Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Kurul koruma altında!

Allianoi Gönüllüleri, Koruma Kurulu önüne kum döktü

İçerik Alınlık Resmi

Allianoi Gönüllüleri, Koruma Kurulu önüne kum döktü

Allianoi Gönüllüleri, İzmir'in Bergama İlçesi'nde yapımı tamamlanan Yortanlı Barajı'nın suları altında kalacak olan antik kent kalıntılarının kumla kapatılması kararı alan İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu önüne bir torba kum döktü. Gönüllüler, antik kenti kum koruyacaksa, kendilerinin de bu kararı alan Kurul'u kum dökerek koruduklarını açıkladı.

İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun aldığı kararın ardından kumla kaplanması için çalışmalar başlatılan antik şifa yurdu Allianoi'nin korunmasını isteyenlerin tepkileri sürüyor. Allianoi'de yapılan eylemlerin ardından bu kez de antik termal merkezin kumla kaplanması kararını alan Koruma Kurulu önünde eylem yapıldı. Kurul binası önünde toplanan Allianoi Gönüllüleri adına açıklama yapan Tuncay Karaçorlu, “Kurul'un eşine dünyada rastlanmayan bir karar aldı. Antik kentin kumla kaplanması kararı kabul edilebilir değildir. Eğer böyle bir koruma anlayışı varsa; biz de aynı anlayışla sadece Koruma Kurulu'nu korumak için Kurul'a kum döküyoruz” dedi. Gönüllüler daha sonra beraberlerinde getirdikleri bir torba kumu Koruma Kurulu kapısının önüne döktü.

Allianoi Gönüllüleri daha sonra İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na, Allianoi'deki işlemin durdurulması için dilekçe verdi. Karaçorlu, Kurul'un 28 Mayıs 2010 tarihli kararı ve 16 Ağustos 2010 tarihli uzman raporunda sözü edilen Allianoi antik kentinde dokuya zarar vermeyeceği ileri sürülen Horasan harcı ve özellikleri belirtilen kumun kullanılmadığının belirlendiğini söyledi. Bunun yerine kiremit tozu ile karıştırılmış beton döküldüğünü veya tuhaf bir karışımdan oluşan alanın dokusuna zararlı bir malzeme kullanıldığını dile getiren Karaçorlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin görevi ihmal ve kötüye kullandıklarını öne sürdü. İzmir 4. İdare Mahkemesi'nde açtıkları davanın henüz neticelenmemiş olduğunu belirten Karaçorlu, verdikleri dilekçeyle yürütmenin durdurulması kararı verilmesi halinde telafisi imkansız zararlar oluşacağı, yargı kararlarının etkisiz kalacağı gerekçesiyle Kurul'un kararlarınla aykırılık tespiti yapmasını ve DSİ çalışmalarını durdurmasını istediklerini açıkladı. Dilekçeye, Tunçay Karaçorlu, İffet Diler, Avukat Yelda Kullap, Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Gökhan Erkan imza attı.

Karaçorlu, “Böyle bir uygulama ülkemizde ve dünyada ilk kez olmaktadır. Antik kent kültür, sosyal, tarımsal açıdan yöreye sağlayacağı yararlar çoktur. Kumlarla gömülmesini anlamak mümkün değildir. 2 No'lu Koruma Kurulu bugüne kadar Allianoi'yle ilgili çoğu kez suç işlemiştir. İşlediği suçlara son vermesi üzerine düşen görevi yapmalıdır. Çimentolu harçla antik kent örtülmektedir. Bu ne onların önerdiği ısmarlama koruma yönteminde ne de varolan koruma yöntemleri içinde vardır. Koruma Kurulu kendi yanlış kararına bile saygı duymalı, görevini yerine getirmelidir. Bizler Allianoi Gönüllüleri olarak daha önce Bergama Savcılığı'na verdiğimiz dilekçeyi vereceğiz. Alliaoni antik ketin gelecek kuşalara miras kalmaldır. Sulama sorunu da çözülerek tarımsal nüfusun istekleri yerine getirilmelidir” dedi.

Utku Bolulu

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=1020683&Date=28.09.2010&CategoryID=85

Share
İlgili Eğitim