Kadına karşı şiddeti önlemek için elektronik pranganın yanı sıra kadınların tehlike anında basacakları buton kolye uygulaması öneriliyor. İstanbul Feminist Kolektif'ten Hilal Esmer ise, ataerkil şiddet üzerine "daha derin düşünmek gerektiğini" söylüyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in açıkladığı yasa tasarısında yer alan "şiddet uygulayan erkeğe elektronik kelepçe" uygulamasına ek bir uygulama olarak, şiddet gören kadına takılacak, üzerinde çağrı düğmesi olan bir kolye ya da bileklik de önerildi.
Projenin mimarı Sosyal Hizmetler Araştırma Belgeleme ve Eğitim Vakfı'nın (SABEV) başkanı Prof. Dr. İlhan Tomanbay.
Tomanbay, bianet'e yaptığı açıklamada, elektronik kelepçeyle birlikte uygulanmasını düşündükleri çağrı butonunun şu anda birçok Batı ülkesinde, yalnız yaşayan yaşlılar ve hastalar için uygulandığını söyledi. Tomanbay, "çağrı merkezine bağlı olacak ve derhal alarm verecek bu kolye ya da bileklik şeklindeki butonların diğer ucunda sosyal operatörler yer alacak" dedi.
Türkiye'ye Uyarlama
Bu uygulamanın, Türkiye koşullarına uyarlanarak, kadına karşı şiddete karşı kullanılabileceğini söyleyen Tomanbay, "Kadın düğmeye bastığı an polis ya da sosyal operatör devreye girecek" dedi. Fakat bu uygulamanın her vakayı engelleyemeyeceğini de belirten Tomanbay, "Aile içinde kadına 'töre' gözlüğüyle bakıldığı durumda, feodal yapıyı değiştirmeden bir şey yapılamaz"dedi. Tomambay, bu uygulamanın, öldürme kastıyla saldırı ihtimalinin olduğu durumlarda ve adli durumlarda elektronik kelepçeyle birlikte uygulanabileceğini vurguladı.
Tomanbay, "sanayi toplumlarında yalnızlaşan insanları korumak, hastalara bakım sağlamak amacını taşıyan bu uygulamayı, Türkiye'nin kalabalık aile yapısına göre uyarlayarak sosyalleştirdik ve kadına karşı şiddete karşı kullanmak için biçimlendirdik" dedi.
Yeni Yöntemler
Amargi ve İstanbul Feminist Kolektif'ten Hilal Esmer ise bianet'e yaptığı açıklamada, elektronik kelepçe ve buton uygulamalarının Türkiye'de yeni uygulamalar olduğunu söyleyerek, "Henüz ne gibi sonuçlar vereceklerini bilmiyoruz" dedi.
Esmer şöyle devam etti: "Bu yeni yöntemlerin ne getireceğini bilmesek bile, aile içi şiddetin böylesine yoğun olduğu bir ülkede bu gibi yöntemlerin ne kadar etkili olacağı şüpheli. Fakat ataerkil şiddet üzerine düşünmeyenler bu şiddete karşı ne yapacaklar bilemiyorum. Beni üzen şey, hükümetin kadın örgütleri ve feminist örgütlerle ilişki kurmaması ve bu örgütlerin hazırladıkları kadına karşı şiddeti irdeleyen raporları dikkate almaması. Hükümet feminist örgütlerle ilişki kurmazsa aynı hataları tekrarlar."
Kadınların mücadelesinin, kadına karşı şiddeti görünür kıldığını ve hükümetin de bu mücadeleler sonucunda bir takım tedbirler almaya çalıştığını belirten Esmer, "elektronik kelepçe ve buton projeleriyle, hükümet bu konuda bir çaba göstermeye çalışıyor, fakat kadına karşı şiddetin 'münferit' vakalar olmadığını görmeleri ve feminist örgütlerle diyalog kurmaları gerekiyor" dedi.
http://bianet.org/bianet/kadin/131808-kadina-karsi-siddet-icin-kelepce-ve-buton