Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

"Anayasa Çalışmalarında Toplum Değil, Partiler Belirleyici"

TESEV Demokratikleşme Programı'nın yeni anayasa sürecini izlemek ve kayıt altına almak için başlattığı Anayasa İzleme Çalışması'nın ikinci raporu yayımlandı.

İçerik Alınlık Resmi

TESEV Demokratikleşme Programı'nın yeni anayasa sürecini izlemek ve kayıt altına almak için başlattığı Anayasa İzleme Çalışması'nın ikinci raporu yayımlandı.

tesev
TESEV tarafından hazırlanan Şubat-Haziran 2012 tarihlerini kapsayan Anayasa İzleme Çalışması'nın ikinci raporunda, siyasi aktörler, sivil toplum ve medyanın yeni anayasa yapımındaki rolü, katkısı ve performansına ilişkin değerlendirmeler ile Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na görüş ve öneri bildiren sivil toplum örgütlerinin önerilerinin tasnif ve değerlendirmeleri yer alıyor.

Raporun ilk bölümü Ferhat Kentel, Levent Köker, Mehmet Uçum ve Özge Genç tarafından kaleme alındı. Bu bölümde Şubat-Haziran 2012 arasında anayasa yapım sürecindeki olumlu ve olumsuz gelişmelerin yanı sıra; siyasi aktörler, sivil toplum ve medyanın yeni anayasa yapımındaki rolü, katkısı ve performansına ilişkin bir değerlendirme yer alıyor.

Raporun ikinci bölümünde ise Nisan 2012'ye kadar Türkiye genelinde Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na yazılı öneri ve görüş bildiren sivil toplum örgütlerinin yeni anayasaya ilişkin görüşlerinin tasnif ve değerlendirmesi yapılıyor. Değerlendirmeye katkıda bulunanlar arasında Abbas Kılıç, Akın Özçer, Alev Erkilet, Bekir Ağırdır, Cemil Ertem, Deniz Erdem, Erol Köroğlu, Ferda Balancar, Gökhan Bacık, Tarhan Erdem, Tosun Terzioğlu, Ümit Kardaş ve Vahap Coşkun yer alıyor.

Raporda siyasi partilerin "kırmızı çizgilerinin" toplumsal taleplerin önünde yer alması, anayasa sürecinin yeterince gündeme gelmemesi, medyanın yeni anayasa sürecini ileri taşımadaki yetersizliği gibi konulara da yer veriliyor.

* Raporu okumak ve bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız

** Anayasa İzleme Çalışması'nın ilk izleme raporuna ulaşmak için tıklayınız

İlgili Dosyalar:

  1. tesev [JPG] [25.59K]
Share
İlgili Eğitim