Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Diyarbakır 5 nolu Askeri Cezaevi ‘İnsan Hakları Müzesi’ Olsun!

12 Eylül Darbecileri ve Diyarbakır Cezaevindeki İşbirlikçileri Yargılansın!

İçerik Alınlık Resmi

12 Eylül Darbecileri ve Diyarbakır Cezaevindeki İşbirlikçileri Yargılansın!

Başbakan Tayip Erdoğan ve AKP Hükümeti yetkilileri çeşitli defalar ‘Diyarbakır 5 nolu Askeri Cezaevinin yıkılacağını… Yerine bir kısmının bir eğitim birimi, bir kısmının bazen yeni bir cezaevi, bazen alışveriş merkezi yapılacağını’ ifade ediyorlar.

Diyarbakır Cezaevi, Kürtlerin toplumsal hafızasında yoğun acı yüklü sembolik bir yere sahiptir.

Diyarbakır Cezaevi, Kürtlerin uğradığı katmerli haksızlığın, adaletsizliğin, bir halkı halk yapan direniş ruhunun kahramanlarının cisimleşmiş ifadesidir. Mazlum Doğanlar, Hayri Durmuşlar, Kemal Pirler, Ferhat Kurtaylar, Necmettin Büyükkayalardır…

Diyarbakır Cezaevini yıkarak Kürtlere karşı işlenmiş bir insanlık suçunu unutturamazsınız.

Kürt halkı bunu asla kabul etmez!

Talebimiz, 1980 – 84 döneminde 12 Eylül darbecilerinin Kürt halkına yaşattığı işkence ve vahşet koşullarını sergileyen, ‘’mağdurları’’ onurlandıran, toplumu bir daha aynı şeylerin yaşanmaması yönünde eğiten, dolayısıyla hatırlatan, toplumsal hafızanın bir halkın süregelen inkâr ve yok edilmesi değil, olumlu ve yapıcı yönden yeniden kurulmasına katkıda bulunan, barış ve kardeşlik sembolü bir İnsan Hakları Müzesine dönüştürülmesidir. İşkence ve vahşet koşullarını sorumlusu 12 Eylül darbecilerinin ve Diyarbakır Cezaevindeki iş birlikçilerinin yargılanmasıdır.

Bu talep doğrultusunda, 30 Eylül 2012 Pazar günü saat 15.00’de Diyarbakır İstasyon Meydanında onlarca demokratik kitle ve sivil toplum örgütünün, sendikanın, meslek kuruluşunun, kadın örgütünün, inisiyatifin katılımı ve desteğiyle bir büyük miting düzenledik.

Halkımızı on binlerle, yüz binlerle mitinge çağırıyoruz…

78’liler Girişimi / Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu

Share
İlgili Eğitim