Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Engelsiz Bilişim 2012 Sempozyumu

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu organizasyonunda gerçekleştirilen "Engelsiz Bilişim 2012 Sempozyumu" sonuç bildirgesi açıklandı.

İçerik Alınlık Resmi

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu organizasyonunda gerçekleştirilen "Engelsiz Bilişim 2012 Sempozyumu" sonuç bildirgesi açıklandı.

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Öğretim Görevlisi Mustafa Özhan Kalaç, başta otizmli ve işitme engelli bireyler olmak üzere bütün engelli grupları için yeni teknoloji ve yazılımlara ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Bu amaçla devlet kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle ortak Ar-Ge çalışmaları yapılması gerektiğini belirten Kalaç, yapılacak bu tarz Ar-Ge çalışmalarının yalnızca Türkiye'deki engellileri için değil bütün dünyadaki engellilere de fayda sağlayacağını ifade etti.

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu organizasyonuyla, Manisa Valiliği, Belediye ve Celal Bayar Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Manisa'da düzenlenen 'Engelsiz Bilişim 2012 Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi açıklandı.

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kalaç, bildirgede yaptığı açıklamada, engelli bireylerin sosyo-ekonomik hayata katılabilmeleri ve daha kaliteli bir yaşam sürdürebilmeleri açısından bilişim teknolojileri ve hizmetleri oldukça büyük önem taşıdığını belirtti. Kalaç, başta devlet kurumları olmak üzere, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve firmaların engellilere yönelik bilişim teknolojileri ve hizmetleri alanında önemli çabaları olduğunu ancak bu çabaların kişisel olmanın ötesinde daha organize hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Engelsiz Türkiye için bilişim teknolojileri ve hizmetlerindeki bu çabaların güçlendirilerek devam ettirilmesi ve kurumlar ve bireyler arasında işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Kalaç, "Özellikle birbirlerinden kopuk veya rekabet içersinde gözüken derneklerinin hepsinin temel amaçlarının benzer olduğundan hareketle yeni bir dönüşüm sağlamalarında ve birlikteliğin sinerjisinden yararlanmalarından fayda sağlayacaklardır. Engellilere yönelik istatistiki verilerin sağlıklı hale getirilmesi ve bu amaçla ulusal ve tek bir engelli veri tabanının oluşturulması gerekiyor. Engellilere yönelik bilişim teknolojileri ve hizmetleri ekonomik ve yaygın değildir. Bu teknolojilerin daha ekonomik ve yaygın hale getirilmesi için, başta devlet kurumları ve üniversiteler olmak üzere yapılacak araştırma ve geliştirme çabalarının, yerli girişimciliğin desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerekmektedir." dedi.

Kalaç şöyle devam etti: "Engelli bireylere ve bu bireylerin bakımından sorumlu bireylere yönelik uzaktan eğitim ve sertifikasyon programlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alandaki mevcut çalışmaların daha da artırılması ve ülke geneline yaygınlaştırılması gerekiyor. Bilişim teknolojileri erişilebilirliği ve kullanılabilirliği konusunda başta kamu kurumları web sayfaları olmak üzere ülke genelinde ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Bu eksikliklerin giderilebilmesi maksadıyla devlet kurumları ve üniversiteler öncülüğünde, komisyonlar kurulması, ülke genelinde eğitim seminerleri düzenlenmesi ve farkındalık çalışmaları yapılması gerekmektedir."

Fatih projesinin bütün Türkiye açısından olduğu gibi özellikle engelli bireyler açısından da önemli bir fırsat olduğuna değinen Kalaç, "Ancak bu konuda engelli bireyler açısından toplumsal bazı kaygılar bulunmaktadır. Bu kaygıların giderilebilmesi ve projenin daha başarılı bir hale gelebilmesi anlamında, ilgili kurumlar, üniversiteler ve sivil toplum kurumlarının ortak toplantılar yapması, bu çalışmalarda farklı engelli gruplarının da dikkate alınması gerekmektedir." şeklinde konuştu.

http://www.haberler.com/engelsiz-bilisim-2012-sempozyumu-nun-sonuc-3926395-haberi/

Share
İlgili Eğitim