Dereleri ve akarsuları Hidroelektrik Santrallerle (HES) tehlike altında olan kentlerden Giresun’da, Barça bölgesinde yapılması planlanan HES’in durdurulması için çevreciler yargıya başvurdu.
Giresun Derelerin Kardeşliği Platformu ise vatandaşları bilinçlendirmek için “HES’in yok ettiği yaşamlar” konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Prof. Dr. Beyza Üstün “hayatımız parça parça yok ediliyor” dedi.
Karadeniz’de 2 binin üzerinde HES projesinden 20’ye yakının yapılmasının planlandığı Giresun’da yaşam savunucuları ve bölge halkının mücadelesi sürüyor. Dereli Aksu vadisinde yapılmakta olan Barça HES projesinin iptali için Giresun Derelerin Kardeşliği Platformu tarafından Ordu İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Platform sözcüsü Dursun Ali Aydoğdu, iptal davasının Dereli için bir ilk olacağını belirterek, herkesi yaşam alanlarına sahip çıkmaya çağırdı.
GERİ DÖNÜLMEZ FELAKETLERE YOL AÇAR
Giresun Derelerin Kardeşliği Platformu, HES’ e karşı vatandaşları bilinçlendirmek için Belediye Nikâh Salonu’nda Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün’ün katılım ile “HES’lerin yok ettiği yaşamlar” konulu panel düzenledi. Doğal kaynakların ticarileştirilmesinin geri dönülmez felaketler doğuracağını kaydeden Üstün, ‘’Hayatımız parça parça yok ediliyor” dedi. ‘Dışa bağımlı olmamak’, ‘boşa akmayıp enerjiye dönüşsün’ gibi söylemlerle hayata geçirilmek istendiğini, ancak su kullanım hakkının artık tamamen şirketlere bağımlı hale geleceğini belirten Üstün, ‘’HES’ler, doğal kaynakların ticaretleşmesini sağlamaktadır. Artık enerji konusunda dışa bağımlı değil şirketlere bağımlı olacağız. Önümüzdeki dönemlerde kim para öderse o kullanma ve içme suyuna sahip olacak. Büyük kentlerde bunun altyapısı hazırlanmaya başlandı. Bazı kentlerde ön ödemeli sayaçlar katılıyor. Kontör gibi su alınacak. Parası olmayan su alamayacak, kontörü biten susuz kalacak. Bu sistem ev, tarım arazileri ve her alanda kullanılacak’’ diye konuştu.