Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

"Saldırıların devamı gelebilir"

Alevi aileye linç girişimiyle ilgili rapor hazırlayan İHD Malatya şubesi, "bu tür olayların tekrar yaşanmaması için önlem alınması gerektiğini" belirtti.

İçerik Alınlık Resmi

Alevi aileye linç girişimiyle ilgili rapor hazırlayan İHD Malatya şubesi, "bu tür olayların tekrar yaşanmaması için önlem alınması gerektiğini" belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şubesi, Sürgü beldesinde meydana gelen olayla ilgili hazırladığı raporda, "önlem alınmaması durumunda, ortamın benzer ya da daha ağır sonuçlar doğurabilecek potansiyel olaylara gebe olduğunu" ifade etti.

Raporu, İHD Malatya Şube Başkanı Servet Akbudak, Şube Sekreteri Ramazan Kuzu, Şube Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ali Hamamcı, Şube Yönetim Kurulu Üyesi Suphi Güvenç, üye Nihal Pekaslan yazdı.

Malatya'nın Doğanşehir İlçesi'ne bağlı Sürgü Beldesi'nde linç girişimine maruz kalan aile, olayın ertesi günü, 29 Temmuz'da İHD Malatya Şubesi'ne başvurdu.

"Davulcu pencereyi kırdı"

Olayı anlatan Hasan Evli, Perşembe sabaha karşı 01:30'da davulcu Mustafa Evşi'nin evlerinin duvar ve pencerelerine vurduğunu, pencerenin kırılma sesiyle uyanıp dışarı çıktıklarını söyledi.

"Davulcuya bunu yapmaması gerektiğini, kendilerini rahatsız etmemesini, Alevî olduklarını dolayısıyla yapılan davranışın hakaret ve aşağılama olduğunu söyledik. Tartışma çıktı. Evşi ve çevrede bulunan birkaç kişi bizi tehdit etti, mahalleyi, kasabayı terk edin dediler. Bu arada jandarma geldi, kalabalığı dağıttı."

"Ertesi gece davulcu ve yanındaki 50 kişilik grup tekrar gelerek bize hakaret ettiler, dini değerlere karşı geldiğimizi söylediler. İkinci geceyi de korku ve dehşet içinde geçirdik."

"28 Temmuz'da 500'ü aşkın kalabalık bir grup tekrar tekbir ve slogan sesleriyle evimize yöneldi. Küfür ve hakaretler ettiler. 'Sürgü Kürtlere mezar olacak', 'Sürgü Alevîlere mezar olacak' diye slogan attılar. Evi taşladılar. Jandarma onları durdurmak için havaya ateş açtı."

"Madımak gibi yakarız"

Saldırganlar hakkında yasal işlem yapılıp yapılmadığını bilmediğini söyleyen Evli, davulcuya karşı herhangi bir şiddete başvurmadıklarını özellikle belirtti.

"Hala endişeliyiz. O gün evimizin önünde toplananlar, beldeyi terk etmememiz durumunda Madımak'ta olduğu gibi yakacaklarına dair bize mesaj gönderiyor. Devletten can güvenliğimizi sağlamasını talep ediyoruz. Bize yönelik kışkırtmalar devam ediyor."

Jandarma: Kışkırtanlar vardı

İHD Malatya Şubesi de evin camlarının kırılmış olduğunu duvarlarda taş izleri bulunduğunu ifade etti.

Evi koruyan jandarma tarafından yapılan açıklamada da olayın büyümesinde kışkırtıcı mahiyete hareket edenlerin olduğu doğrulandı.

Belde Belediye Başkanı Faruk Taşdemir "olayın büyümesi ve bir linçe dönüşmesinde kışkırtıcı unsurların varlığına kendisinin de tanık olduğunu" ifade etti.

Davulcu: "Galeyana gelmekte haklılar"

İHD, davulcu Evşi ile de görüştü. Evşi ise aile tarafından tehdit edildiğini; taşlandığını; mahalle sakinlerinin araya girdiğini söyledi. Karakola şikayette bulunduğunu da ekledi.

"Olay esnasında evin gençlerinden biri 'davulumuzun ve ezanımızın susturulması' ile ilgili bir şeyler söyledi. Hassasiyet bunun üzerine gelişti. Belde halkı bu nedenle galeyana gelmekte haklıydı."

Raporda, olayın, farklı kimlik, inanç ve değerlere karşı gelişen tahammülsüzlüğün bir sonucu olarak ortaya çıktığı ifade edildi.

"Aynı aileye yönelik daha öncede de benzer olaylar yaşandı. Belli gruplar kışkırtıcı rol üstleniyor. Olay esnasında çekilen video kayıtlarının incelenmesi halinde bu kişiler tespit edilebilir. Bu tür olayların tekrar yaşanmaması için önlem alınmalı."

http://bianet.org/bianet/toplum/140056-saldirilarin-devami-gelebilir

Share
İlgili Eğitim