Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Engelliler eve hapsolmak istemiyor

Kamusal alanların ve toplu araçların engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi için tanın sürenin 6353 sayılı kanun 34. maddesiyle uzatılmasına İzmirli engelliler tepki gösterdi.

İçerik Alınlık Resmi

Kamusal alanların ve toplu araçların engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi için tanın sürenin 6353 sayılı kanun 34. maddesiyle uzatılmasına İzmirli engelliler tepki gösterdi.

engeller

Özürlüler Kanunu’na geçici olarak eklenerek kamusal alanların ve toplu araçların engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi için tanın sürenin 6353 sayılı kanun 34. maddesiyle uzatılmasına İzmirli engelliler tepki gösterdi. Buca Engelliler Derneği ve Buca Kent Konseyi’nin çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen engelliler buradan İzmir Büyükşehir Belediyesi önüne doğru yürüyüşe geçti. “Engellilere evde hapis yasası” olarak tanımladıkları bu yasanın derhal geri çekilmesini isteyen engelliler yürüyüş boyunca “Engelsiz erişim haktır engellenemez”, “İktidar şaşırma sabrımızı taşırma” sloganları atarken üzerinde “Mahkumiyet yasasına hayır”, “Süreyi uzattın, yaşamı daralttın”, “Küçücük dünyamızı almayın elimizden” yazan pankartlar taşıdılar.

Açıklama öncesi yanlarına getirdikleri kafesle kendilerini sembolik olarak hapis eden engelliler daha sonra hakları için mücadele edeceklerini ifade ettiler. Engelliler adına açıklamayı okuyan Gündüz Koçak açıklamada şunları söyledi: “2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Özürlüler Kanunu'nun geçici 2 ve 3'üncü maddesiyle tüm kamusal alanların ve toplu taşıma araçlarının engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi için tanınan 7 yıllık süre 7 Temmuz 2012'de bitiyordu. Bizler bu tarihten sonra kanunun gereklerini yerine getirmeyen kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere davalar açarak haklarımızı arayabilecektik. Ancak TBMM'de iktidar partisinin vekillerinin oylarıyla 28 Haziran 2012'de kabul edilen düzenleme ile bu süre uzatıldı. Acilen çıkartılan bu yasanın onaylanmaması için çok kısa bir sürede 147 sivil toplum örgütünden kurumsal olarak, 3 binden fazla kişiden ise bireysel olarak imza toplanmasına rağmen Cumhurbaşkanı da yasayı 12 Temmuz 2012'de onaylayınca, yasa kanunlaşıp yürürlüğe girdi. 6353 sayılı bu kanunun 34'ncü maddesi ile 1 yılı kanun marifetiyle, 2 yılı da ilgili bakanlık eliyle olmak üzere en az 3 yıl daha erişebilirlik standartlarının uygulanması ertelenmiş, engelliler evlerine mahkum edilmiştir”.

“Cezayı öde sorumluluktan kurtul”
Koçak, bu kanunla engellilerin sonsuza kadar engellenmiş olduğunu belirterek engellilerin evlere hapsedilmiş olduğunu söyledi. Yasayla getirilen ceza sisteminde “Cezayı öde sorumluluktan kurtul” dönemi artık başladığının altını çizen Koçak,” Üstelik bu ceza tutarları, bizlerin verdiği vergiler ile ödenecektir. İnsan hakkı ihlali ve bariz şekilde ayrımcılık örneği olarak gördüğümüz bu yasanın, Anayasa Mahkemesi'ne götürülerek iptal edilmesi için İzmirli engelliler olarak tüm gücümüzü kullanacağız. Bu yolda muhalefet partilerini de göreve çağırıyoruz. Sosyal devlet anlayışına aykırı bu yasayı kabul etmiyor, evlerimize mahkum olmak istemiyoruz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Açıklamanın ardından engelliler sabah kadar sürecek oturma eylemi başlattı.

Sendika.Org/ İzmir

http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=46680

 

İlgili Dosyalar:

  1. engeller [JPG] [119.13K]
Share
İlgili Eğitim