Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Balık tükeniyor, av mevsimi başlıyor

Greenpeace Akdeniz, 1 Eylül Balık Av sezonu başlamadan en azından nesli tükenen orfoz, lüfer ve kalkanın avlanma boyuna kota getirilmesini istiyor. Sur-KOOP da aynı fikirde ama Bakanlığın da bundan doğacak zararı karşılamasını istiyor.

İçerik Alınlık Resmi

Greenpeace Akdeniz, 1 Eylül Balık Av sezonu başlamadan en azından nesli tükenen orfoz, lüfer ve kalkanın avlanma boyuna kota getirilmesini istiyor. Sur-KOOP da aynı fikirde ama Bakanlığın da bundan doğacak zararı karşılamasını istiyor.

Greenpeace Akdeniz,  1 Eylül Av mevsimi başlamadan,  nesilleri tükenmekte olan kalkanın 40'dan 45 santimetreye,  orfozun 30'dan 45, lüferin ise 14'den 25 santimetreye çıkarılmasını talep ediyor. Bunun için de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e "kalem gönderme kampanyası" başlattı.

Greenpeace, geçen yıldan beri yürüttüğü "Seninki Kaç Santim" kampanyası çerçevesinde cetvelle balıkların avlanma boylarının ne kadar olması gerektiğini belirtmişti; konuyla ilgili  600 bin imza toplandı; bunun yanında "telefon kampanyası" ile 3 bin kişi Bakanlığı arayarak taleplerini yineledi.

Bu kampanyadan sonra Bakanlık yazılı açıklama yaparak 21 Haziran'da yapılacak İstişare Toplantısı'nda konunun  bilimsel verilere dayanarak tartışılacağını duyurmuştu.

Balıkçı birliklerinin yanı sıra Greenpeace'in de gözlemci olarak katıldığı toplantıda herhangi bir karar alınmadı.

"Siz kaç santim dersiniz?"

Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, toplantının son derece bilimsellikten uzak gerçekleştiğini söyledi.

"Toplantıda sadece lüfer tartışıldı. O da Bakan'ın endüstriyel balıkçılara 'siz kaç santim olsun diyorsunuz' diye sorması ile tamamen bilimsellikten uzak bir şekilde yapıldı."

Toplantıdan beri Bakan'dan bir yanıt beklediklerini söyleyen Dökmecibaşı, soyu tükenmekte olan üç tür ile ilgili bekleyecek zaman kalmadığını söylüyor.

"Bakanlık avlanma boyları ile ilgili bilimsel bir  kurul oluşturup gerekli düzenlemeyi yapmalı. Hayvanların avlanma yöntemleri de değişmeli çünkü boy değiştikçe kullanılan malzemenin de ölçülerinde  değişiklik yapılıyor."

"Balıkçılar da farkında ama görmezden geliyor"

Dökmecibaşı, balıkçılar birlikleri ile sürekli görüşmeler yaptıklarını onların da balıkların en az bir üreme yapmadan önce avlanmaması gerektiğinde hem fikir olduğunu söylüyor ancak ekliyor:

"Balıkçılığın denetimsiz genişlemesine izin verildi. Şu anda balıkçılar çok büyük borç altında. Bu ekonomik sıkıntılar onları  bu duruma razı hale getiriyor. Bildiklerini görmezden geliyorlar.  Avlanma mevsimi başlayınca hale gitseniz minicik balıkları görünce dayanamazsınız."

"Küçük balık avlanmasın ama bakanlık destek olsun"

Sur-KOOP Genel Başkanı Ramazan Özkaya da balıkların erginliğe ulaşmadan avlanmalarına karşı olduklarını söylüyor.  Kooperatif olarak "bilimin gerisinde kalamayız" diyen Özkaya, lüferin 23-24 santimde avlanması gerektiğini ancak Bakanlık'tan henüz tebliğ edilmese de bu boyun 20 santim olarak belirleneceğini söylüyor.

"Balıkların avlanma boyunda değişiklik için balıkçılara destek verilmeli. Balık bitsin mi hayır,  balık dünyanın ortak mirasıdır. Ama balıkçıların sosyal ekonomik durumları göz ardı edilemez.

Türkiye'de balık arzı talebi karşılayamadı; mazot fiyatı arttı,  balık azalıyor, balık fiyatları da düşük. Bu yüzden balıkçılar borç içinde. Bakanlık eğer bütçe ayırırsa bir kısım balıkçı meslekten çekilir. Arz talep dengelenir."

"Tebliğe uyarız, gerisi vicdana kalır"

Amatör Olta Balıkçıları Derneği (Rastgele-Der) Başkanı Burak Kalaç, oltasıyla avlanan amatör balıkçıların Su Ürünler Tebliği'nde belirtilen avlanma boylarına uyduklarını söylüyor.

Bu boyların Greenpeace'in belirldiklerinden düşük olduklarını söylediğimizde, "Tebliğe uyarız, ondan sonrası da insanların vicdanına kalmıştır. Oltaya gelen balığın küçük olduğunu düşünen geri atar."

http://bianet.org/bianet/toplum/132294-balik-tukeniyor-av-mevsimi-basliyor

Share
İlgili Eğitim