Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Homofobi ve transfobiye karşı Ankara'da enternasyonal yürüyüş!

6. Homofobi Karşıtı Buluşma Ankara’da yapılan enternasyonal yürüyüş ile sona erdi.

İçerik Alınlık Resmi

6. Homofobi Karşıtı Buluşma Ankara’da yapılan enternasyonal yürüyüş ile sona erdi.

Anayasal eşitlik için “cinsel yöönelim” ve “cinsiyet kimliği” realitesinin tanınmasını isteyen Türkiye’nin dört bir yanından gelen Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans (LGBT) bireyler Kurtuluş Parkı’ndan Kızılay Sakarya Caddesi’ne homofobi ve transfobiye karşı yürüdü.

“Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ” kurmak için Kafkasya, Ortadoğu ve Balkanlar’dan Ankara’ya gelen homofobi ve transfobi karşıtları da Türkiyeli LGBT kardeşleriyle birlikte yürüdü ve enternasyonal dayanışma gösterdi. Ayrıca İsveç’ten RFSL üyeleri de Türkiyeli LGBT’leri yalnız bırakmadı.

Kaos GL’nin bu yıl dördüncüsünü örgütlediği Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş’te bir de ilk yaşandı. Türkiye’ye sığınan İranlı LGBT mülteciler de “Ahmedinejad biz varız, buradayız!” sloganları ile yürüyüşe katıldılar.

Gökkuşağı bayrakları altında yapılan yürüyüşe Ankara’da örgütlenen Gökkuşağı Aile Grubu (GAG) üyeleri, sivil toplumun çeşitli kesimlerinden LGBT dostları ve feministler de destek verdi.

Türkiyeli LGBT örgütleri ve kampüs grupları Ankara ile birlikte Diyarbakır, Adana, Eskişehir, İzmir ve İstanbul’dan gelerek yürüyüşe katıldılar. Kayseri’den LGBT mülteciler için kaldırılan minibüs ile birlikte bu yıl ilk defa İstanbul’dan Ankara’ya “Gökkuşuağı Otobüsü” kaldırıldı. Yıllardır kayıtlı “Topluluk” olma başvuruları rektörlük tarafından ısrarla reddilen ODTÜ LGBT Dayanışma Topluluğunun üyeleri de 14 Mayıs’da, ODTÜ’de ilk kez düzenledikleri Onur Yürüyüşü’nün ardından Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş’e de katıldılar.

Homofobi ve Transfobiye Karşı Anayasal Eşitlik İçin! 

22 Mayıs Pazar günü Ankara’da yapılan “Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyüş”te, Türkiyeli LGBT örgütlerin oluşturduğu Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu imzalı tek pankart taşındı.

“Anayasa’da LGBT’lere Yer Aç!”, “10. Maddeye Ek: Cinsel Yönelim & Cinsiyet Kimliği!”, “Ayrımcılık Yasası Ayrımcılık Yapma!” gibi dövizlerin taşındığı yürüyüşte, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz!”, “Dilek İnce Burada Katilleri Nerede!”, “Ahmet Yıldız Burada Katilleri Nerede!”, “Katilleri Bulmayan Suç Ortağıdır!”, “Aşk Aşk Hürriyet! Uzak Olsun Nefret!”, “Patronsuz ve Pezevenksiz Bir Dünya İstiyoruz!”, “Özgürlük Yoksa Barış da Yok!” sloganları atıldı.

Homofobi ve Transfobiye Karşı Yürüyüş Kurtuluş-Kıbrıs Caddesi Kavşağından başladı ve Kızılay Sakarya Caddesi’nde tamamlandı. Sakarya Caddesi’nde anayasal tanınma talep eden ve “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına hayır!” diyen basın çıklaması ile yürüyüş ve 6. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma son buldu.

Hükümet, LGBT’lere Yönelik Ayrımcılığı Meşrulaştırıyor!

Gökkuşağı Kaolisyonu, Hükümet’in cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği realitesini tanımayarak ve yasalarda tanımlamayarak LGBT bireyleri kamu ve sosyal alanda yok saydığını söylüyor. LGBT’lerin varlığını “Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurumu Yasa Tasarısı”nın “Eşitlik İlkesi ve Ayrımcılık Yasağı” bölümünde dahi kabul etmeyen Hükümet bu politakası ile LGBT’lere yönelik her türlü ayrımcılığı körüklüyor.

Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans bireyler hâlâ temel insan haklarından mahrum.

LGBT’lerin yaşam hakları gasp ediliyor; şiddete maruz kalıyor ve nefret cinayetlerine kurban gidiyorlar.
Polis, LGBT’lerin katillerini bulmak için özel bir çaba harcamıyor. 
Mahkemeler, LGBT öldürdükleri için katillere ceza indirimleri yapmaya devam ediyor.

LGBT’lerin ifade ve örgütlenme hürriyetleri “genel ahlak” ablukası ile kuşatılmış vaziyette. Şimdilik LGBT Dernekleri kapatmaktan vazgeçen Hükümet, LGBT’lerin resmi sitelerine erişimi engelliyor veya LGBT profil sitelerini doğrudan kapatıyor.

LGBT’lerin sosyal, kültürel, ekonomik ve politik hayata katılmaları engelleniyor.
Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden dolayı işe alınmıyor; işlerden atılıyor, ayrımcı yasalarla mesleklerini yapamaz hale getiriliyorlar. 

Türkiyeli LGBT’ler Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği realitesinin tanınması ve toplumsal hayatın her alanına eşit katılımı mümkün kılacak yasal güvence istiyorlar.

Gökkuşağı Koalisyonu, ayrımcılığa karşı bireyleri korumak üzere hazırlanan yasa tasarılarından “cinsel kimlik” ibaresinin çıkartılmasının LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel ve trans) bireylere karşı ayrımcılığı ve insan hakları ihlallerini meşrulaştırdığını söylüyor ve bundan Hükümet’i sorumlu görüyorlar.

LGBT bireylere yönelik ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine karşı duyarlı olan kişi ve kurumları harekete geçmeye çağıran Gökkuşağı Koalisyonu, “Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu Kanun Tasarısı”na “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” ibarelerinin eklenerek tanımlanması için tepki göstermeye davet ediyor.

Fotoğraflar için:

http://kaosgl.org/icerik/homofobi_ve_transfobiye_karsi_ankarada_enternasyonal_yuruyus

Share
İlgili Eğitim