Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

10 Kürt Genç İstanbul'da Vicdani Reddini Açıkladı

Kürt gençler vicdani retlerini İHD İstanbul Şubesi'nde açıkladı; Türkiye'deki vicdani retçi sayısı 131'e yükseldi. İHD Şube Başkanı Boğa " Bizleri kardeşlerimizle çatıştırmak isteyen bir avuç üniformalıdan daha cesaretli davranmazsak, kaybetmeye mahkumuz" dedi. Vicdani retçi Demirsoy "Savaşın tarafı olmayacağız" dedi.

İçerik Alınlık Resmi

Kürt gençler vicdani retlerini İHD İstanbul Şubesi'nde açıkladı; Türkiye'deki vicdani retçi sayısı 131'e yükseldi. İHD Şube Başkanı Boğa " Bizleri kardeşlerimizle çatıştırmak isteyen bir avuç üniformalıdan daha cesaretli davranmazsak, kaybetmeye mahkumuz" dedi. Vicdani retçi Demirsoy "Savaşın tarafı olmayacağız" dedi.

10 Kürt genci, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde vicdani retlerini açıkladı.

İHD Vicdani Ret Komisyonu bünyesinde retlerini dün (19 Eylül) açıklayanlar şöyle: Rıza Kartal, Kemal Acar, Metin Gökduman, Süleyman Yılmaz, Bekir Atış, Cezmi Kartal, Kerim Bulut, Mehmet Ali Kaya, Ahmet Hezer ve Ahmet Demirsoy.

Türkiye'de vicdani retlerini açıklayan kişi sayısı 131'e yükseldi.

İHD Şube Başkanı Abdülbaki Boğa "Gençler öldürmeyeceğiz, ölmeyeceğiz demekte ısrarlı" dedi ve komisyon adına basın açıklamasında şunları söyledi:

"Bizleri kardeşlerimizle çatıştırmak isteyen bir avuç üniformalıdan daha cesaretli davranmazsak, kaybetmeye mahkumuz. Sesimiz onlardan daha gür çıkmalıdır; doğru olanı haykırdığımızdan eminiz."
Demirsoy: Savaşın tarafı olmayacağız

İHD Vicdani Ret Komisyonu Kürt Vicdani Ret Hareketi'nden Demirsoy da "Kürtler olarak bu savaşın acısını en çok çekenleriz. Bu savaşın bir tarafı olmayacağız, Türkiye devleti askerliğini yapmayacağımızı kesin bir şekilde dile getiriyoruz" dedi.
Yıldız: Yüz binlerce gizli vicdani retçi var

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili Bengi Yıldız, "Türkiye'de yüz binlerce asker kaçağı var. Aslında gizli vicdani retçilerdir, ama bu hakkın farkında olmadıklarından zorluk çekiyorlar" dedi.

Vicdani ret hakkını tanımanın, Avrupa Birliği (AB) müktesebatı çerçevesinde yerine getirilmesi gerektiğini belirten Yıldız "Hareket ülkemizde ayrı bir anlam da taşıyor, çünkü zorunlu askerlik, askere gidip kardeşini öldürmek anlamına da geliyor. Ateşkesin [PKK'nin 20 Eylül'ü son tarih olarak açıkladığı eylemsizlik kararını kast ediyor] biteceği son gün olması itibariyle bu çıkış çok önemli" diye konuştu.
Ersöz: Artık silahlar susmalı

Açıklamaya katılan diğer adlar da şunları söyledi.

Yazar Cezmi Ersöz: Ordular, tarih boyunca, adaletsizliğin ve eşitsizliğin sürmesi için var olan kurumlar olagelmiştir. Ordunun savaşı bitirmeye niyeti yok. Savaş sürsün, militarizm güçlensin, statükomuzu koruyalım mantığındalar, barış işlerine gelmiyor. Artık silahlar susmalı ve Kürt halkına kendi kaderini tayin hakkı tanınmalı.

Avrupa Kürt Vicdani Ret Hareketi'nden Şükran Gündüz: En son iki arkadaşımız İsviçre'de vicdani retlerini açıkladı. Diğer ülkelerden de açıklamalar gelecektir.

Barış için Vicdani Ret Platformu'ndan Çiğdem Bayrak: Bu savaşın insan kaynaklarını kurutmak için bir aradayız. Kürt arkadaşlarımız da bu savaşa doğrudan karşı koymak için bir araya geldiler. Amacımız bütün gençlerin, kadınların bir araya gelerek vicdani ret hareketini büyütmeleri.

Kürt Enstitüsü Başkanı Sami Tan: Bu cesaret gerektiren çıkış çok anlamlı. Vicdani reddin bir hak olarak tanınması gerekir.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nden (ESP) Semra Aslan: Savaş halklar arasındaki kardeşlikleri yıkmayı hedefliyor; ama gençler vicdani retle sözlerini söylüyor, kadınlar vicdani retlerini açıklıyor, anneler artık yeter diyor, asker aileleri hareketi gelişiyor. Biz bu hareketlerin gücüne güveniyoruz.

Emir Çelik

http://bianet.org/bianet/insan-haklari/124891-10-kurt-genc-istanbulda-vicdani-reddini-acikladi

 

 

Share
İlgili Eğitim