Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Loç Vadisi'nde HES İnşaatine Şirket Önünde Protesto

Kastamonu'daki Loç Vadililer, Kabataş'ta buluştu, vadide HES inşaatını sürdüren şirketin Fındıklı'daki binasına yürüyerek HES projesini ve şirket saldırılarını protesto etti. İnşaat, "çivi bile çakılması düşünülemeyecek" Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde...

İçerik Alınlık Resmi

Kastamonu'daki Loç Vadililer, Kabataş'ta buluştu, vadide HES inşaatını sürdüren şirketin Fındıklı'daki binasına yürüyerek HES projesini ve şirket saldırılarını protesto etti. İnşaat, "çivi bile çakılması düşünülemeyecek" Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde...

Kastamonu'nun Cide İlçesi'ne bağlı Loç Vadisi'nde yapımı süren hidroelektrik santraline (HES) karşı Çamdibi, Karakadı, Hamitli ve Şenköy köylüleri önceki gün (2 Ekim) İstanbul'da bir araya gelerek, inşaatı sürdüren Ümran Boru iştiraki Orya Enerji'nin şirket binası önünde bir basın açıklaması yaptı.

Loç Vadisi'nde HES İnşaatine Şirket Önünde Protesto

Kabataş iskelesi önünde buluşan Cide Loç Vadisi Koruma Platformu ve destekçileri, temsili Ümran Boru kuklası üzerine "Katil Ümran Boru, Loç'tan Defol" yazarak eyleme başladı, köçekler ve davul eşliğinde Fındıklı'daki Orya Han'a doğru yürüdü.

HES karşıtı köyün telefonları kesildi

"Cide HES Gidecek, Huzur Gelecek", "Santral Yapma Boşuna, Yıkacağız Başına", "Loç Vadisi Bizimdir, Bizim Kalacak" sloganları atılan yürüyüşte katılımcılar "Sarı Yazma İsyanda", "Anadolu'da Nehirlere Özgürlük", "Bartın'da Termik, Loç'ta HES İstemiyoruz" ve şirket sahibine yönelik "Orhan Yavuz, Ander Kalasun" pankartları açtı.

Platform adına açıklamayı okuyan Uğur Tay, geçtiğimiz haftalarda şirket çalışanlarının köyün telefon tellerini keserek iletişimi engelledikten sonra HES karşıtlarına saldırmasına tepki göstererek, "Arbedede kalp krizi geçiren Abdurrahman amcamız ambulans çağrılamadığı için vefat etse, bunun vebalini nasıl ödeyecektin?" diye sordu.

"Bizi takip etme yetkisini nereden buluyorsunuz?"

Tay, şirkete "Köye gelenleri nerede uyuduğuna kadar takip etmeye ne hakkın var? Bunu iptal davası açan Loç Halkına da yapmış, ev adreslerimizi tek tek deşifre etmiştin" diye seslendi, "Bu yetkiyi nereden buluyorsun?"

Bu sırada şirket çalışanı özel güvenlik görevlilerinin eylemciler arasına girerek katılan aileleri görüntülemesi üzerine, eylemciler uzaklaştırılmalarını talep etti; polis eylem yerinde özel güvenlik olmadığını söyleyerek müdahale etmedi.

Emniyet yetkilileri eylemcilere ise sık sık müdahale ederken, basın çalışanlarının görüntü almasına da engel olmaya çalıştı. Kadın ve çocukların itilmesi üzerine arbede yaşandı ve kalabalık uzun süre polisi yuhalayarak tepki gösterdi. Müdahaleler nedeniyle açıklama kesintilerle devam etti.

Şirketin "İnşaat Ruhsatı Yok"

Tay, "Dev borular köy yollarına sığmıyor diye, iş makinelerini köye soktular. Sorduk devlete var mı bir izin diye, yanıt geldi: Bilgimiz dahilinde değildir. İnşaat ruhsatını sorduk, yanıt geldi: nazım ve imar plan izni alınmamıştır" diyerek Kastamonu Valiliği'nden aldıkları bilgileri basınla paylaştı.

"Loç Vadisi, Küre Dağları Milli Parkı sınırlarındadır, çivi bile çakılması düşünülemez. Bakın bilirkişi raporu ne diyor: Proje ekosistem bütünlüğüne zarar verecek niteliktedir."

Tay, "Loç Vadisi sahipsiz değildir, mücadelesi de artık sadece Loç Halkının değil, tüm Türkiye'nindir" diyerek açıklamayı bitirdi ve ardından katılanlar davul eşliğinde oynadı, "HES karşıtı horon" tepti.

http://bianet.org/bianet/toplum/125202-loc-vadisinde-hes-insaatine-sirket-onunde-protesto

Share
İlgili Eğitim