Greenpeace aktivistleri ve Yeşil Gerze Platformu üyeleri birlikte Anadolu Grubu merkez binasında kömürlü termik santrale karşı bir şiddetsiz eylem gerçekleştirdiler.
Anadolu Grubu’nun Sinop, Gerze’de kurmak istediği kömürlü termik santrali protesto etmek için Grubun İçerenköy’deki merkez binasında gerçekleştirilen eylemde binanın üzerine çıkan iki eylemci, ‘Kömür bu kapağın altındadır’ pankartı açtı. Binanın önünde toplanan 20 kadar eylemci de, bina önüne kömür dökerek Gerze’de kömür istemediklerini, kömürü iade ettiklerini ifade ettiler.
Gerze’de üç aydır sürmekte olan direnişten dört kişi de bina önünde ‘Gerze kömür istemiyor’ pankartları açarak Grup Başkanı Tuncay Özilhan’a iletilmek üzere taleplerini içeren bir mektubu görevlilere iletmek ve bir yetkili ile görüşmek istediler. Güvenlik görevlilerinin eylemin sona ermesi konusunda sert uyarılarının ardından dışarıya çıkan ve idari işler sorumlusu olduğunu belirten yetkili, Gerzelilerin şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’a yazdığı mektubu teslim aldı ve konuyu Özilhan’a ileteceğini belirtti. Eylemcilerin polis tarafından kimlik kontrollerinin yapılmasının ardından eylem sona erdi.
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Pınar Aksoğan’ın dökülen kömür ve planlanan santral hakkındaki sözleri ise şöyle: “Efes Pilsen’in sahibi Anadolu Grubu’nun başındaki Tuncay Özilhan’ın Gerze’de kurmayı planladığı santralde yılda 2,5 milyon ton kömür yanacak. Özilhan, gemiler dolusu kömürü halkın tepkisine rağmen Gerze’ye dökecek. Bu santral kurulursa yanacak bu kömür ve atıkları Gerze’nin toprağı, havası ve suyunu geri dönüşü olmayacak biçimde kirletecek. Halbuki bu döktüğümüz kömürü temizlemek sadece birkaç saat alacaktır. Özilhan’ı elini vicdanına koyarak Gerze’deki kirli yatırımından vazgeçmeye çağırıyoruz. Özilhan, eğer enerji yatırımı yapmak istiyorsa, tercihini yenilenebilir enerjilerden yana kullanmalı. Anadolu Grubu’nun, Greenpeace’in Enerji Devrimi senaryosunda öngördüğü biçimde enerji yatırımlarını ülkemizin ve dünyanın hayrına yapmasını diliyoruz.”
İklim görüşmeleri yolunda kömür
Eylem, ayni zamanda önümüzdeki hafta Güney Afrika’nın Durban kentinde başlayacak ikim görüşmeleri ışığında Türkiye’nin yanlış enerji politikalarına dikkat çekmiş oldu. Kömür fosil yakıt kaynakları arasında en verimsiz ve kükürt, cıva gibi maddeler içeren atıklarıyla en kirlisi. Fosil yakıtlar kaynnaklı emisyonlar arasında da kömür en büyük paya sahip. Avrupa’da sera gazı emisyonları en hızlı artan olan Türkiye’de Anadolu Efes’in Gerze’ye kurmak istediği dev 1200 MW’lık termik santral dahil ellinin üzerinde termik santral lisansı verilmiş durumda. Bunların küçük bir kısmının inşası bile ülkeyi öngörülebilir gelecek için sürdürülemez ve iklim katili bir enerji politikasına kilitleyecek, Anadolu’da vahim şekilde tesiri olacak iklim değişikliğinin sorumluluğu bu yatırımlarda ısrar edenlerin omuzlarında olacak.
Endüstri, temiz kömür teknolojileri diye reklamını yaparken, bir yandan termik santrallerin etrafında kanser oranlarının sanılandan da yüksek olduğu ortaya çıkıyor, diğer yandan sözde yeni teknoloji santraller yapılan ülkelerde cıva ve kükürt oranlarında bir düşüş gözlemlenmiyor. Kömür hâlâ en verimsiz fosil yakıt olarak iklimimizin sağlığı için kabuledilemez oranda sera gazı salıyor.
Gerzelilerin termik santral direnişi haklı olduğu kadar da kuvvetli:
Anadolu Grubu’nun kurmak istediği termik santrale karşı Gerze halkı yaklaşık üç yıldır mücadele veriyor. Son üç aydır bu mücadele, santral alanında kurulan çadırlarda aktif bir direniş olarak devam ediyor.
Anadolu Efes ise Yargıtay’ın ÇED sürecini bile durdurmak için açıkladoğı kararına rağmen enerji bakanlığının lisanslarını hukuksuz şekilde uzatması ve hükümetin bu gayrımeşru çalışmaya kolluk kuvveti sağlamasıyla keşiflerine devam ediyor. 5 Eylül’de polisin gaz bombası ve coplarla yaptığı müdahalede 25 köylü yaralandı. Köylüler, Tuncay Özilhan termik santral planlarından vazgeçene kadar direnişe devam edecekler.
Cumartesi Gerze’de büyük miting:
26 Kasım Cumartesi günü, saat 11.00′de Gerze’de kömürlü termik santrale karşı geniş katılımlı bir miting gerçekleşecek.
Greenpeace’in santrale karşı yürüttüğü online kampanyaya ise şu ana kadar 34 bin kişi katıldı.
http://www.yesilgazete.org/blog/2011/11/23/greenpeaceten-efese-komur-ifsaati/