Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Hak Savunucuları "Hakikat" ve "Yüzleşme"yi Tartıştı

AÜ SBF İnsan Hakları Merkezi ve İHOP'un düzenlediği bir haftalık seminer programında geçmişle yüzleşme, Kürt sorunu, Alevi sorunu, Ermeni sorunu, toplumsal psikoloji ve siyasal mücadele üzerinden tartışıldı.

İçerik Alınlık Resmi

AÜ SBF İnsan Hakları Merkezi ve İHOP'un düzenlediği bir haftalık seminer programında geçmişle yüzleşme, Kürt sorunu, Alevi sorunu, Ermeni sorunu, toplumsal psikoloji ve siyasal mücadele üzerinden tartışıldı.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi ve İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) bu yıl üçüncü kez düzenledikleri insan hakları savunucuları eğitim programını "Hakikat ve İnsan Hakları" konusuna ayırdı.

Farklı illerden ve örgütlerden yaklaşık 40 hak savunucusu ve üniversite öğrencisi bir hafta boyunca ünivesitenin cebeci kampüsünde düzenlenen seminer ve forumlara katıldı.

Programın amacı son dönemde 12 Eylül darbesi, Ermeni sorunu, Kürt sorunu ya da Dersim katliamı gibi farklı alanlarla gündeme gelen geçmişle hesaplaşma, yüzleşme, travma gibi konuları tartışmaktı.

"Hakikat" kavramı üzerine Ahmet Murat Aytaç ve "geçmişle hesaplaşma" üzerine Mithat Sancar'ın sunumlarıyla başlayan program ikinci gün yazar Tanıl Bora'nın modernlik, ulusalaşma bağlamında ve Türkiye üzerinden "hakikatin siyasal kuruluşu" ile SBF öğretim üyesi Alev Özkazanç'ın sorunun güncel siyasal önemi üzerine sunumlarıyla devam etti. Gün AÜ'den Elif Ekin Akşit'in katılımcılarla Ankara'nın çeperlerine düzenlediği geziyle sonlandı.

Çarşamba günü programda AÜ öğretim üyesi Kerem Altıparmak'ın "gerçeği bilme hakkı ve bu hakkın siyasal imaları" başlıklı sunumu ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Ozan Erözden'in uluslararası hukuk bağlamında geçmişle hesaplaşmanın anlamı üzerine sunumu vardı.

Ertesi gün Cem Kaptanoğlu ve Murat Paker psikanalitik ve psiko-politik bakımdan soruna yaklaşan sunumlar yaptı; travma, yas, yüzleşme kavramları üzerine konuştu.

Seminer dizisinin son günü darbe, Kürt sorunu, Dersim ve Sivas katliamı üzerinden yapılan forumla sürdü. Sezgin Tanrıkulu, Ümit Fırat, Selçuk Kozağaçlı, Yılmaz Ensaroğlu, Ayhan Yalçınkaya, Hüseyin Aygün günün konuşmacılarıydı. Cumartesi günü tartışmalar ve sertifika dağıtımıyla program sonlandı.

http://bianet.org/bianet/siyaset/124899-hak-savunuculari-hakikat-ve-yuzlesmeyi-tartisti

Share
İlgili Eğitim