Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

LOÇ Vadisi’nde zafer doğanın!!

LOÇ Vadisi direnişinin 27. gününde, mahkeme Vadi’nin kurtuluşuna yönelik olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İçerik Alınlık Resmi

LOÇ Vadisi direnişinin 27. gününde, mahkeme Vadi’nin kurtuluşuna yönelik olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Şirket önünde oturma eylemi esnasında alınan haberle birlikte eylemciler sevinç gösterilerinde bulundular.  “Or-ya enerji topraklarımızı ve suyumuzu alamadın” şeklinde slogan atan eylemciler mutluluklarını dile getirdiler.

http://yesilgazete.org/2011/01/03/locda-zafer-doganin/


HESkondu mühürlendi!

AVUKAT Yakup Okumuşoğlu’nun 15 Ekim 2010 tarihinde ortaya çıkardığı, ama bir türlü resmi makamların belgelendirmek istemediği Cide HES projesinin kaçak olduğuna dair iddialar nihayet sonuç verdi.

Cide Kaymakamlığı`na Kastamonu İl Özel idaresi`nden verilen belgede Cide HES şantiyesinin mühürlenmesi hususunda yılın son günü ve saatlerinde yazı gönderildi. Kaymakamlık, yazının gelmesi üzerine derhal Cide Jandarmasını harekete geçirerek, saat 18.30 civarında şantiyeyi mühürlettirdi.
Cide HES projesinin imar planı olmadığı, dolayısı ile imar izni de olmadığından kaçak bir hidroelektrik santral yapıldığı resmen onaylanmış oldu. Cide HES’e vurulan ilk mühürden ve durdurmadan sonra Loç halkı şimdi büyük bir sabırla yürütmeyi durdurma ve ÇED iptal davasının sonuçlanmasını bekliyor.

http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=80676


“HES Tüm Anadolu’nun Sorunu, Herkes İçin Buradayız”

Yeni yılı eylemde karşılayacak Loçlular "tüm HES mağdurlarının feryadını" dile getiriyor. Köylü Teke “adaletsizlikten” şikayetçi: “Ölümle tehdit edildim, jandarma zorla ikna oldu”; Anne Teke “Bir cevap çıkana kadar, güzel bir miras bırakmak için direnişteyiz” diyor.

Beyoğlu Fındıklı'da 8 Aralık'tan beri "Sarı Yazmalarıyla" hidroelektrik santral (HES) karşıtı oturma eylemlerini sürdüren Cide Loç Vadililer, yeni yılı HES şirketi Orya Enerji'nin binası önünde karşılıyor.

bianet'e konuşan Loç Vadisi köylüsü Sultan Teke tepkili:

"Şirket elemanları küfürlü tacizde bulundular. Polis horon tepenleri itekledi. Şirkete yemek getiren araç nöbet tutan bir arkadaşımıza kasıtlı olarak çarptı; sonra özür dilemek yerine güldü. Şirketse bizden şikayetçi oldu, özgürlüklerini kısıtlıyormuşuz."

"Ben köydeyken bizzat ölümle tehdit edildim. Şikayete gittiğim jandarma ifademi almayı reddetti; can güvenliğim yok diyerek karakolda kalacağımı söylediğimde ancak kabul ettiler. İfade örneğimi bile vermemişler, avukatımdan öğrendim, yoksa bunu da saklayacaklardı."

"Kaymakam bizle ilgilenemezken, şirketin ayaklarına geliyor"

"Geçen gün Cide Kaymakamı Yüksel Kara, Cide Belediye Başkanı Necdet Demir bize selam bile vermeden şirkete girdi. Neden geldiklerini bilemiyoruz; kaymakam bizim işlerimizle ilgilenemezken şirketin ayaklarına kadar geliyor."

Şirketin köyün iletişimini kestikten sonra köylülere saldırmasında bir kişinin kalp krizi geçirdiğini hatırlatan Teke "Abdurrahman amcamız için ambulans bile çağıramadık; jandarma korkudan aracıyla yola çıkardı. Yoksa hepsinin başı yanacaktı" diye ekliyor.

Teke Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanunu tasarısına da değinerek "Küre Dağları Milli Park sınırı içerisindeki vadimiz de bu tasarıyla korunmaktan çıkacak. Bütün Anadolu'da bu sorun yaşanıyor, herkes için buradayız, çünkü amaç elektrik değil su" diyor.

"Torunumun geleceği için bu HES yapılmamalı"

Teke'nin annesi Hafize Teke de soğuğa rağmen şirket önünde köyünü savunuyor:

"Bir cevap çıkana kadar buradayız, direniş sürecek. Hangi kapıya gittiysek suratımıza kapandı. Geleceğimiz, torunlarımızın geleceği için bu HES yapılmamalı."

