerik Alınlık Resmi

Bu yıl 21-27 Şubat tarihleri arasında 5.si gerçekleştirilecek olanBaki Koşar Nefret Suçlarıyla Mücadele Haftası, ana akım medya tarafından görmezden gelinen ya da nedenleri üzerine düşünülmeyen nefret suçlarını “Ana Akıma Kapılmamak” başlığı altında ele alıyor.

Siyah Pembe Üçgen İzmir tarafından kurulduğu 2009 yılından bu yana her yıl Şubat ayında düzenlenen Hafta, adını ve tarihini, unutulmasına itiraz ettiği bir nefret cinayetinden alıyor. Bilindiği üzere, gazeteci yazar Baki Koşar bir nefret cinayeti sonucu, ölümünden iki gün sonra 24 Şubat 2006’da Pangaltı’daki evinde ölü olarak bulunmuştu.

Beş yıldan bu yana farklı konu başlıklarıyla, Baki Koşar cinayeti nezdinde Türkiye’deki nefret suçlarına dikkati çekmeyi amaçlayan Siyah Pembe Üçgen İzmir, bu sene de “Ana Akıma Kapılmamak” başlığı altında düzenlediği etkinliklerle geleneği sürdürüyor.

Baki Koşar Nefret Suçlarıyla Mücadele Ödülü, 22 Şubat Cuma günü saat 19.00’da İzmir Alman Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek törenle sahibini bulacak. Ödül için aday önermek isteyenler www.siyahpembe.org adresindeki formu doldurarak katkıda bulunabilirler.

Her yıl gerçekleştirilen Nefret Suçları ile Mücadele Yürüyüşü ise 23 Şubat Cumartesi günü saat 13.00’da Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki Yakın Kitabevi önünden başlayacak.

Bir Enstalasyon Sergisi, Ana Nefret Bülteni

Bu yıl Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası’nın açılışı bir enstalasyon sergisi ile başlıyor. 21 Şubat Perşembe akşamı 19:00′da bir kokteyl ile açılacak olan Ana Nefret Bülteni isimli sergi Kara Pembe Karşı Sanat Kolektifi imzasını taşıyor ve 24 Şubat Pazar akşamına kadar Alsancak Yakın Kitabevi’nin üst katında meraklılarıyla buluşacak. Medya aygıtları ile kurulan iletişimin yönü ile yaygın tahakküm mekanizmalarının aynılaştığı noktanın sağlamasını, Türkiye’deki transfobi ile görmenin mümkün olduğunu düşünen Kolektif, yıllar geçtikçe değişen bir şey olup olmadığını sorgulamayı deniyor.

Trans – Feminist Buluşma

Siyah Pembe Üçgen Kadın Grubu, Hafta kapsamında iki ayrı oturumla, feminizmi, seks işçiliğini ve transların yaşadığı bölgesel sorunları tartışıyor. 22 Şubat Cumartesi günü İzmir Alman Kültür Merkezi‘nde gerçekleşecek oturumlarda farklı feminist ve LGBT örgütlerinden konuşmacılar yer alacak. Bölgesel sorunların ele alınacağı oturumda Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nin Ege Bölgesine yönelik 2012 Hak İhlalleri Raporu da ilk kez kamuoyuyla paylaşılacak.

Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Ödülü ve Yürüyüşü

Her yıl verilen Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Ödülü, o yıl içerisindeki nefret suçları ile mücadelesinde gösterdiği başarı ya da istikrar nedeniyle öne çıkan kişi, örgüt ya da kuruluşlara verilmektedir. Bu yıl 5. kez verilecek olan ödül, haftanın teması “Ana Akıma Kapılmamak” ile uygun bir konsept oluşturacak şekilde sanatçı Cüneyt Cansever tarafından tasarlandı. 2012 yılına ait adayları belirlemek için internet üzerinden oylama yöntemi seçildi. Oylamaya katılmak isteyenler siyahpembe.org ve nefretsuclari.org web siteleri üzerinden oy kullanabilirler. Bu seneki ödülün sahibi 22 Şubat Cuma akşamı saat 19:00′da İzmir Alman Kültür Merkezi’nde düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak.

