Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Türkiye'de Çocuklar, Şiddet ve Yoksulluk Kıskacında

4 Ekim Dünya Çocuk Günü'nde Türkiye çocuklarının tablosu şöyle; 25 bini sokakta çalışıyor, son 5 yılda bin 659'u kaçırıldı, ihmal ve istismarla karşılaşmaları yüzde 20 oranında arttı. Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, "Size karşı mahcubuz çocuklar" dedi.

İçerik Alınlık Resmi

4 Ekim Dünya Çocuk Günü'nde Türkiye çocuklarının tablosu şöyle; 25 bini sokakta çalışıyor, son 5 yılda bin 659'u kaçırıldı, ihmal ve istismarla karşılaşmaları yüzde 20 oranında arttı. Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, "Size karşı mahcubuz çocuklar" dedi.

bianet'in notu: Uluslararası çapta çocuklar için kutlanan iki gün bulunuyor. Biri Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi dolayısıyla BM'nin kabul ettiği, 20 Kasım. Diğeri de 1925'te Sovyetler Birliği'nin girişimiyle uluslararası gündeme giren 1 Haziran. 4 Ekim'le ilgili bilinen bir uluslararası çocuk günü yok. bianet'in bunu haberi yayına koymadan önce fark etmesi ve Türkiye medyasının da yaygınlaştırdığı bu bilgiye açıklık getirmesi beklenirdi. Diğer yandan, çocukların bir günü daha olsa, fena mı olur...

4 Ekim Dünya Çocuk Günü nedeniyle bir bildiri yayımlayan Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, Türkiye'de 25 bin çocuğun sokakta çalıştığını söyledi. Şirin, son on yılda çocuklara yönelik şiddette de yüzde 20 artış yaşandığını dile getirdi.

Türkiye'de çocuklara yönelik olumsuzlukların başında şiddetin geldiğini, şiddeti cinsel taciz ve ekonomik istismarın takip ettiğini belirten Şirin, şiddetin artma nedenlerinin başında da "yoksulluk, işsizlik ve boşanmış ebeveynler"in geldiğini ifade etti.

Türkiye'de de son 10 yılda çocuk ihmali ve istismarı vakalarında yüzde 20 artış yaşandığını, özellikle cinsel tacize yönelik olayların öne çıktığını söyleyen Şirin, son dönemde okul öncesi çocuklara en çok 'darp' şeklinde şiddet uygulandığını belirtti.

"Sokakta çalışan çocuk sayısı 25 bin"

Şirin, sendikaların, emniyetin, belediyelerin, araştırma gruplarının Türkiye'de sokakta çalışan çocuk sayısını 8 bin civarında açıkladıklarını ancak bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi:

"Ancak ben bu rakamın çok daha fazla olduğunu düşünüyorum. Ancak gündüz sokakta yaşayan, gece evine giden çocukları da dahil ettiğinizde, bu rakam 25 bine çıkıyor.

En çok çocuğun çalıştığı kent sıralamasında Mersin, Diyarbakır, Hakkâri, Mardin, Şanlıurfa, Van, Adana, Gaziantep, İstanbul başta geliyor. Sokakta yaşayan çocuk sayısı ise 4 bin. Verilere göre son 5 yılda bin 659 çocuk da kaçırıldı.

"Her 4 çocuktan 1'i yoksul"

Kim ne derse desin Türkiye'de her 4 çocuktan biri çalışıyor. Bunların yaşları da 7-13 ile 14-18 arasında değişiyor. Türkiye'nin 0-18 yaş grubu 24 milyon 780 bin çocuğu var. Bunların yüzde 30'u yoksul. Yani her 4 çocuktan 1'i de yoksul."

Son yedi yılda 150 bin sınıf yapılmasına karşın Türkiye'nin sınıf ortalamasının 45 öğrenci olduğunu, bunun da eğitimde kaliteyi düşürdüğünü belirten Şirin, "Türkiye'de ilköğretim çağındaki her 4 çocuktan 3'ünün okuduğunu anlayamadan okuldan mezun oluyor" dedi.

2 milyon çocuk HIV

Tüm dünyada 920 bin çocuk temiz su içemiyor. İki milyon çocuk HIV virüsü taşıyor. AIDS yüzünden annesiz-babasız kalan 0-17 yaş tahmini çocuk sayısı ise 15 milyon.

Dünya Çocuk Günü dolayısıyla "Daha Kaç Kalbimizin Olması Gerekir?" başlıklı Dünya Çocuk Günü Bildirisi'nde Şirin, "Yıl 2010, en çok size karşı mahcubuz çocuklar. Umudun tazelenmesi, yeni bir başlangıç yapabilmek, 'Savaşlar dışarı, barış içeri' diyebilmek için bir kez daha şans tanıyın bize çocuklar" ifadesini kullandı.(BT/EÖ)

http://www.bianet.org/bianet/dunya/125201-turkiyede-cocuklar-siddet-ve-yoksulluk-kiskacinda

Share
İlgili Eğitim