Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Kürtaj yasağına karşı 55 bin imza

Kürtaj Yasaklanamaz Platformu, 900 kadın örgütü olarak ulusal ve uluslararası alanda bir hafta içinde topladıkları 55 bin imzayı Başbakan, Cumhurbaşkanı, Sağlık Bakanı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanına göndererek, “Kürtajı yasaklamak için başlatılan sürecin derhal durdurulması”nı istedi.

İçerik Alınlık Resmi

Kürtaj Yasaklanamaz Platformu, 900 kadın örgütü olarak ulusal ve uluslararası alanda bir hafta içinde topladıkları 55 bin imzayı Başbakan, Cumhurbaşkanı, Sağlık Bakanı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanına göndererek, “Kürtajı yasaklamak için başlatılan sürecin derhal durdurulması”nı istedi.

kurtaj

Galatasaray Meydanında toplanan kadınlar, “Son karar kadınların”, “Kürtaj değil yasaklamak cinayet” dövizleri taşıyarak, “AKP elini bedenimizden çek” sloganı attı. Platform adına açıklama yapan Selen Lerimoğlu Yılmaz, “Kürtaj Yasaklanamaz” kampanyası imzacısı 900 örgüt ve on binlerce kişinin güvenli kürtaj hakkının, kadınların kendi bedenleri ve doğurganlıkları üzerinde karar verme hakkının vazgeçilemez bir parçası olduğunu savunduklarını ifade etti.

Bu sürecin derhal durdurulması amacıyla başlattıkları imza kampanyası ile ilgili bilgi veren Yılmaz, bir hafta içerisinde farklı ülkelerden 55 bin bireysel imza, Türkiye’den 372 kadın örgütü ile 308 sivil toplum örgütü ve 50 ülkeden 221 örgütün destek verdiğini söyledi.

Son iki hafta içinde Türkiye’de 23 ilde her gün eylem yapıldığını belirten Yılmaz, ayrıca uluslararası örgütlerin bu konuda hükümete eleştiriler yaptığına dikkat çekti. Türkiye medyasının yoğun baskılar nedeniyle konuyu dini argümanlar üzerinden tartıştırdığını ve kadın eylemlerini yeterince yansıtmadığını belirten Yılmaz, hükümet kürtajı yasaklama girişimlerine son verinceye kadar eylemlerini sürdürmeye devam edeceklerini söyledi. Yılmaz, kürtaj yasağının kadınların sağlık ve yaşam haklarının ihlali olduğunu ifade etti.

ÇALIŞMA DERHAL DURDURULSUN

İmzacı 900 örgüt ve on binlerce kişi olarak Cumhurbaşkanı, Başbakan, Sağlık Bakanı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanına imzalarını yolladıklarını belirten Yılmaz, “Kürtajı yasaklamak veya daha da kısıtlamak için başlatılan sürecin Başbakan ve Hükümetin kadın bedenini hedef alan uygulamalarının derhal durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.

Kürtajı yasaklamak yerine BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Tasfiyesi Sözleşmesinde (CEDAW) belirlenen hükümlerin yerine getirilmesini isteyen Yılmaz, “12 haftaya kadar ücretsiz, güvenli kürtaj hizmeti devlet tarafından sağlanmalıdır. Kürtajı erkeğin iznine bağlayan tüm yasal mevzuat iptal edilmelidir. İstenmeyen gebeliklerin önlenmesi konusunda erkeklerin sorumluluklarını da içeren politikalar geliştirilmeli ve erkek sperm kanallarının geçici kapatılması olan vazektomi uygulamalarının da etkili gebelik önleyici yöntemlerden biri olarak kamuoyunca öğrenilmesi sağlanmalıdır” dedi.

Açıklamanın ardından kadınlar hazırladıkları imza dosyalarını Galatasaray Postanesinden hükümet yetkililerine gönderdi.

http://www.evrensel.net/news.php?id=31191

İlgili Dosyalar:

  1. kurtaj [JPG] [38.27K]
Share
İlgili Eğitim