"İki çocuğum var, 11 yaşındaki torunum küçüklüğünü çayda yüzerek geçirdi, dere kenarında pikniğe gidiyoruz, yazın harmandan buğday getirip yıkıyoruz. Her tür güzel günlerimiz, bayramlarımız orada geçiyordu."

"Yine de yapmaya devam edeceğiz, torunlarımıza güzel bir miras bırakmak istiyoruz. Bu yüzden de burada mücadeleye devam edeceğiz."

http://bianet.org/bianet/toplum/126925-hes-tum-anadolu-nun-sorunu-herkes-icin-buradayiz


“Devlet HES Projeleriyle Farklı Kültürleri De Yok Etmek İstiyor”

Karadeniz İsyandadır Platformu’ndan Erbak “HES direnişi bir dönüşüm oldu, devlet tarafından ayrıştırılmak istenenler omuz omuza mücadele ediyor”, Tekel işçisi Ballıoğlu “Kentsel Dönüşüm gibi HES’ler de bir rant politikası.”

hes isyanı

Kastamonu Loç Vadisi köylülerinin vadideki hidroelektrik santral (HES) inşaatine karşı 8 Aralık'tan beri sürdürdükleri oturma eylemi tüm yaşam savunucularını İstanbul Beyoğlu'nda bir araya getiriyor.

İlk günden itibaren Loçlular'la birlikte nöbette olan Karadeniz İsyandadır Platformu'ndan Deniz Erbak, Orya Enerji'nin Cide'ye bağlı vadide yapmakta olduğu HES'e karşı direnişi bianet'e anlattı:

"Öncesinde köyde iş makinelerinin önüne atlamıştık. Özel güvenlikler darp etti, jandarma amca ve teyzelerimizi gözaltına aldı. Çalışanların tehdidi söz konusuydu. Tüm baskılara rağmen sadece yaşamlarına sahip çıkmak isteyenler olarak direnişimiz sürüyor."

"HES'ler okullarda yenilenebilir enerji, gerçekte gasp ve talan"

Erbak, HES'lerin okullarda "yenilenebilir enerji" olarak anlatıldığı ama bunun gerçekliği olmadığına dikkat çekiyor:

"Sırf Loç'ta değil, birçok Karadeniz köyü, Munzur, Hasankeyf, Hakkari'de, her yerde gasp ve talan projeleri var. Direnişlerimiz şirketlerin başındaki kapitalistlerin hoşuna gitmiyor."

"Mezopotamya ve Karadeniz'de yaşayan ve devlet tarafından ayrıştırılmak istenen halklar, bugün HES'lere karşı omuz omuza mücadele ediyor; ayrıştırma politikasını hiçe sayıyor. Direniş süreci bir dönüşüm oldu."

"Borçka'da on binler göç etti, yeni nesil dili konuşamayacak"

"Projelerle farklı politikalar uygulanmak isteniyor: Devlet farklı kültürleri yok edip, kendi kapitalist ve devletçi kültürünü zorla kabul ettirmek istiyor. Örneğin Artvin Borçka'da yapılan baraj yüzünden on binlerce köylü göç etmek zorunda bırakıldı."

"Köyler su altında kaldı, kültürler yok edildi. Orada yaşayan Gürcüler büyük şehirlere göç etmek zorunda kaldığından, belki bir sonraki nesil dillerini konuşamayacak. Bu Lazlar, Kürtler, Zazalar, Ermeniler için, herkes için benzer işliyor."

Tekel işçisi Ballıoğlu: Birleşik mücadeleyle aşabiliriz

Bir tanıdığı vasıtasıyla haberdar olduğu direnişe bilgi almak için gelen ve iki gündür köylülerle eylemde olan Tekel işçisi Ercan Ballıoğlu da "Bazı şeyleri artık birleşik mücadeleyle aşabileceğiz; 4-C, taşeronlaştırma, güvencesizleştirme, doğanın katledilmesi..." diyor.

