Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı istifaya davet ediyoruz

Engelli Hakları Çalışma Grubu, Cumhuriyet Savcılığı'ndan görme engelli bir işçiye sarf ettiği ayrımcı ve aşağılayıcı sözleri nedeniyle Sağlık Bakanı Recep Akdağ hakkında işlem yapılmasını istedi.

İçerik Alınlık Resmi

Engelli Hakları Çalışma Grubu, Cumhuriyet Savcılığı'ndan görme engelli bir işçiye sarf ettiği ayrımcı ve aşağılayıcı sözleri nedeniyle Sağlık Bakanı Recep Akdağ hakkında işlem yapılmasını istedi.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası süresince engelliler dernekleri ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin kendilerine tanıdığı hakları talep ettiler.

Bu taleplerinin iktidar tarafından ne denli anlaşıldığı 15 Mayıs Pazar günü Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın Batman ziyareti sırasında ortaya çıktı. Bakan Akdağ'ın Bölge Devlet Hastanesi ziyareti sırasında yanına yaklaşan görme engelli geçici bir işçi "Asgari ücretle çalışıyoruz. Koşullarımızın düzeltilmesini istiyoruz" diyerek derdini anlatmak istedi. Akdağ'ın yanıtı büyük tartışma yarattı: "Gözlerin görmediği halde sana iş vermişiz. Daha ne yapalım?"

Engelli Hakları Çalışma Grubu, görme engelli işçi Nurullah Mehmetoğlu'nun Sağlık Bakanı'ndan gördüğü bu muameleyi kınayan ve kendisini istifaya çağıran bir bildiri yayımladı.

Bildiride şöyle denildi: "Batman'da yaşanan bu olay, ayrımcılığın geldiği son noktayı açıkça göstermektedir. Bu zihniyet, engellileri hor ve merhamet edilecek kişi olarak gören, sosyal ve hukuk devleti ile bağdaşmayan bir düşüncenin tezahürüdür. Asgari ücretle yaşamını sürdüren yüzbinlerce, milyonlarca insanın, insanca hem de pek insanca bir talebi olan insan onur ve yaşamına uygun bir yaşam sürdürme talebinin, o kişi ve kişileri aşağılayarak bir bakan tarafından reddedilmesini kınıyoruz.

"Görmediğin halde sana iş vermişiz, diyen zihniyet yarın aynı gerekçeyle eğitim, sağlık, istihdam ve hatta yaşam hakkını dahi sorgular nitelikte olacaktır. Bakan'ın karanlık, insafsız, vicdansız ve hak temelli olmayan bu düşüncelerini de beraberinde alıp bulunduğu mevkii derhal terk etmesini, milletvekilliği adaylığını geri çekmesini, söylediği utanç verici sözler sebebiyle Cumhuriyet Savcılığı'nın gazete ve televizyon haberlerini ihbar kabul ederek Türk Ceza Kanunu'nun 122. maddesi olan ayrımcılığı yasaklayan maddesini işletmesini talep ediyoruz."

Bu çağrıya Evrensel Görme Özürlüler Derneği, Görme Özürlüler Derneği, Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Genel Merkez ve Türkiye Sakatlar Derneği de destek verdi.

http://bianet.org/bianet/insan-haklari/130029-saglik-bakani-recep-akdagi-istifaya-davet-ediyoruz

Share
İlgili Eğitim