Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Altı Kürt Genci Daha Vicdani Retlerini Açıkladı

Kürt gençleri vicdani retlerini açıklamayı sürdürüyor.

İçerik Alınlık Resmi

Kürt gençleri vicdani retlerini açıklamayı sürdürüyor.

3'ü kadın 6 genç daha vicdani ret haklarını kullandıklarını açıkladı. Toplantıya BDP milletvekilleri Bengi Yıldız ve Özdal Üçer de katılarak destek verdi.

İHD Vicdani Ret Komisyonu üyesi Kürt gençler, İHD İstanbul Şubesi'nde dün toplantı yaptı, vicdani retlerini açıkladı. Böylece vicdani reddini açıklayan genç sayısı 137'ye ulaştı.

Vicdanı reddini açıklayan 6 kişiden 3'ü genç kadın. Gençler, "Kardeş kanı dökmemek ve artık bölgeye huzur gelmesi için vicdani reddimizi açıklıyoruz" dedi.

Kurşun yerinden çıkınca kimse durduramaz

Vicdani reddini açıklayan Kürt gençlere destek olmak için toplantıya katılan BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, "Bu hareket Türkiye'deki demokrasi güçleri ve özellikle savaş karşıtlarının vicdanı olan bir harekettir" dedi.

Türk, Kürt ve diğer etnik kökenli grupların bu konuda ortaklaşmayı sağladıklarında halkların birbiri ile savaşmayacaklarını belirten Yıldız şöyle devam etti: "Türkiye'de despotik yapının ayakta kalmasının en önemli nedeni farklı kesimleri birbiri ile çatıştırmasıdır."

Yıldız, Türkiye'de vicdani retçilerin bu güne kadar çok ağır bedeller ödediğine ve kamuoyunun onları pek fazla önemsemediğine dikkat çekti. "Kurşun bir kere yerinden çıkınca bir daha onu kimse durduramaz" diyen BDP milletvekili Yıldız, vicdanı ret hareketini de bu kurşuna benzetti.

Kutsal olan vicdani ret kararıdır

Gençlerin kimisinin zaman harcamamak için, kimisinin artık kirlenmiş olan bu yapıya hizmet etmemek için, kimisinin de kardeş kanı dökmemek için askerlikten kaçtığını vurgulayan Yıldız, "Vicdani ret hakkını tanımamak faşizmdir. Bir şeye kutsallık atfetmek gerekirse en kutsal karar vicdani ret hakkını kullanmaktır" dedi.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise, askerliğin zorunluğu olduğu bir yerde vicdani ret hareketini çok iyi örgütlemek gerektiğine dikkat çekti. 500 bine yakın asker kaçağının olduğunu belirten Üçer, "Bu insanlara da ulaşmak gerekir" dedi.

Üçer, "Birileri çocukları için bedelli askerliği getirtirken, yoksul çoçukları askerlik yapmak zorunda kalıyorsa, bu içinde sistematik çelişkileride barındırıyor demektir" dedi.

Oğlumu askere göndermeyeceğim

Militarizme ve savaşa karşı olan herkesin bu eyleme destek vermesi gerektiğini söyleyen Üçer, şöyle devam etti: "Anneler canından bir parça olan evlatları birileri onlara komutanlık etsin, yerlerde süründürsün, kirli savaşa göndersin diye mi büyütüm diyerek, onlarda bu harekete destek vermelidir" dedi.

Oğlunu askere göndermeyeceğini ve vicdani ret hakkını kullanmasına gerek kalmaması içinde elinden geldiğince tüm eylemlere katılacağını belirten Üçer, gençleri kararlarından dolayı desteklediğini belirtti.

Vicdani retçiyim, çünkü...

Vicdani retlerini açıklayan Kürt gençleri ise gerekçelerini şöyle açıkladı.

Abdullah Dündar: 17 yaşındayım. Sirtli'yim ve Kürt'üm. Ölme ve öldürmeye karşı olduğum için vicdani reddimi açıklıyorum.

Dilan Erol: Batman doğumluyum. Kirli savaştan dolayı dünyaya geldiğim topraklarda bu güne kadar acı, ölüm, işkence ve tek tip kamuflaj elbiselilerin zorbalığı eksik olmadı. Bu militarist otoritenin baskısı üzerimde psikolojik etkiler bırakmıştır. Bu nedenle Kürt bir kadın olarak vicdani reddimi açıklıyorum.

Zeynep Çelik: Bitlis'liyim. Bağcılar'da doğdum. Kardeşlerimizi öldürme politikalarını reddediyorum. Benim iki amcamın oğlu asker ve bir amcamın kızı da gerilla. Kardeş kanı dökülmesin, artık bunlar bitsin diyoruz ve bir Kürt kadını olarak vicdani reddimi açıklıyorum.

Gökhan Dağ: İstanbul doğumluyum. İç savaş bitsin, kardeş kardeşin kanını dökmesin diye vicdani reddimi açıklıyorum.

Ali Ekber Toprak: Sistemin bana dayattıklarını reddediyorum ve vicdani reddimi açıklıyorum.

Helin: Batman doğumluyum. Kürt gençlerini zorma askere gönderek kendi öz değerlerine, kendi insanlarına karşı savaştırıyorlar. "Askersin" diyerek her istediklerini yaptırıyorlar. Bu insanları insanlıktan çıkarmaktır. Bunun karşısında olduğum için vicdani red diyorum.

137'ye ulaştı

Vicdani retçilerin sayısı 6 gencin daha açıklamasıyla 137'ye ulaştı. Yine geçtiğimiz Eylül ayında 10 Kürt genci vicdani retlerini açıklamıştı.

http://www.etha.com.tr/Haber/2010/10/03/guncel/kurt-genclerinden-vicdani-ret/

Share
İlgili Eğitim