Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Suda siyanür çıktı, köylü paniğe kapıldı

Kütahya'daki atık havuzunda set çökmesinden 5 gün sonra, içme sularında yüksek miktarda siyanüre rastlandı.

İçerik Alınlık Resmi

Kütahya'daki atık havuzunda set çökmesinden 5 gün sonra, içme sularında yüksek miktarda siyanüre rastlandı.

Greenpeace’in Eti Gümüş’ün Kütahya’daki atık havuzunda set çökmesinden 5 gün sonra, 12 Mayıs günü tesise 4.5 km uzaklıktaki Köprüören Köyü’nde köy çeşmesinden aldığı su Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) tarafından analiz ettirildi. ÇMO akredite bir laboratuvarda yapılan analizde suda AB ve Türkiye’nin ‘kabul ettiği sınırın üzerinde’ siyanüre rastlandığını açıkladı. Sınır değer 0.050 ppm iken analiz edilen suda 0.071 çıktı.

Bir süre önce siyanürlü atık barajının yıkılacağı korkusu yaşayan Köprüören Köyü sakinleri ise analiz sonuçlarının duyurulmasının ardından paniğe kapıldı. Köy sakinlerinden İbrahim Bilge “Son yapılan açıklama bizleri tedirgin etti. Biz köyümüzü terk edemeyiz. Çünkü gidecek yerimiz yok” diyerek içinde bulundukları çaresizliği dile getirdi.

Valilik: Su temiz
Kütahya Valiliği’nin kendi yaptırdığı analiz sonuçlarını hâlâ açıklamadığını vurgulayan ÇMO Başkanı Murat Taşdemir, “Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, ilk gün hiçbir analiz yaptırmadan ilk gün sıfır siyanür sızıntısı olduğunu söylemişti. Bölgede hâla ciddi bir tehlike söz konusu” dedi. Kütahya Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu ise “Bırakın Köprüören’i, atık barajına daha yakın köylerde dahi sular temiz olduğuna göre, böyle bir tehlikenin bulunmadığını açık ve seçik söyleyebilirim” dedi. Set çökmesinin ardından oluşturulan Takip ve İzleme Komitesi’nin denetiminden de sorumlu olan Horozoğlu, dün sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez bölgedeki içme ve kullanma sularının tahlillerini yaptırdıklarını ve sonuçların temiz çıktığını açıkladı. Horozoğlu şu açıklamada bulundu:

“Odanın suyu ne şekilde alıp analizi nasıl yaptırdığını bilemeyiz. Nihayetinde buradan pet şişeye suyu doldurmuşlardır, sallaya sallaya Ankara’ya götürmüşlerdir, 5 gün sonra analizi yapmışlardır. Oradaki vatandaşlar ne benim ne de devletin düşmanı değil, ben onlara siyanürlü su içirmem.”

Radikal’in telefonla ulaştığı Köprüören Köyü Muhtarı Sabri Görür, köydeki şehir şebekesi suyunun analizinin sınır değerin altında çıktığını belirterek “Ancak çeşmeden alınmamıştı. Bugün (dün) İl Sağlık Müdürlüğü görevlileri gelerek örnek aldı. Bu çeşmeden gelen geçen herkes su içer” diye konuştu.

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1049680&Date=18.05.2011&CategoryID=85

Share
İlgili Eğitim