Yine her yıl gerçekleştirilen Nefret Suçları ile Mücadele Yürüyüşü ise bu yıl 23 Şubat Cumartesi günü 13:00′da Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki Yakın Kitabevi önünden başlayacak; Sevinç Pastanesi önünde yapılacak olan basın açıklamasının ardından son bulacak.

Ana Akıma Kapılmamak”

Bu sene “Ana Akıma Kapılmamak” temasının seçilmesinin nedeni biraz da nefret suçlarına genel anlamda medya üzerinden bir bakış sağlamak. Bu kapsamda 23 Şubat Cumartesi günü İzmir Fransız Kültür Merkezi‘ndeki oturumlarda ise insan hakları savunucuları, akademisyenler ve medya çalışanları bir araya gelecek. Yereldeki sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla hem ana akım eleştirisi yapılırken hem de alternatif medya araçlarının yaratılmasının olanakları tartışılacak. Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği ve Kaos GL ortaklığındaki yürütülen medya izleme programının 2012 raporu da bu kapsamda ilk defa kamuoyuyla paylaşılacak.

Kendi medya iletişim araçlarını oluşturma çalışmalarına odaklanan iki ayrı atölye çalışması da hafta içerisinde yerini almakta. 26 Şubat Salı günü gerçekleşecek olan atölyelerden ilki Video-Aktivizm üzerine. Atölyede kamera özelliği olan elektronik aletler üzerinden video çekim ve bu çekimleri canlı yayın olarak internet üzerinden paylaşma teknikleri üzerine çalışılacak. Aynı gün gerçekleşecek ikinci atölye olan Flyer-Zine atölyesinde ise pratik ve hızlı bir şekilde savunuculuk materyallerinin basılı bir hale getirilmesi ve yaygınlaştırılması konularında çalışmalar yapılacak. Her iki atölye çalışması da Siyah Pembe Üçgen Kültür Merkezi‘nde gerçekleştirilecek.

Eleştirel Pedagoji Günleri

Bu yıl üçüncüsü gerçekleşecek olan Eleştirel Pedagoji Günleri de Hafta’nın konseptine uygun olarak medya üzerine odaklanacak. Gergedan İzmir Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenci Topluluğu’nun ev sahipliğinde gerçekleşecek olan etkinlikler 24 Şubat Pazar Öğrenci Buluşması ile başlayacak. Brunch organizasyonunda bir araya gelecek olan Türkiye’nin çeşitli üniversitelerindeki homofobi, bifobi ve transfobi karşıtı öğrenciler, yıllık bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirecekler. Yine aynı gün öğrenci gruplarına özel Medya İzleme Atölyesi gerçekleştirilecek. Eleştirel Pedagoji Günleri, 25 Şubat Pazartesi eleştirel pedagoji alanında çalışan akademisyenlerin moderasyonuyla hegemonik eğitim, sosyal medya gibi konuların tartışıldığı atölyeler ile son bulacak.

Benim Çocuğum” Filmi İzmir’de!

Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası’nın kapanışı ise 27 Şubat‘ta LGBT bireylerin ailelerini konu alan Benim Çocuğum belgeselinin İzmir Galası ile yapılacak.

Can Candan’ın yönettiği, eşcinsel, biseksüel ve transseksüel çocukları olan ailelerin tanıklıklarına başvuran bir umut ve mücadele hikâyesi olan Benim Çocuğum, İzmir Galası’nın ardından !f Bağımsız Film Festivali kapsamında 2 Mart tarihinde İzmirli seyircisiyle buluşacak.

Benim Çocuğum bizi Türkiye’de beş farklı eve götürüyor. Anne-babaların gözünden, lezbiyen, gey, biseksüel ve transeksüel çocuklarının hikâyelerini dinliyoruz. Hikâyeler, inkar, travma, çaresizlik, korku, utanma, kabullenme ve yeniden doğma gibi temalarda ortaklaşıyor.

Haftanın tam programı için: www.nefretsuclari.org

Share
İlgili Eğitim