"HES'ler Antep'te, Adıyaman'da da bazı yerleri sular altında bıraktı, Halfeti yok oldu. Oradaki arkadaşlarımız mücadelelerinde tek kaldıkları için belki seslerini duyuramadılar ama bundan sonra kamuoyuna daha çok mal olduğundan daha başarılı olacak" diyen Ballıoğlu, ekliyor:

"Sendikalarla, odalarla görüştükçe burayı duyuracağım. İçinde bulunduğum platformların Kentsel Dönüşüm ile ilgili projeleri var; bunlara karşı yeni eylemlerle bir muhalefet oluşturmaya çalışacağız.  Kentsel Dönüşüm her tarafı bir rant haline çevirme politikası, HES'ler de aynı şekilde bir politika."

http://bianet.org/bianet/goc/126921-devlet-hes-projeleriyle-farkli-kulturleri-de-yok-etmek-istiyor

 


 

Loç'un HES İsyanına Pelin Batu'dan Destek

Loç Vadililer’in oturma eyleminin 23. gününde Pelin Batu “Loç’taki katliamdır. Önünde durduğumuz şirket utanmadan çalışıyor” dedi; Kasderfed’den Çelebioğlu “Davaya rağmen süren inşaat ne manaya geliyor?” diye sordu, Sarıcı mücadelenin “dünya ve geleceğin sorunu adına” olduğunu söyledi.

Kastamonu Loç Vadililer'in köylerinde yapılan Cide Hidroelektrik Santrali (HES) projesine karşı İstanbul'daki enerji şirketi önünde sürdürdükleri oturma eylemi 23 gününü geride bıraktı.

Köylüler, Beyoğlu Fındıklı'daki şirket binası Orya Han önünde bugün de (30 Aralık) "Şirket talan, kanun yalan, sarı yazma isyanda, isyana devam", "Santral yapma boşuna, yıkacağız başına", "Cide HES gidecek, Huzur gelecek" sloganları atıyordu.

Antalya Alakır Vadisi'nde yapımı süren HES'lere karşı mücadele eden "Alakır'ın Sesi" müzik grubunun enstrümanlarıyla katılarak destek verdiği eylemi, sanatçı Pelin Batu da ziyaret etti.

Loç Vadisi'nde yapılanın bir "katliam" olarak tanımlayan Batu, şunlar söyledi:

"Ortada HES inşaatının başlamaması gerektiğine dair bir karar var; fakat önünde durduğumuz şirket utanmadan çalışmaya devam ediyor."

Batu: Eylemden şikayetçi şirket, davaları önemsemeden çalışıyor

Şirketin eylemciler hakkında "Çalışma özgürlüğünü engelledikleri" gerekçesiyle şikayetçi olmasına da değinen Batu "Bunların üstüne bir de bu eylemden rahatsız olduklarını söylüyorlar. Kendileri hiçbir davayı önemsemeden çalışıyor" dedi.

Kastamonu Dernekler Federasyonu (Kasderfed) Başkanı Selami Çelebioğlu da basına yaptığı açıklamada "Çaba, davası süren inşaatı durdurmak için; buna rağmen hızla devam ediyor olması, kanunların geçerli olmadığını mı gösteriyor, ne manaya geliyor bunu sizlerin takdirine bırakıyoruz" dedi.

Çelebioğlu "Jandarmanın şikayetleri dikkate almadığı söyleniyor. İlgili alay komutanı, korumakla mükellef olduğu köylüyü dikkate almayıp, şirketi alıyor. Bunu açıklamaları gerek" diye ekledi.

Kasderfed'den Sarıcı: HES'ler köyleri boşaltacak

Kasderfed Genel Sekreteri Güler Sarıcı da eyleme destek için bulunduğu Fındıklı'da bianet'e konuştu.

"Cide HES yalnızca Cide'nin sorunu değil. Önümüzdeki 30 yılda dünyada su savaşları olacak. Bu eylem de bir başlangıç; burada suyun mücadelesini veriyoruz" diyen Sarıcı, Loç Vadililer'in aslında tüm halk ve gelecek adına hareket ettiklerini söyledi.

Sarıcı "Bu dünyanın ve geleceğin de sorunu. Suyun ulaşabildiği her yer, insan, hayvan hayatı ve bitkiler etkilenecek" dedi ve genç nüfusun azaldığı Kastamonu'nun yeni bir göç zorunluluğu riski altında olduğunu ifade etti:

"HES'lerin kurulmasıyla köyler boşalacak, göç meydana gelecek. Tarım ve hayvancılık zaten zayıf, su tutulmasıyla kuraklık oluşacak, hepten yok olacak. Bu şirketse 49 yıl boyunca su kaynağının sahibi olacak."

"Önce Doğu Karadeniz'de HES yapmak istemiş bu şirket neden Rize'de yapamamış da buraya gelmiş? Kastamonu'nun oradaki gibi siyasi ve ekonomik bir güce sahip olmadığını mı düşünüyorlar?"

"Devlet destekli alternatif enerjiyle bu tip sorunlar çözülebilir. Burada karşılanacak olan enerji çok küçük ve buna da ihtiyaç yok. Yapılmak istenen suyun kaynağına sahip olmak; enerji bahane."

http://bianet.org/bianet/toplum/126920-locun-hes-isyanina-pelin-batudan-destek

Share
İlgili Eğitim