Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Af Örgütü'nden Acil Eylem Çağrısı

Uluslararası Af Örgütü herkesi, Bakan Ergin ile İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üstün'e yazarak adım atılması ve doktor kontrolünün düzenli sağlanması için talepte bulunmaya çağırdı.

İçerik Alınlık Resmi

Uluslararası Af Örgütü herkesi, Bakan Ergin ile İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üstün'e yazarak adım atılması ve doktor kontrolünün düzenli sağlanması için talepte bulunmaya çağırdı.

af
Uluslararası Af Örgütü, internet sitesinden açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla başlattığı kampanyayla Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Meclis İnsan Hakları İzleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün'e mektup yollama çağrısı yaptı.

Bugün açlık grevinin 12. günü. Yedi hapishanedeki 63 mahpus 12 Eylül'den beri açlık grevinde. Adalet Bakanlığı'na göre 2 Kasım itibariyle 67 cezaevinde toplam 682 mahkum açlık grevine katıldı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) aralarında gazeteciler ve avukatların da olduğu binlerce tutuklunun da 5 Kasım'da açlık grevine başladığını duyurdu. Ayrıca sekiz BDP'li milletvekili de açlık grevinde.

Talepler, anadilde savunma, anadilde eğitim ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın tecridinin kaldırılması. Öcalan bir yılı aşkın zamandır avukatlarıyla görüşmedi.

Açlık grevindeki bazı mahkumları temsil eden avukatlar, Uluslararası Af Örgütü'ne, cezaevi doktorlarının grevdeki mahkumların tansiyonlarını ölçmeyi ve sağlık muayenelerini yapmayı düzenli olarak reddettiklerini belirtti.

Af Örgütü açıklamasında, bazı mahkumların avukatlar tarafından cezaevine getirilen ve hayati önem taşıyan vitaminlere erişiminin de engellendiğini ifade etti.

Ayrıca, Silivri ve Şakran cezaevlerinde açlık grevinde olan mahkumların hücre hapsine konmaları ve Tekirdağ Cezaevi'ndeki gardiyanların açlık grevine katıldıkları için mahkumlara kötü muamelede bulunduğu konusundaki haberlerden de endişe duyduklarını açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü şu çağrıda bulundu:

* Yetkililere, açlık grevlerinin barışçıl bir protesto şekli olduğunu ve Türkiye yetkililerinin, bu yöntemle protesto etme hakkı dahil olmak üzere, mahkumların ifade özgürlüğü hakkına saygı duyma yükümlülüğü bulunduğunu hatırlatın.

* Yetkilileri, açlık grevindeki mahpusların nitelikli sağlık görevlilerine ve tıbbi değerlendirme, öneri ve bunlara bağlı olarak mahkumların gönüllü olarak kabul edecekleri tedavilere erişimini sağlamaya ve  grevdeki mahkumların avukatları ve aileleri tarafından temin edilen vitaminlere erişiminin gerekçesiz sınırlandırılmadığını garanti etmeye çağırın.

* Yetkililerden, açlık grevindeki mahkumlara yönelik cezalandırıcı tedbirler alınmamasını ve işkence ve benzeri kötü muamele yasağının sürdürülmesini garanti etmesini ve Silivri, Şakran ve Tekirdağ cezaevlerindeki mahkumların kötü muamele gördükleri ya da açlık grevine katıldıkları için cezalandırıldıkları iddialarını hızlı, derinlemesine, bağımsız ve etkili bir şekilde soruşturmasını talep edin.

* Sadullah Ergin: Adalet Bakanlığı 06659 Ankara. Fax: 0312 417 71 13, e-posta: [email protected]

* Ayhan Sefer Üstün: TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Bakanlıklar, 06543 Ankara. Fax: 0312 420 53 94, e-posta: [email protected]

İlgili Dosyalar:

  1. af [JPG] [8.36K]
Share
İlgili Eğitim