Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Urfa’da Belgesel Çekimleri Başladı

Urfa Kuş Gözlem Grubunun Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları-Ulusal Ajans tarafından desteklenen “Harran Yok Olmasın!” adlı projesinin belgesel çekimleri başladı.

İçerik Alınlık Resmi

Urfa Kuş Gözlem Grubunun Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları-Ulusal Ajans tarafından desteklenen “Harran Yok Olmasın!” adlı projesinin belgesel çekimleri başladı.

Belgesel çekimleri Şanlıurfa’nın Harran, Akçakale ve Bozova ilçelerinde yapılıyor. Belgesel fikri Şanlıurfa yerelinde doğa koruma çalışmaları yürüten Urfa Kuş gözlem Grubu üyeleri tarafından oluşturuldu. Harran ovasındaki tuzlanma sorununa dikkat çekmek için uzman bir belgesel ekibiyle Urfa ilçelerinde çekimlere başlandı. 

urfada belsesel cekimleri basladi

Urfa Kuş Gözlem grubundan Biyolog Şükrü Esin, bölgede ilk sulama 1978’de yer altı sularıyla başlamış ve 1995’te ova suya kavuşmuş. Harran ovasının 225000 hektar alanın yaklaşık 135000 hektar alanı sulanıyor ve ovada tuzlanma problemi yaşayan alan miktarı 20000 hektardır. 6000–7000 hektar alanda da hiçbir tarımsal faaliyet yapılamıyor. Ovaya yüksek bir noktadan bakıldığında hemen her tarlada pamuk bitkisinin ekildiğini görülüyor. Ovanın ürün desenin yoğunlukla pamuk olması Tarım Bakanlığının pamuk desteklemesinin yüksek tutması diğer ürünlerin ekilmesini engelleyen faktörlerdendir. Monokültür tarım yapılarak ovada son 15 yıldır aynı ürün ekiminden dolayı ve ekim nöbetinin uygulanmaması sonucu toprakların bozulması ve bunun yanında verim düşüklüğüne yol açmıştır. Harran ovasından aşırı sulama sebebiyle her gün yaklaşık 1 ton toprak tahliye kanalıyla Suriye’ye akmaktadır. Harran ovası GAP’ın can damarı olup bu alanı koruyarak kullanmanın tek yöntemi kapalı sulama sistemine geçilmesi ve bataklık haline dönüşen 6000 ha alan drenaj sistemi döşenerek sorunun daha da büyümeden önüne geçilmesi mümkündür. Gap master planında yer alan ürün deseni çeşitliliğiyle ovadaki ürün deseni çeşitliliği arasında çok ciddi farklar göze çarpıyor. Su ovaya geldiğinden beri pamuk dışında başka bitki ekmeyen çiftçiler var. Ürün deseni ve sulama sistemlerinde daha uygun yöntemlere geçilmemesi halinde sorun daha da büyüyecektir. Çekimlerine başladığımız bu belgesel ile Harran ovasındaki sorunları dile getirmiş olacağız.  

Gezici Nalbant ve Babam Tarih Yapıyor adlı ödüllü belgesellerin yönetmeni Haydar Demirtaş, yöre insanı çekimlerde bize çok yardım ediyorlar. Hangi köylüyle konuşsak taban suyunun aşırı yüksek olduğundan ve ekinlerindeki hastalıklardan dert yanıyor. Harran ve Akçakale ilçelerinde toprakları aşırı derecede tuzlulaştığı için tarımsal faaliyet yapılmayan tarlalar gördük. Evlerin dış cephe duvarlarındaki tuz dikkatimizi çekti. Bu projeye dâhil olduğumuz için çok mutluyuz. Çekimine başladığımız bu belgeselle Harranlı ve Akçakaleli köylülerin sesi olmaya çalışacağız.

Share
İlgili Eğitim