Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Yerel Demokrasi Akademisi'nin Açılışı Diyarbakır'da Yapıldı

Türkiye genelinde 8 ilde uygulanacak olan Yerel Demokrasi Akademisi'nin açılışı Diyarbakır'da yapılırken, açılışa katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, demokrasinin pek çok yaranın merhemi olduğunu söyledi.

İçerik Alınlık Resmi

Türkiye genelinde 8 ilde uygulanacak olan Yerel Demokrasi Akademisi'nin açılışı Diyarbakır'da yapılırken, açılışa katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, demokrasinin pek çok yaranın merhemi olduğunu söyledi.

HABİTAT İçin Gençlik Derneği tarafından başvurusu yapılan ve Sabancı Vakfı tarafından desteklenen Yerel Demokrasi Akademisi'nin açılışı, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda yapıldı. Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Gençlik ve Değişim Derneği'nin ortaklığı ile yürütülecek olan proje kapsamında hak temelli kapasite geliştirme, bilinçlendirme, politika savunu faaliyetleri ile kadın, genç ve engellilere yönelik kent politika ve uygulamalarının geliştirilmesi hedefleniyor. Dünya Yerel Demokrasi Akademisi (WALD), Ulusal Demokratik Enstitü (NDI), UNICEF-BM Çocuklara Yardım Fonu, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDEV) ve Alternatif Yaşamı Destekleme Derneği (AYDER) gibi kuruluşların desteği ile yürütülecek olan proje 8 ilde yürütülecek.

Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'ndaki açılışın kurdelesini Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, HABİTAT için Gençlik Derneği Başkanı Sezai Hazır ve derneğin Genel Sekreteri Başak Saral, Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Remzi Azizoğlu, Diyarbakır Yerel Demokrasi Akademisi Saha Koordinatörü Umut Suvari ve projenin hedef kitlesi olan çocuklar, kadınlar ve engelliler kesti.

HABİTAT için Gençlik Derneği Başkanı Sezai Hazır, "Ulusal bir proje başlattığımız zaman ilk aklımıza gelen şehirlerden biri Diyarbakır oluyor. İki nedenden dolayı. İlki ne kadar güzel projeler başlatırsanız başlatın yerel yöneticiler eğer bu konuda istekli değillerse o projenin yerelde hayat bulma şansı yoktur. Sayın Baydemir'in vermiş olduğu enerji ve çalışmalara vermiş olduğu destek bizi burada proje yapmaya motive eden en güçlü nedenlerden biridir" dedi. Hazır, Akademi'yle kimsenin kimseyi ötekileştirmediği, farklılıklarının bir çatışma nedeni olarak algılanmadığı, her rengin kendi rengini geliştirerek yaşadığı bir toplumda huzurlu bir ülke peşinde koştuklarını söyledi.

Sivil Toplum Örgütü (STÖ) dendiği zaman etliye sütlüye dokunmayan toplumların akla geldiğini kaydeden Hazır, demokrasi bilincinin gelişmediği toplumlarda sivil toplumun gelişme şansının olmadığını kaydetti. Hazır "Gerçek bir STÖ'nün görevlerinden bir tanesi de yerel demokrasi kültürünün gelişmesine katkı sunmaktır. Demokrasi ancak yaşam biçimi haline gelirse bir anlam ifade eder. Herkes bizim gibi olmak, bizim gibi düşünmek zorunda değil. Aynı etnik grupta olmak zorunda değil, aynı dili konuşmak zorunda değil. Türkiye'de yaşayacaksak herkesin mutlu olacağı bir ortam yaratmak hepimizin görevidir" diye konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise demokrasinin aynı zamanda bir liyakat rejimi olduğunu söyleyerek, "Demokrasi bir davranış biçimidir, bir yaşam tarzıdır. Demokrasiyi içselleştirememiş olanlar demokratik bir rejimin paydaşı olamazlar" ifadelerini kullandı. Baydemir, demokrasi kültürünün yurttaşın yaşam biçimi haline dönüşmesi için çaba sarf etmek gerektiğini kaydederek, Kent Konseyleri, Kadın, Gençlik ve Çocuk Meclislerinin doğrudan demokrasiye en yakın yerler olduğunu söyledi.

Baydemir konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Temsili demokrasilerde hiçbir temsilci ilelebet temsilci olamaz. Olmamalıdırlar. Belli bir zaman diliminden sonra temsili demokrasilerdeki görevi biter. Ama demokrasilerde gönüllü temsiliyet ve gönüllü faaliyetin yaşı ve süresi yoktur. O gönüllülük aktivitesi ve yurttaşın yaşamına değerler katma çabası sonsuza kadar devam etmelidir. Bugün buradaki pek çok arkadaşı böyle bir çabanın paydaşı olarak görüyorum."

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kapısının kentin bu saygın dinamiğine, gönüllü aktivistlerine açık olacağını kaydeden Baydemir, Yerel Demokrasi Akademisi'nin paydaşı olduklarını bunu sürdüreceklerini söyledi. Baydemir, "Emin olun bu kentte yapacağımız daha çok şey var. Ve bunu demokrasi bilinciyle yaptığımız ve yaygınlaştırdığımız oranda mesafe almış olacağız. Bana göre demokrasi pek çok yaramızın merhemidir. Eğer gerçekten yaralarımızı sarmak istiyorsak demokrasiye sarılmamız lazım. Kendi içimizde demokrasiyi yaygınlaştırmamız ve harfiyen uygulamamız lazım" şeklinde konuştu.

Türkiye genelinde Diyarbakır, Adana, Ordu, Van, Denizli, Kocaeli, Ankara ve İstanbul'da 8 ilde kurulacak akademide kadın, genç ve engellilerin "kendi hakları" hakkında bilgi edinmeleri ve kapasite gelişimlerinin sağlanması amaçlanıyor. Yerel Demokrasi Akademisi'nde, Sürdürülebilir Kalkınma, Demokratikleşme ve Yönetişim, Karar Alma Süreçlerine Katılım, Gündem 21 Süreci ve Yerel Gündem 21 Anlayışı, Kadın-Genç-Engellilerin Kentsel Dönüşümde Önemi, Karar Alıcılarla Güçlü İletişim, Karar ve Uygulamaların-Takibi gibi dersler verilecek.

http://www.kalitelihayat.com/haber/yerel-demokrasi-akademisinin-acilisi-diyarbakirda-yapildi-97591.htm

Share
İlgili Eğitim