Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

\"Şemdinli, Roboski Olmasın\"

MKM sanatçıları, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde gerçekleştirdiği basın toplantısıyla Şemdinli'de 14 gündür neler yaşandığının dair sağlıklı bilgi alınamadığını, bu nedenle bölgeye komisyon gönderilmesini istedi.

İçerik Alınlık Resmi

MKM sanatçıları, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde gerçekleştirdiği basın toplantısıyla Şemdinli'de 14 gündür neler yaşandığının dair sağlıklı bilgi alınamadığını, bu nedenle bölgeye komisyon gönderilmesini istedi.

mkm

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçıları Şemdinli'de yaşanan olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere düzenlediği basın toplantısında  yoğun çatışmaların yaşandığı Şemdinli bölgesine komisyon gönderilmesini istedi.

MKM sanatçıları, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde gerçekleştirdiği basın toplantısıyla 14 gündür Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde devam eden olaylara dikkat çekti. Bölgede yaşanan olaylarla ilgili devletin de medyanın da üç maymun rolünü oynadığını ve kişilerin bilgi alma haklarının ihlal edildiğini söyleyen sanatçılar, Şemdinli'de neler olduğunu öğrenmek istediklerini ifade etti.

MYK sanatçıları adına konuşan Meral Bulak, Kürt halkının demokratik taleplerinin ve muhalif duruşunun faşizan söylemlerle yok edilmek istendiğini belirtti.

Türkiye'de yaşanan birçok acı olayın sebebinin devletin izlediği Sünni, Türkçü, militarist politikalarla ilişkili olduğunu vurgulayan Bulak sözlerine şöyle devam etti.

"Kürtler yok sayılıyor"

"Kendi ülkesi dışında yaşayan tüm mazlum ve sahipsiz halklara demokrasi, insan hakları ve özgürlük savunucusu olan Başbakan, yanı başında 20 milyondan fazla Kürt nüfusunu yok saymaya devam etmekte, hatta daha da ileri giderek Suriye'de yaşayan Kürtlerin demokrasi ve özgürlük istemlerine karşı çıkmaktadır."

"Her türlü barış girişimini elinin tersiyle iten devlet, Kürt özgürlük hareketine karşı ilkesizce geliştirdiği savaşın son örneğini bugün Şemdinli'de yeniden göstermektedir."

Şemdinli'de yaklaşık iki haftadır süren çatışmalar dolayısıyla tahrip edilen doğanın ve kurşunlanan evlerin hesabını kimin vereceğini soran Bulak, "yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede bütün iletişim yollarının kapatılması insanlık suçudur" dedi.

Bulak, Roboski katliamının faillerinin henüz ortaya çıkarılmadığı bir dönemde ikinci bir katliamın yaşanması ihtimalinden büyük kaygı duyduklarını dile getirdi. Şemdinli'de yaşananlara medyanın seyirci kaldığına değinen Bulak, devlet yetkililerinin bir an önce halkı doğru bir şekilde bilgilendirmesi gerektiğini ifade etti.

"Aydınlar ve sanatçılar toplumun vicdanıdır"

Sanatçıların özellikle böyle bir konuyla ilgili daha duyarlı hareket etmesi gerektiğini kaydeden Bulak, Türkiye toplumundaki aydınlara ve sanatçılara seslendi.

"Bu ülkede hiç durmayan savaşı ve her gün yaşanan ölümleri görmeyen sistem ile barışık, sistem sanatkarlarına sesleniyoruz. Toplumun vicdanı olan sanatçının hakikati görme sorumluluğu vardır ve bizler ancak bu sorumluluğumuzu yerine getirerek gerçek sanatçılar olabiliriz."

Bulak, MKM'li sanatçılar olarak, başta KCK operasyonları olmak üzere tüm hukuk dışı tutuklamalara son verilmesini, Türkiye'de yaşayan tüm millet ve inanç sahiplerinin anayasal haklarının tanınmasını, Roboski Katliamı faillerinin açığa çıkarılmasını, bölgede yaşanan kirli savaşın son bulmasını ve bir komisyonun Şemdinli'ye gönderilmesini talep ettiklerini açıkladı.

http://bianet.org/bianet/insan-haklari/140141-semdinli-roboski-olmasin

Share
İlgili Eğitim