Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Barış İçin Yaşlılar Heyeti'nden Çağrı: Barışı görmeden ölmek istemiyoruz

‘Barış İçin Yaşlılar Heyeti’ PKK’nın ‘eylemsizlik kararını’ uzatması ve Kürt sorununa çözüm bulunması amacıyla 20.09.2010 tarihinde bir basın toplantısı düzenledi. Taksim Nippon Otel’de düzenlenen toplantı sırasında gelen PKK’nın ‘eylemsizlik sürecini’  uzattağı haberi memnuniyetle karşılandı.

İçerik Alınlık Resmi

‘Barış İçin Yaşlılar Heyeti’ PKK’nın ‘eylemsizlik kararını’ uzatması ve Kürt sorununa çözüm bulunması amacıyla 20.09.2010 tarihinde bir basın toplantısı düzenledi. Taksim Nippon Otel’de düzenlenen toplantı sırasında gelen PKK’nın ‘eylemsizlik sürecini’  uzattağı haberi memnuniyetle karşılandı.

Barışı görmeden ölmek istemiyoruz

Biz, bu ülkenin yaşlı insanları, gün gördük, günler gördük… 20. Yüzyılın en yıkıcı savaşlarına tanık olduk. İkinci Dünya Savaşına, Kore Savaşına, Vietnam Savaşına… Atom bombasına... Hiroşima’da, Nagazaki’de yüzbinlerce insanın saniyeler içinde yanıp kül olmasına...

İkinci Dünya Savaşı sonrasını, ülkelerin nasıl geliştiğini de gördük... Sanatın, bilimin yükselişini; refah devletini, sosyal devleti gördük. Dünya gözlerimizin önünde, deviniyor, dönüşüyor, değişiyordu… 1968 hareketi dünya gençliğini, bizi, hepimizi kuşatmış, kanatlandırmıştı. Barışın, adaletin, eşitliğin, özgürlüğün bayrağı gençlikti.  Biz de gençtik, umut doluyduk, umudun ta kendisiydik. O yükselişin heyecanıyla çalışıyor, yaratıyor, üretiyorduk.
Yazık ki ardından, dış güçlerle bağlantılı darbe heveslileri umutlarımızı boşa çıkardı. 

yaşlılar heyeti

Biz, bu toprağın yaşlı insanları, günler gördük, acılar yaşadık!..  Savaş tanrıları yeniden kurban istemeye başladılar. Kentlerde kırlarda çatışmaların, ölümün kol gezdiği yıllar yaşadık. Kardeşi kardeşe kırdırdılar; katliamlar düzenlendi; binlerce ölü verdik, analar ağlar oldu. Derken, üzerimizden darbeler geçti. Gözaltına alındık, sorgulandık, işkenceden geçtik, cezaevlerinde, sürgünlerde yıllar geçirdik. Ama yüreğimizi karartmadık. Bu ülkeye, güzelim dünyamıza barışın, demokrasinin, adaletin, eşitliğin egemen olacağı günlere inancımızı yitirmedik. Çünkü hayatımızı, emeğimizi, bu amaca adamıştık.
Ama ne yazık ki bu ahir ömrümüzde, kendi ülkemizde yüreklerimiz kendi evlatlarımızın acısıyla yanıyor. Yakın tarihimizde Halepçe’de, gençliğimizde Hiroşima’da, saçları tutuşup kavrulan ölü kız çocuğuna ağıt yakarken, otuz yıldır kendi yavrularımıza ağıt yakar olduk.
Yazık ki, Türkiye, bölgede ve dünyada barış için büyük misyon üstlenmeye, dünyanın hatırı sayılır devletleri arasına girmeye ve Avrupa Birliği’ne katılmaya adayken, kendi ülkesinde akan kanı durdurmaktan aciz bir devlet durumuna düşürülüyor. Oysa ülkemiz artık dünyanın sayılı ekonomileri arasında yer almaya; demokrasimiz eskiye göre daha gelişkin bir düzeye yükselmeye; hukuksal yapımız insan hak ve özgürlüklerini anayasal güvencelere bağlamaya hiç bu kadar yaklaşmamıştı. Tüm bunların ışığında, sorunlarımızı çözecek güce ve cesarete de sahip olabilmeliyiz, diye düşünüyoruz.

