Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Kadınlar kürtaj yasağına karşı alanlardaydı

Kürtajı yasaklama girişimlerine karşı kadınların tepkisi sürüyor. Kadınlar İstanbul ve İzmir'de olduğu gibi Ankara'da da sokaklardaydı.

İçerik Alınlık Resmi

Kürtajı yasaklama girişimlerine karşı kadınların tepkisi sürüyor. Kadınlar İstanbul ve İzmir'de olduğu gibi Ankara'da da sokaklardaydı.

kadinlar

Kürtajı yasaklama girişimlerine karşı kadınlar İstanbul ve İzmir'de olduğu gibi Ankara'da da sokaklardaydı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi önünde bir araya gelen bine yakın kadın "Yasal kürtaj değil, yasak kürtaj öldürür", "Kadın cinayetlerine son", "Jin jiyan azadi" yazılı dövizleri taşıyarak Kolej Kavşağı'na yürüdü.

Antalyalı kadınlar, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Aylin Nazlıaka ile Bihlun Tamaylıgil de eyleme katılanlar arasındaydı.

"Kürtaj haktır, Roboski katliam" pankartı açan kadınlar, arama noktalarından geçerek Kolej Kavşağına vardı.

Havanın oldukça güneşli olduğu Ankara'da kadınlar güneşe aldırmadı. Halaylar çekti, horonlar tepti. Kısacası alanda coşku yüksek, öfke büyüktü.

Ülker: "Erkekler de bilinçlendirilmeli"

Kürtaj Yasağına Karşı Kadın İnisiyatifi adına basın açıklamasını okuyan Gülsen Ülker, kürtajın yasaklandığı ülkelerde anne ölümlerinin arttığını söyledi.

"Kürtaj oranlarının düşürülmesinin önündeki en temel engel Başbakan'ın iddia ettiği gibi, kürtajın yasal olması değil, var olan ataerkil değerlerdir."

Birçok kadının kaç çocuk doğuracağı konusunda karar verme yetkisine sahip olmadığını belirten Ülker, "Çoğunlukla onlar adına kocalar ve aile büyükleri karar vermektedir" dedi.

"Çoğu kadın, erkek çocuk doğurmaya zorlanmakta ve bu yüzden ciddi zararlar görmekte" diyen Ülker kadınların taleplerini şu şekilde sıraladı:

*Kadınların yasal kürtaj hakkının korunmalı ve kürtaj sınırı 12 haftaya çıkarılmalıdır.

*Kadınların kürtaj olmak için kocalarından müsaade almaları gereğine son verilmelidir.

*Ücretsiz doğum kontrol hizmetlerimizin önüne getirilen fiili yasaklar kaldırılmalıdır.

*Sağlıklı yaşam için doğum kontrol yöntemlerine erişim arttırılmalı ve kolaylaştırılmalıdır.

*Erkekler de doğum kontrolü hakkında bilinçlendirilmeli ve onlara da doğum kontrol merkezleri açılmalıdır.

Çelik:" AKP kadın bedeni üzerinden siyaset yapıyor"

Ülker'in ardından yine inisiyatif adına Kürtçe bir konuşma yapan Şengül Çelik ise Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kadın bedeni üzerinde siyaset yaptığını söyledi.

Kadınların bu tarz bir siyaset anlayışına karşı direneceğini belirten Çelik, "Erdoğan, karısıyla sokaklarda gezerken aynı sokaklarda kadınlar da katlediliyor" şeklinde konuştu.

Öz: "Erkekler bu eylemlerin dışında tutulmamalı"

Alandaki kadınlardan Elçin Öz bianete yaptığı açıklamada devletin bir topluluğun referansıyla yönetilmesinin başlı başına bir sorun oluşturduğunu belirtti.

Kadınların bu yasağa karşı geniş bir payda da buluşabilmesi gerektiğini söyleyen Öz, erkeklerin bu eylemlerin dışında tutulmasına karşı olduğunu dile getirdi.

Bozduman: "Kadının bedeni kadına aittir"

"Feministler olarak karşı çıktığımız şey doğum kontrol süreçlerinde erkeğin dışarıda bırakılması. Bunu böyle vurgularken eylemlerde bir arada olmamamız sorunlu bir şey."

Üniversite öğrencisi Buket Bozduman ise kadının bedeninin kadına ait olduğunu söylüyor. Ve ekliyor: "Başbakan'ın bu söylemleri hükümetin kirli savaş politikalarının ve ataerkil bakışının bir ürünüdür."

Kadınların eylemi gökyüzüne bıraktıkları balonlarla ve halaylarla son buldu.

http://bianet.org/bianet/insan-haklari/139128-yasal-kurtaj-degil-yasak-kurtaj-oldurur

İlgili Dosyalar:

  1. kadinlar [JPG] [90.16K]
Share
İlgili Eğitim