Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

"HIV sosyal ilişkilerle bulaşmaz"

1 Aralık Dünya AIDS ile Mücadele Günü'nde Beyoğlu'nda düzenlenen yürüyüşe katılanlar, "Erken tanı,hayat kurtarır. Korkmak değil bilmek yaşatır" dedi.

İçerik Alınlık Resmi

1 Aralık Dünya AIDS ile Mücadele Günü'nde Beyoğlu'nda düzenlenen yürüyüşe katılanlar, "Erken tanı,hayat kurtarır. Korkmak değil bilmek yaşatır" dedi.

Pozitif Yaşam Derneği öncülüğünde; Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMISC), Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG),  Ulusal Gençlik Parlamentosu, Kadın Kapısı,  Kaos GL, çeşitli üniversiteler ve 82 kuruluşun desteği ile İstanbul, Ankara İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli yerlerinde etkinlikler düzenledi.

İstanbul'da saat 11.00'da Galatasaray Meydanı'nda "Erken tanı, hayat kurtarır. Korkmak değil bilmek yaşatır" sloganıyla toplanan kalabalık, konuşmaların ardından Taksim Meydanı'na yürüdü.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Fehmi Tabak konuşmasında HIV'ın 1 Aralık 1981'de tanımlanması nedeniyle 1988'de farkındalığı arttırmak amacıyla 1 Aralık'ın Dünya AIDS ile Mücadele Günü olarak kabul edildiğine ve simgenin kırmızı kurdele olduğuna değindi.

''Tedavi olan HIV+'lerin sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürüp çalışabiliyor, evleniyorlar ve gerekli önlemlerle çocuk sahibi olabiliyorlar. ''

AIDS Öldü, HIV Birazdan"

Pozitif Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Ünlü, 30 yıldan beri HIV/AIDS'in ilerlemesinin kontrol altına alındığının, önyargı ve korkularla mücadele etmenin daha zor haline geldiğinin altını çizdi.

Ünlü korunmasız cinsel ilişki yaşayan, hamile olan ve kan nakli yaptıran herkesi anlaştıkları pek çok laboratuvarda ücretsiz olarak test yapmaya çağırdı.

"Sosyal ilişkilerle HIV bulaşmaz", "HIV'le yaşamak mümkün", "Pozitif  Bak Hepimizi ilgilendirir" dövizleri taşıyan göstericilerin arasında sinema oyuncusu Arzu Yanardağ'da vardı.

Yanardağ, "Her zamanki gibi tekrar edelim. Bilgisizlik önyargı ve korku doğuruyor. HIV hakkında bilgi sahibi olursak bunu sadece kronik bir rahatsızlık olduğunu anlarız ve bunu yaşayanlara saygı duyabiliriz" dedi.

Taksim Meydanı'na doğru ilerleyen göstericiler  kırmızı kurdeleleriyle anıtın etrafında zincir oluşturdu.

Türkiye'de HIV

Türkiye'de ilk HIV vakası 1985'de açıklandı. Bilgisizlik, önyargılar, HIV'i baskılayan tedavilerin olmaması , tecrit ve yalnızlık bu konudaki ilerlemelerin önüne engel oldu. 1996'da Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ölümcül hastalıklar listesinden çıkarıldı ve ilaçlarla kontrol altına alınabilir hale geldi.

Öncelikli olarak Kuzey Amerika, Asya Güney Amerika'da görülen HIV oradan Afrika'ya ve dünyanın çeşitli bölgelerine yayıldı. Uzun zaman ahlaki ölçütlerle yargılandı. konuşulması tabu oldu. Günümüzde ise AIDS'le ilgili farkındalık daha yüksek.

AIDS/HIV; öpüşmek,tokalaşmak aynı ortamda bulunmak aynı şeylere temas etmekle değil, korunmasız cinsel ilişki, kan ve kan ürünleri ve anneden bebeğe şeklinde bulaşıyor.

HIV: "İnsan Bağışık Yetmezlik Virüsü" olarak tanımlanıyor. insan bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve tedavi altına alınmadığı takdirde etkisiz hale gelmesine neden oluyor. HIV öldürmüyor hastalıklara karşı direnci düşürüyor.

AIDS: HIV virüsünün vücuda girdikten sonra tedavi edilmediği zaman ortaya çıkan hastalıklar bütünüdür. Bu nedenle AIDS hastası söylemleri doğru değil.

Fotoğraf galerisi için tıklayın.

Video için tıklayın.

http://www.bianet.org/bianet/toplum/134453-hiv-sosyal-iliskilerle-bulasmaz

Share
İlgili Eğitim