Biz, Türkiye’nin yaşlı insanları; biz, yakın tarihin tanıkları ve özneleri, ömrümüz sona ermeden konuşmaya karar verdik. Barış sürecinin başlatılması için bir kez daha elimizi taşın altına koyuyoruz. Bu çıkmaz yoldan dönülmesi, silahların susması, Kürt sorununun diyalog yoluyla, müzakerelerle çözülmesi için yola çıkıyoruz.
Kimsenin, bu ülkenin evlatlarını birbirine kırdırmaya, gencecik çocuklarımızın acısıyla yüreklerimizi yakmaya; kaynaklarımızı kurutmaya; köylerimizi yakıp yıkmaya; insanlarımızı göçe ve yoksulluğa mahkum etmeye; yollarımıza mayınlı tuzaklar döşemeye; dağlarımızı, ormanlarımızı yakıp, o kadim topraklarımızı tahrip etmeye hakkı yoktur ve olmamalıdır!

Biz, bu ülkenin yaşlı insanları; eylemsizlik süresinin son tarihi olarak ilan edilen bugün, 20 Eylül 2010 günü, tüm tarafları koşulsuz, süresiz bir çatışmasızlık sürecini başlatmaya, sorunu diyalog yoluyla çözmek için silahları susturmaya, barış sürecini başlatmaya çağırıyoruz!
Oluşumunu başlattığımız, Barış İçin Yaşlılar Heyeti olarak; bu amaçla, Cumhurbaşkanına, Hükümete, iktidarda olsun muhalefette olsun tüm siyasal partilere, Meclise sesleniyoruz: Kürt sorununun çözümünden sizler sorumlusunuz. Çözüm için koşullar bugün her zamankinden daha hazırdır. Son günlerde yaşanan talihsiz olayları bahane ederek diyalog yolunu kapatmayın. Savaştan rant devşiren barış düşmanlarına pirim vermeyin. Barışın ipeği kozasında örülür...
Kürt siyasal Partileri ve oluşumlarına, sivil kuruluşlarına, kanaat önderlerine sesleniyoruz: Barış için gösterdiğiniz çabaları, aldığınız inisiyatifi kimsenin kırmasına izin vermeyin. Türkiye’de demokrasi, barış, kardeşlik, adalet, eşitlik sağlandığında üstlendiğiniz önemli role, halkımız ve tarih hak ettiği değeri verecektir.   
Bizler, barış yolunun açılması için tüm kapıları çalacağız. Süreci adım adım izleyeceğiz. Üzerimize düşen düşmeyen her göreve hazırız, gönüllüyüz. Uğruna ömrümüzü harcadığımız, gelişmesine canla başla hizmet ettiğimiz, her birimizin kendi alanında katkılar yaptığı bu güzelim ülkemizde, barışın kalıcı olarak inşa edildiğini görmeden ölmek istemiyoruz.

İmzacılar :
Abdulilah Fırat, Aziz Kaya, Behlül Yavuz, Cemal Toptancı, Celalettin Yöyder, Çağatay Anadol, Ersin Salman, Gencay Gürsoy, Gülümser Koçak, Gündüz Mutluay, Hüseyin Ergün, İbrahim Aksın, İbrahim Betil, İlhan Alkan, Kazım Genç, Mete Tunçay, Mıgırdiç Margosyan , Mahmut Ortakaya, Mahmut Yeşil, Nurten Tuç, Oya Baydar, Özden Sönmez, Sarkis Seropyan, Selim Sırrı Feroğlu, Tarık Ziya Ekinci, Yüksel Selek

İlgili Dosyalar:

  1. yaşlılar heyeti [JPG] [71.79K]
Share
İlgili Eğitim