Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Konser Öncesi Borusan'ın HES İnşaatına Protesto

Çoruh Aksu Vadililer, Borusan Holding'in vadideki inşaatını Borusan Sanat etkinliği önünde "Sanat ve doğa dostu bilinen Borusan, Aksu'da doğayı yok ediyor" diyerek protesto etti. "İstanbul için Boğaz ne ise, bizim için Aksu Çayı odur; memleketimizde yaşama hakkımız elimizden alınıyor" dedi.

İçerik Alınlık Resmi

Çoruh Aksu Vadililer, Borusan Holding'in vadideki inşaatını Borusan Sanat etkinliği önünde "Sanat ve doğa dostu bilinen Borusan, Aksu'da doğayı yok ediyor" diyerek protesto etti. "İstanbul için Boğaz ne ise, bizim için Aksu Çayı odur; memleketimizde yaşama hakkımız elimizden alınıyor" dedi.

Eylemde Son Irmak Doğa Orkestrası da bir dinleti sundu.

Erzurum İspir ilçesi Aksu köylüleri Kadıköy Süreyya Operası önünde Borusan Holding'in Aksu Vadisi'nde yapımını sürdürdüğü hidroelektrik santral (HES) inşaatlarını protesto etti.

Çoruh Aksu Vadisi Koruma Platformu dün akşam (1 Kasım) operada yapılan "Borusan Quartet" konseri öncesi "Borusan'a inat yaşasın hayat", "Derelerimizi kurutuyorlar, mezarlarımızı kazıyorlar, balıklarımızı öldürüyorlar; isyan", "Borusan'ın sanatı öldürüyor yaşamı", "Katil Borusan Aksu'dan defol" sloganları attı.

Yerel bir efsaneye dayanan "derede yaşayan Boldoroz canavarı" maskesi takan eylemciler, vadinin doğası ve köylülerin mezarlarına verilen hasarların fotoğraflarını da opera önünde sergiledi.

"Var olma veya yok olma noktasına yaklaştık"

Önünde çok sayıda çevik kuvvet polisi sıralanan ve sivil polislerce çevrelenen operanın girişinde eylemciler, etkinliğe gelenlere "Siz içeride Borusan'ı dinleyin, Aksu'da ise çocuklar dinamit seslerini dinliyorlar" diye seslendi; bildiri dağıttı.

Basın açıklamasını okuyan Hanefi Aksu "Üç yıldır uğradığımız haksızlık artık zulme dönüştü; tahammül gücümüz kalmadı. Ebediyen var olma veya yok olma noktasına yaklaştık. Gücü yeten, vicdanlı birilerinin zulme dur diyebilmesini dört gözle bekliyoruz" dedi.

Vadiyi "uluslararası örgütlerin dünyadaki 305 önemli vadiden biri kabul ettiğini" söyleyen Aksu, "Sanat ve doğa dostu bilinen Borusan sözde köy projeleri ile modern bahçeler kurup, tarımda verimli su kullanımı amaçlarken, Aksu'da suyumuzu alıyor, tarım alanlarımızı, asırlık ağaçlarımızı yok ediyor" diye konuştu.

"Korumakla sorumlu olanlar, talana göz yumdu"

Aksu, "Kuzeyi Milli Park, gerisi "Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" ilan edilen vadide "taş üstüne taş konamaz" kuralına rağmen bu kararları alan sorumlular, ya gafletlerinden ya da bilmediğimiz bedeller karşılığı taş üstünde taş bırakılmamasına göz yumdu" dedi ve ekledi: "Üstelik Tabiatı Koruma Kanunu ile kıyımlar meşrulaştırılmaya çalışılıyor."

"Çoruh Nehri üzerinde 37 HES yapımı hedefleniyor. Biz bu suyla yaşamımızı sürdürmeye çalışıyoruz; İstanbul için Boğaz ne ise, Aksu Vadisi için Aksu Çayı odur. Çay yok edilince vadimiz kuru bir dereye dönecek; kendi memleketimizde yaşama hakkımız elimizden alınmış olacak."

Aksu "Vazgeçmeyeceğiz; bu kadar huzursuz edildiğimiz artık yeter. Borusan'a sesleniyoruz, beş yüz yıllık memleketimizi elimizden almayın; yoksa Kerbela gibi bin yıl da geçse bu dava bitmeyecek" dedi.

Doğa Orkestrası: Sanatla kendilerini aklıyorlar

Açıklama sonrası Bahariye Caddesi üzerinde bir keman dinletisi sunan Son Irmak Doğa Orkestrası'ndan Utku Barış Andaç şöyle konuştu: "Doğa olmasa besteciler eserlerini yazabilir miydi? Türkülerimizi yakabilir miydik?"

"İçerideki sanatla derdimiz yok ama perde arkasını görmek gerek. Bu zihniyetler yapılan sanatla kendilerini aklıyor; Hasankeyf'teki baraja destek veren Akbank'ın Oda Orkestrası, Garanti'nin Caz Festivali ile yaptığı gibi. Aksu'daki katliam, Quartet'in Türkiye için önemli başarılarının tüm değerini yok ediyor."

Emir Çelik

http://bianet.org/bianet/toplum/125816-konser-oncesi-borusanin-hes-insaatina-protesto

Share
İlgili Eğitim