Genel seçimler sonucunda oluşacak yeni meclisin en önemli meselelerinden biri de 1982 Anayasası’nın değiştirilmesi olacak gibi görünüyor.
“Yeni anayasa” toplumun tüm kesimlerince konuşuluyor, tartışılıyor. Toplumsal yapının pek çok farklı bileşeni, kendilerince tanımladıkları “eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik ve sivil” bir anayasa istediklerini söylüyor.
LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel ve trans) örgütleri de 2007 yılından beri anayasanın “eşitlik” maddesine “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” ibarelerinin eklenmesi konusunda mücadele veriyorlar. Bu mücadele kapsamında Türkiye’deki LGBT örgütlerinin ortaklaşa oluşturduğu LGBT Hakları Platformu, 2010 Mayıs’ında “Yogyakarta İlkeleri ışığında 1982 Anayasası” adlı kitapçığı yayınladı. Bu çalışmada, 2006′da BM öncülüğünde toplanan insan hakları alanında uzman kişilerin kaleme aldığı Yogyakarta İlkeleri* ışığında 1982 Anayasası incelenmişti.
10 Haziran 2011 Cuma günü, İstanbul Barosu Kültür Merkezi’nde önemli bir toplantı gerçekleştirilecek. Yeni anayasada LGBT bireylerin taleplerinin nasıl yanıt bulacağının tartışılacağı toplantı saat 16:30′da başlıyor. Toplantıda Yogyakarta İlkeleri’nin mimarlarından, Londra’daki King’s College Üniversitesi’nde insan hakları hukuku profesörü olan Robert Wintemute ve yukarıda anılan “Yogyakarta İlkeleri Işığında 1982 Anayasası” adlı çalışmayı hazırlayan kişilerden Avukat Fırat Söyle görüş paylaşımında bulunacaklar.
LGBT bireylerin eşitlik ve ayrımcılığa uğramama hakkının yeni anayasada nasıl hayat bulacağını konuşmak ve tartışmak için duyarlı herkes toplantıya katılabilir.
* Yogyakarta İlkeleri hakkında daha fazla bilgi için:
Tarih: 10 Haziran 2011 Cuma
Yer: İstanbul Barosu Kültür Merkezi Konferans Salonu – Galip Dede Caddesi Balkon Çıkmazı Sokak. No: 6 Tünel – Beyoğlu / İstanbul
Saat: 16:30
Düzenleyen: Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği
Facebook sayfası
http://www.facebook.com/home.php#!/event.php?eid=157649980968668¬if_t=event_invite