Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Dasp Çevre Komisyonundan Yeni Bir Platform

DASP Çevre Komisyonunun girişimi ile Çukurova Deltası Sürdürülebilir Kalkınma Platformu kuruldu.

İçerik Alınlık Resmi

DASP Çevre Komisyonunun girişimi ile Çukurova Deltası Sürdürülebilir Kalkınma Platformu kuruldu.

DASP Çevre Komisyonu üyeleri; Deveciuşağı Çevre Koruma ve Kalkınma Derneği girişimi, Kuş Araştırma Derneği Adana Temsilciliği, Adana Sürdürülebilir Kalkınma Çevre ve Tüketici Derneği, Kentsel Yaşamı Destekleme Derneği, Karataş Kültür ve Turizm Derneği desteği ile “Çukurova Deltası Sürdürülebilir Kalkınma Platformu” kuruldu.

Platform Genel Kurulunda Konuşan Ali Murat Devecili, Deveciuşağı Çevre Korum ve Kalkınma Derneğinin Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından desteklenenen 'Yerel Düzeyde Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Hibe Programı' kapsamında Platformun kurulduğundan bahsetti.

 “Sulak alanlar yapısal olarak tropik ormanlarla birlikte en çok organik madde üretimi yapan eşsiz ekosistemlerdir. Tüm Türkiye'de toplam yüzey alanı yaklaşık olarak 1.400.000 hektar olan, 250 civarında sulak alan vardır ve bu sulak alanların yaklaşık 135 tanesi uluslararası öneme sahiptir. Özellikle geçtiğimiz son 20 yıl içerisinde doğayla uyumlu olmayan sulama yöntemleri ve tarım alanı kazanma amacıyla sulak alanların kurutulmasına bağlı olarak sulak alanlarda büyük kayıplar yaşanmıştır. Akdeniz'in ılıman iklimi sonucunda kış aylarında sulak alanlarının donmaması sebebiyle bölgedeki sulak alanlar daha çok önem kazanmışlardır” diyen Ali Murat Devecili, “Çukurova Deltası da gerek iklim yapısı, gerekse Türkiye üzerinden geçen Batı Palearktik'in en önemli iki kuş göç yolunun kesişiminde bulunması nedeniyle, Türkiye'nin en önemli sulak alan sistemlerinden biridir. Bu bağlamda delta içerisinde bulunan her sulak alan, biyolojik çeşitliliğin devamının sağlanması yönünden önem arz etmekte, korunması gerekmektedir.”  diyerek Platformun önemine dikkat çekti.

Platformun amacının, yerel sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek, Çukurova Deltası'nda sürdürülebilir kalkınma, koruma ve kullanma dengesini oluşturmak ve bu yönde yerel karar mekanizmalarda yer almak olduğunun belirtildiği toplantı Genel Kurulu ile devam etti.

20.12.2011 tarihinde gerçekleştirilen Genel Kurul Kararları şöyle;
Divan; Mevlüt ERK, Itri Levent ERKOL ve Yusuf ÜNVER.
Platformda yönetim biçimi olarak yönetişim belirlendi.
Genel Kurulu’nun her yıl Aralık ayında yapılmasına karar verildi.
Yürütme kurulunda 5(beş) kişi olmasına karar verildi.
1. Yürütme Kurulu üyesi aynı zamanda platform genel sekreteri olarak Ali Murat DEVECİLİ,
2. Yürütme Kurulu üyesi aynı zamanda Karataş temsilcisi Yusuf ÜNVER,
 3. Yürütme Kurulu üyesi aynı zamanda Yumurtalık temsilcisi Selçuk MAMAK,
4. Yürütme Kurulu üyesi aynı zamanda Adana temsilcisi Sami KARNAS,
5. Yürütme Kurulu üyesi aynı zamanda Yerel Sulak Alan Komisyonu temsilcisi Mithat ALTUNAY’ın görev almasına oy birliği ile karar verildi.
En kısa zamanda toplanılarak eylem planı hazırlanması kararı ile toplantı sona erdi.

Share
İlgili Eğitim