Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

5 Nolu Cezaevi Yıkılmasın, Müze Olsun!

12 Eylülü Yargılama Platformu, 12 Eylül darbesinin işkence koşullarını dayattığı Diyarbakır 5 nolu Askeri Cezaevi'nin "İnsan Hakları Müzesi" olmasını talep ediyor.

İçerik Alınlık Resmi

12 Eylülü Yargılama Platformu, 12 Eylül darbesinin işkence koşullarını dayattığı Diyarbakır 5 nolu Askeri Cezaevi'nin "İnsan Hakları Müzesi" olmasını talep ediyor.

501

12 Eylül'ü Yargılama Platformu, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin işkence koşullarını dayattığı Diyarbakır 5 nolu Askeri Cezaevi'nin "İnsan Hakları Müzesi" olmasını talep ediyor.

Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yapan grup, taleplerini anlatan telgrafları Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı, Başbakanlık, Kültür Bakanlığı ve siyasi parti grup bşkanvekilliklerine gönderdi.

Açıklamayı okuyan Mustafa Sütlaş, 12 Eylül rejimi ile toplumsal bir hesaplaşma olmadığı takdirde Türkiye'nin demokratikleşemeyeceğini belirterek bunun bir adımı olarak darbenin işkence  koşullarını dayattığı Diyarbakır 5 nolu Askeri Cezaevinin "İnsan Hakları Müzesi" olmasını talep etti.

"Diyarbakır 5 nolu cezaevinde yaşanlar Türkiye toplumundan gizlenmiştir. Toplumun cuntacı işkencecilerin kendi adına işlediği suçları bilmesi, yüzleşmesi, hesaplaşması halklarımızın barış içinde kardeşçe yaşaması için zorunludur.

"Diyarbakır 5 nolu Askeri Cezaevinde yaşananlar, kadın, erkek, çocuk tutuklular üzerinden Kürt halkının ve Türk, Ermeni, Arap, Süryani, Ezidi halkların onurunun kırılması ve onlara işkence ve zalimane yöntemlerle resmi Türk dili ve kültürünün kabul ettirilmesi operasyonudur."

"Yıkım projelerinden vazgeçin"

Diyarbakır 5 nolu Askeri cezaevinde tutuklulara sistematik olarak işkence yapıldığı ve insanlığa karşı suç işlendiğini hatırlatan Sütlaş, şöyle konuştu:

"Yeni Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) madde 77'de 'insanlığa karşı suçlar' düzenlendi. Bu çerçevede, Diyarbakır 5 nolu askeri Cezaevinde yapılan işkence ve zalimane muameleler, mağdurlara yapılan maddi ve manevi ızdırap ve işkenceler, haysiyet ve onur kırıcı ve aşağılayıcı bütün uygulamalar insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamındadır."

5 nolu cezaevi ile ilgili "o duvarların sesi olsa da konuşsa" diyen Başbakan Tayyip Erdoğan'a seslenen Sütlaş, "O duvarların sesini yıkarak dinleyemezsiniz. O sesleri bir müze ortamında hep beraber dinlememiz için bütün yıkma projelerinden vazgeçmelisiniz" dedi.

30 Eylül'de Diyarbakır'da "Diyarbakır 5 nolu Cezaevi İnsan Hakları Müzesi Olsun!" mitingini düzenlenecek.

http://bianet.org/bianet/toplum/141058-5-nolu-cezaevi-yikilmasin-muze-olsun

İlgili Dosyalar:

  1. 501 [JPG] [100.14K]
Share
İlgili Eğitim