BM İşkenceyi Önleme Komitesi, Türkiye'nin işkence karnesini hazırladı. İşkencenin ve kötü muamelenin artış gösterdiğini belirten komitenin raporunda, işkencenin polis otosunda başladığına dair şikayetlerin olduğu belirtildi.
Türkiye'nin işkenceyle ilgili karnesini hazırlayan Birleşmiş Milletler İşkenceyi Önleme Komitesi, Türkiye'ye zayıf not verdi.
İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 19. Maddesi gereğince Türkiye için dördüncüsü hazırlanan raporda, sokakta başlayan işkencenin, polis otosunda sürdüğü, karakolda arttığına dikkat çekildi. Raporda, işkence soruşturmalarını polislerin değil, savcıların yapması gerektiğine de vurgu yapıldı.
Komite, "İşkence iddialarıyla ilgili hızlı, tam, bağımsız ve etkili soruşturma yapılamaması endişe verici. İşkence iddialarını araştıran savcıların karşılaştığı engeller kaygı vericidir. Kolluk kuvvetleriyle ilgili iddiaların kolluk kuvvetlerince soruşturulması sakıncalar yaratır. Bu tür bir soruşturma bağımsız, tarafsız ve etkili olamaz" dedi.
Bağımsız hekimlerce hazırlanmış işkence raporlarının dava dosyalarına girememesinin, savcılar ve mahkemelerin sadece adli tıp raporlarına itibar etmesinin olumsuz olduğunu belirten komite ayrıca, "Bağımsız bir polis şikayet mekanizması kurulmalı ve üst düzey görevlilerle ilgili soruşturmaların izinle yapılmasına son verilmelidir" dedi.
http://etha.com.tr/Haber/2010/11/25/guncel/polis-otosu-bile-iskencehane/