Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

8 Mart etkinlikleri

Adana Kadın Kuruluşları Birliği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri ses getirdi.

İçerik Alınlık Resmi

Adana Kadın Kuruluşları Birliği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri ses getirdi.

1994 Yılında 8 Mart gibi günlerde ve kadın hakları konusunda birlikte hareket etmek amacı ile kurulan AKKB her yıl olduğu gibi bu yılda başarılı bir etkinlik düzenledi.

Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen törende AKKB basın bildirisi okundu. Yasa yapıcılara hitap eden bildiride;

 “Bugün, kadın olmaktan başka hiçbir suçu olmayan şiddet mağduru kadınların, baskı ve ayrımcılığa karşı mücadele günüdür. Ne acıdır ki, yüzyıllar öncesinde başlayan, kadına baskı, sömürü, şiddet ve ayrımcılık hala devam ediyor, hala kadınlar mücadele vermekte. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı yapılması, kadının asıl görevinin ev ve çocuk bakımı olduğunun düşünülmesi, her alanda kadın erkek eşitliğinin göz ardı edilmesi çok önemli. Ancak bundan da önemlisi hiçbir canlıya reva görülemeyecek şiddetin kadınlara uygulanması. İşyerinde, okulda, sokakta ve evde, her alanda kadınlara şiddet uygulanmakta, kadınlar öldürülmekte ve artık bu durum neredeyse normalleşmektedir. Kadın cinayeti oranı 2011 yılında büyük artış göstermiştir. Resmi veriler, Türkiye’deki kadın cinayetlerinin yedi yılda % 1400 arttığını göstermektedir. Her gün yaklaşık 5 kadının en yakınındaki erkekler tarafından öldürüldüğü Türkiye’de, yılda en az 25 töre cinayetinin işlendiği belirtilmektedir. Fakat gerçek sayı bunun çok üzerindedir. Namus ve töre adına kadınlara yönelik kötü muamele, erken yaşta zorla ve zorunlu evlilikler, işkence, öldürme, intihara zorlama oranı son yıllarda %25 oranında artmıştır” denilerek kadına karşı ayrımcılığa ve şiddete dikkat çekildi.  

“Uluslararası insan hakları hukukuna göre devletler, kadınların eşitlik, yaşam, özgürlük ve güvenlik haklarını, ayrımcılık, işkence ve zalimane, insanlık dışı ya da onur kırıcı muameleye maruz kalmamalarını güvence altına almak için gereken önlemleri almak zorunda.

Bizler, kadın örgütlerinin yasaya ilişkin taleplerini dikkate alan ihtiyacı karşılayan, etkili ve gerçek yasalar istiyoruz.

Bizler, eğitimde, istihdamda, siyasette, her alanda kadın erkek eşitliğinin sağlandığı, toplumsal barışın sağlandığı, çocuklarımızın en iyi şartlarda yetiştirildiği, şiddetsiz bir Türkiye istiyoruz”   demekle hedeflerini özlemlerini dile getirdiler.

3 Gün süren etkinliklerde kadın alanında çalışan 30 STÖ dayanışarak ve kaynaşmaya fırsat buldular.

Share
İlgili Eğitim