Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Vicdani ret hakkı için son iki ay

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Türkiye'ye zorunlu askerliğin kaldırılması yönünde Aralık ayına kadar süre tanımasını değerlendiren avukatlar Üçpınar ve Erkan, Türkiye'nin adım atmaması durumunda ciddi tazminat cezalarına çarptırılacağını söyledi.

İçerik Alınlık Resmi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Türkiye'ye zorunlu askerliğin kaldırılması yönünde Aralık ayına kadar süre tanımasını değerlendiren avukatlar Üçpınar ve Erkan, Türkiye'nin adım atmaması durumunda ciddi tazminat cezalarına çarptırılacağını söyledi.

Vicdani retçi Osman Murat Ülke'yi askerlik yapmadığı için cezalandıran Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından mahkum edildikten sonra Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Ülke'nin mağduriyetinin giderilmesi için yasal önlem alınmasını istedi.

Komite'nin Eylül toplantısından çıkan sonuca göre, Türkiye'nin benzeri ihlalleri önlemek için yasal önlem almasını ve Komite'nin aralık toplantısından önce, olası düzenlemeleri kabul takvimi ile birlikte bildirmesi istendi.
Gelişme hakkında Milliyet'e görüş veren eski AİHM yargıcı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Rıza Türmen, kararın tüm üye ülkeler için bağlayıcı olduğunu belirterek, ülkelerin askerliğe alternatif hizmet yolları üretmesi gerektiğini söyledi.

Üçpınar: En azından somut adımlar belirlenmeli

AİHM'nin bugüne kadar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ülkelerin inisiyatifine bıraktığı vicdani ret hakkını, AİHS'nin "Din ve vicdan özgürlüğü" ile ilgili 9. madde kapsamında değerlendirmesini bianet'e değerlendiren vicdani retçilerin avukatlarından Hülya Üçpınar, alınan kararı olumlu bulduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2006'dan beri bu kararı alması gerektiğini ancak her seferinde "karar alacağız-yapacağız" diyerek oyaladığını söyleyen Üçpınar, Türkiye'nin zorunlu askerlik uygulaması nedeniyle AİHM tarafından cezalandırılmaması için Aralık ayına kadar en azından bu konuda atacağı adımları somut olarak belirtmesi gerektiğini söyledi.

Erkan: Adım atılmazsa, daha çok tazminat ödenir

22 gündür açlık grevinde olan vicdani retçi İnan Süver'in avukatlarından Davut Erkan ise Osman Murat Ülke ile alınan ve tüm vicdani retçileri ilgilendiren bu kararın yeni bir karar olmadığını söyledi.

2006'da alınan bu kararın gereklerinin derhal uygulanması gerektiğini söyleyen Erkan, Osman Murat Ülke'nin hak ihlallerinin giderilmesi, zararlarının tanziminin karşılanması ve bu kapsamda gerekli tüm yasal düzenlemelerin derhal yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Bu düzenlemelerin aslında 2006'da yapılması gerektiğini ama yıllar geçmesine rağmen henüz bir adım atılmadığını ifade eden Erkan, Türkiye'nin belli aralıklarla, yılda üç kere bu konuda uyarıldığını ama Türkiye'nin her seferinde "Çalışmazların devam ettiği" yönünde beyan vermesine rağmen adım atmadığını hatırlattı.

Etkili bir yasal düzenleme yapılması ve hem İnan Süver hem diğer vicdani retçiler bakımından olumlu koşullar oluşmasını ümit ettiğini söyleyen Erkan, zorunlu askerlikle ilgili olarak AİHM'de Türkiye aleyhine açılmış pek çok dava olduğunu, adım atılmaması durumunda Türkiye'nin hepsinden tazminata mahkum olacağını ifade etti.

"Sadece mevcut davalardan değil, şu an zorunlu askerlikten mağdur olan bakaya, firar kaçağı, firar durumunda olan herkes de AİHM'e giderek hakkının ihlal edildiğini ileri sürerek başvurabilecek" diyen Erkan, zorunlu askerlik kaldırılmadığı, vicdani ret hakkı tanınmadığı sürece Türkiye'nin çok daha fazla tazminat ödemeye mahkum olacağının altını çizdi.

http://bianet.org/bianet/insan-haklari/132958-vicdani-ret-hakki-icin-son-iki-ay

Share
İlgili Eğitim