Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Devlete Mektup: Allianoi'nin Korunması İçin Bir Çözüm Bulun

Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu, Abdullah Gül'e, Başbakan Erdoğan'a ve devlet bakanları Günay ile Bağış'a birer mektup gönderip Allianoi'nin kurtarılması için inisiyatif almalarını istedi.

İçerik Alınlık Resmi

Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu, Abdullah Gül'e, Başbakan Erdoğan'a ve devlet bakanları Günay ile Bağış'a birer mektup gönderip Allianoi'nin kurtarılması için inisiyatif almalarını istedi.

Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu, Europa Nostra'nın Yürütücü Başkanı Denis de Kergorlay, Türkiye'de devlet ve hükümet yetkililerini, Allianoi antik kalıntılarının korunması yönünde çözüm bulmaya çağırdı.

Denis de Kergorlay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan, Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'dan ve Avrupa Birliği (AB) İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış'tan, