1932'de kurulan ve 1961'den bu yana "Kamu Yararına Dernek" statüsüne sahip olan Halkevleri'nin bu statüsünün 4 Nisan tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile düşürüldüğü yeni öğrenildi.
50 yıldır "Kamu Yararına Dernek" statüsüne sahip olan Halkevleri'nin bu statüsünün 4 Nisan tarihindeki Bakanlar Kurulu'nda kaldırıldığı ortaya çıktı.
Halkevleri'nin, bu statünün kaldırıldığını, 5 Temmuz tarihinde Trabzon Valiliği'nin Halkevleri Trabzon Şubesi'ne gönderdiği tebliğ sonucunda öğrendiğini söyleyen Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, karara itiraz edeceklerini açıkladı.
"Statünün bize zaten faydası yok"
Gelişmelerle ilgili bianet'e açıklama yapan İlknur Birol, Halkevleri'nin Kamu Yararına Dernekler listesinden çıkarılmasını Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) son dönem ustalık icraatlerinden biri olarak değerlendiriyor.
"AKP, otoriter, baskıcı yönelimini, polis, medya ve yargı yoluyla daha açıkça kullanmaya başladı" diyen Birol, derneklerinin 50 yıldır bu gibi baskılarla karşı karşıya kaldığını, ancak her seferinde ayağa kalkmayı ve halk örgütü olarak faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.
"Kamu Yararına Dernek" statüsünde olmalarının ya da olmamalarının kendileri açısından bir şey değiştirmediğini ifade eden Birol, bu statüde olan derneklerin kamu yararına yapılan faaliyetlerde önceliğinin olduğunu, fakat ne AKP döneminde ne de önceki iktidarlarda bu önceliklerden faydalanamadıklarını söyledi.
"Kamu kavramı tartışılsın"
"AKP iktidarının temsil ettiği programın döngüsü, bir toplumu ve devlet aygıtını yeniden inşa edilmesini yeni bir içerikle sağlıyor. Düsturu kar olan ve piyasa merkezli yeniden oluşum bu. Dolayısıyla kamu denilen kavramın içeriği AKP tarafından başka içeriklerle dolduruluyor" diyen İlknur Birol, bir yurttaşın temel haklarından koşulsuz yararlanmasını sağlayabilen, piyasaya bağlı olmayan ve toplumsal fayda esasıyla çalışılmasını esas gören bir içeriğe saldırıldığını iddia ediyor.
Tüm çalışmalarına kaldıkları yerden devam edeceklerini ifade eden Birol, sözlerine şöyle devam ediyor:
* Biz zaten Kamu Yararına Dernek sıfatını taşırken de bu sıfatın kazandırdıklarından faydalanamıyorduk.
* Kamunun ne demek olduğunu, kamusal faydanın ne olduğunu tartışmamız lazım.
* Biz herhangi bir şekilde para ilişkisi olmadan da, gönüllülük esasını temel alarak kamu yararına çalışmalar yürütüyoruz ve yürütmeye devam edeceğiz.
* Bugün AKP için Deniz Feneri Kamu Yararına Dernek. Buradan da anlaşılıyor ki, onlarla bizim kamumuz farklı.
* Biz 72 şubemizde düzenli olarak gönüllü eğitmenlerle çocuklara destek eğitim kursları veriyoruz. Kadınlara okuma-yazma kurslarımız var. Dileyenlere müzik, tiyatro, resim, sinema eğitimleri veriliyor. Ayrıca şiir, hikaye yazmak ve küçük bilim kursları gibi eğitimler de veriliyor.
* Şu an 48 şubemizde 3 bin fakir çocuğun faydalandığı ücretsiz yaz okullarımız devam ediyor.
Halkevleri nerden nereye?
1932'de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından kurulan Halkevleri, Demokrat Parti'nin (DP) 1950'de iktidara gelmesinin ardından 1951'de kapatıldı.
27 Mayıs darbesinin ardından, 1961'de Halkevleri mirasına sahip çıkan kadrolar 1961'de Türk Kültür Dernekleri'ni kurdular. Dernekleri içerik olarak Halkevleri gibi çalıştırdılar. 1963'e gelindiğinde dernek kurucuları Halkevlerine dönüşme çabasına giriştiler. 1963 yılında CHP Genel Başkanı İsmet İnönü'nün itirazlarına rağmen Halkevleri tekrar açıldı ve çalışmalarına başladı.
12 Mart darbesi sonrası birçok şubesi basılan ve yöneticisi tutuklanan Halkevleri 12 Eylül'de bir kez daha kapatıldı. Halkevleri 1987'de tekrar başladığı faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.