.
Demir Çelik, kimya, boya ve petrol tesisleri başta olmak üzere yüze yakın sanayi kuruluşunun konut alanlarıyla iç içe girdiği; kanserden ölümlerin dünya ortalamasının 30 kat üzerinde olduğu Kocaeli’nin Dilovası İlçesi’nde, doğum yapan annelerin sütünde bile ağır metale rastlanması, çevrecileri yeniden harekete geçirdi. Dilovalılar ise ’önce ekmek’ diyerek, hemen her evde kanser hastası olmasına rağmen bu durumu kader olarak kabul ettikleri ortaya çıktı. 2006 yılında TBMM’de kurulan araştırma komisyonunda görev yapan Kocaeli eski milletvekili ve CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin ise, her şeyi tesbit ettiklerini, ancak komisyonun yaptırım gücünün olmadığını, vurdumduymazlık nedeniyle tehlikenin daha da büyüdüğünü söyledi.
Yılların ihmali nedeniyle hazine arazilerinin de işgaline göz yumulması sonucu Dilovası İlçesi’nde iç içe giren sanayi kuruluşları ile konut alanları, burada yaşamı tam anlamıyla cehenneme çevirdi. İzmit ile Gebze arasında çanak şeklindeki bir arazide kurulan, denize kıyısı da olan Dilovası’nda fabrikaların bacalarından çıkan ağır metal partikülleri, gazlar ve diğer atıklar bölgenin üzerine kabus gibi çöküyor.
TEM VE D-100’DEN GEÇEN SÜRÜCÜLER DE YUTUYOR
Tam ortasından geçen TEM yolu ile D-100’de seyreden araçlardaki sürücü ve yolcular da buradan geçerken birbirine karışmış gaz kokularını camlar kapalı olduğu halde kalorifer ve havalandırma aracılığıyla hissedip isyan ediyor. Dilovası’nda oturan veya burada çalışanlar ise gün boyu bu ağır metal partiküllerini ve salınan gazları yutup soluyor.
TBMM KOMİSYON ARAŞTIRMASI
Burada yaşayanların ’Zehirovası’ veya ’Kanserovası’ olarak da adlandırdığı Dilovası’ndaki bu durumu bilenlerden biri ise, şu anda CHP Genel Başkan Yardımcısı olan 22’nci dönem CHP Kocaeli Milletvekili İzzet Çetin. Buradaki yaşananlarla ilgili olarak AK Parti Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar ile birlikte TBMM’de ’Dilovası Araştırma Komisyonu’ kurdurtan İzzet Çetin, kendisinin de görev aldığı 12 milletvekilinden oluşan üyelerle birlikte Dilovası’nda geniş araştırmalar yapılmasını sağladı. Dilovası’ndaki kirlilikle ilgili olarak İzzet Çetin şunları söyledi:
"KOMİSYONA RAĞMEN DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMADI"
"2006 yılında AK Parti milletvekili Eyüp Ayar ile birlikte çalışma yaparak Dilovası’ndaki bu durumu araştırmak için TBMM’de komisyon kurdurttuk. Burada günlerce araştırmalar yaptık. Sanayi kurulaşlarını, Dil Deresi’ni, Çolakoğlu ve Diler Demir’in, boya ve kimya fabrikalarının tamamını gezdik. Buradaki korkunç kirliliği tesbit edip raporlar hazırladık. Fakat komisyonun bir yaptırımı yoktu. Değişen bir şey olmadı. Tam aksine üzerine yenileri konuldu. Orada ormanlar yok edildi, yeni fabrikalar kuruldu. Sadece orayla da kalmadı. Sonradan kurulan Organize Sanayi Bölgesi atıklarını çevreye boşaltıp daha da zarar verdi. Sanayi de olacak ama insan da yaşayacak. Malesef Dilovası’nda yaşanan acı bir gerçek."
ANNE SÜTÜNDE AĞIR METAL
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun, yaptığı araştırmaların sonunda, "Dilovası’nda doğum yapmış annelerin sütünde bile ağır metal var" açıklaması, burada yaşananları bir kez daha gündeme getirirken, çevrecilerin tüm dikkatleri buraya çevrildi.
Kocaeli’de 50 civarında sivil toplum örgütünün katılımıyla oluşturulan Kocaeli Çevre Platformu’nun yanı sıra CHP Kocaeli Çevre Komisyonu da burada araştırma yapıyor. Bu bölgede 6 aydır inceleme yapan komisyon üyeleri Dr. Müzeyyen Tan, Dr. Fatih Çağlar ve Ersin Ergün bölgede ilginç tesbitlerde de bulundular. Dr. Tan, Dilovası’nda konuştuğu kadınların buradaki kanser vakalarının yaygın olduğunu, anne sütlerinde ağır metale rastlandığını gazete ve TV haberlerinden öğrendiklerini belirterken, "Ancak kadın ve erkeklerin tek derdi geçim derdi. Bizler bunları söylediğimizde, ’Her yerde kanser var’, ’Kader neyse o olur’ veya ’Bunları bizi buradan atmak için uyduruyorlar" yaklaşımda bulunuyorlar. Dilovası’nda yaşayan insanlar öncelikle karınlarını doyurmanın derdinde" dedi.
ÖNCE EKMEK KAVGASI PEŞİNDELER
Komisyon üyesi Dr. Fatih Çağlar ise Dilovası’nda yaşayanların hem iş, hem yaşam derdinde olduklarını söyleyerek, "Ekmek kavgası, yaşam kavgası burada yaşayanlar için ön plana çıkmış. Çevre ikinci planda kalıyor" dedi.
BURADA YAŞAYANLARIN SAĞLIKLARI BOZULDU
Bölgede bir çok ağır sanayi ve depolama tesisi olduğunu söyleyen Fatih Mahallesi sakinlerinden Şeref Düzgün, "Benim nefes darlığı ve bir çok rahatsızlığım var. Burada yaşayan mahalle sakinlerinin çoğu kirlilikten hastalandı. Biz buradan gitsek bile buraya başka sanayi kuruluşları gelecektir. Bizim buradan gitmemiz çözüm değil. Buraya kirli sanayiyi getirmemeleri gerekiyor" diye konuştu.
MİLLETVEKİLLERİ DE GELİYOR
Dilovası’ndaki bu son tesbitlerin ardından CHP’nin de milletvekillerinden oluşan bir araştırma komisyonu oluşturduğu ve önümüzdeki Cuma günü bölgeye gelerek incelemelerde bulunacakları öğrenildi.