Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Sesli kitaplar sahiplerini bekliyor

Görme engelli vatandaşlara yönelik olarak başlatılan ‘Sesli Kitap’ projesi, ilgililerini bekliyor.

İçerik Alınlık Resmi

Görme engelli vatandaşlara yönelik olarak başlatılan ‘Sesli Kitap’ projesi, ilgililerini bekliyor.

İnternet’ten 5 bin dolayında sesli kitaba ulaşabilmesine olanak sağlayan ‘Sesli Kitap’ Projesi’nden yararlanmak isteyen görme engellilerin Milli Kütüphaneye başvuru yapmaları yeterli.  

Milli Kütüphanenin “Sesli Kitap” projesi kapsamında 2007 yılında dijital bir kayıt stüdyosu oluşturmasından bu yana, seslendirilmiş kitaplara İnternet üzerinden ulaşmak da mümkün. 5 bini aşkın kitabın dinlenmesine olanak sağlayan ‘Sesli Kitap’ projesi her geçen gün daha fazla kitabı görme engelli vatandaşların ulaşımına sokuluyor.
Görme engelli vatandaşların bu hizmetten yararlanabilmesi için öncelikle  adresinden üyelik başvurusu yapmaları, ardından engelli olduklarını belgeleyen Başbakanlık Özürlüler İdaresi Kimlik Kartı veya engelli durumunu gösteren sağlık belgesinin fotokopisini elden ya da 0 312 223 04 51 numaralı faksa iletmeleri gerekiyor. Milli Kütüphane, bu işlemi yapan vatandaşlara İnternet kullanım şifresini veriyor. Bilgiler Milli Kütüphaneye ulaştıktan üyelikler aktifleştiriliyor ve engelliler söz konusu Sesli Kitap arşivinden ücretsiz olarak yararlanabiliyor. Talep edildiği takdirde sesli kitaplar posta yoluyla da vatandaşlara gönderiliyor.

GÖNÜLLÜLER KİTAPLARI OKUYOR

Milli Kütüphane, sayıları 100’e ulaşan gönüllü okuyucular tarafından çağdaş bir stüdyo ortamında okunan kitapların dijital ortama kaydedilip, gelişmiş düzenleme araçları ile arşivlenmesini sağlıyor. Arşivlenen bu dijital dosyalar, teknik standartlara ve mevzuata uygun olarak indeksleme bilgileri atandıktan sonra, gerek kütüphane içerisinde, gerekse kullanıcı dostu İnternet ara yüzü vasıtasıyla kütüphane dışından da erişilebiliyor. Arşivlenen bu sesli dijital kitap sayısı yaklaşık 5 bine ulaşmış. Sisteme üye olan bin görme engelli kullanıcı bu kitapları İnternet üzerinden dinleyebiliyor veya indirebiliyor.

HANGİ KİTAPLAR BULUNUYOR?

Milli Kütüphanedeki sesli kitapların çoğu ders ve sınav hazırlık kitaplarından oluşuyor.  KPSS, KPDS, ÖSS, ALES, SBS, Hukuk Kitapları, Açık Öğretim, İlköğretim, Ortaöğretim ve Üniversite Ders Kitapları en çok talep edilenler arasında. Son yıllarda seslendirilen kitaplar arasında güncel ve klasik edebi eserlerden oluşan; roman, şiir, deneme, öykü ve psikolojiden oluşan farklı kategorilerde eserler de mevcut. Sesli kitap uygulamasında bulunan yazarlardan bazıları ise Adalet Ağaoğlu, İskender Pala, Zülfü Livaneli, Nâzım Hikmet, Orhan Pamuk, Ayşe Kulin, Ahmet Altan, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Behçet Necatigil, Necip Fazıl Kısakürek, Cemil Meriç, Doğan Cüceloğlu, Elif Şafak, Gülten Dayıoğlu, Kemal Tahir, Mehmet Akif Ersoy,  Resat Nuri Güntekin,  Sabahattin Ali, Sezai Karakoç.

KİTAPLAR HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Milli Kütüphane bünyesinde yılda 200 ila 300 sesli kitap üretiliyor. 16-17 Ekim 2007’de Milli Kütüphane Başkanlığı Konferans Salonunda Milli Kütüphane Başkanlığı, Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı ve Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (ÜNAK) tarafından “Bitmeyen Gece Doç. Dr. Mithat ENÇ” anısına 1. Ulusal Körler ve Kütüphanecilik Sempozyumu düzenlendi. Bu sempozyum sonucunda Görme Engelli kütüphaneleri arasında koordinasyonu sağlamak, iş birliğini artırmak amacıyla sekiz kurumdan oluşan Görme Engelli Kütüphaneleri Eşgüdüm Komitesi oluşturuldu.

http://www.evrensel.net/news.php?id=10862

Share
İlgili Eğitim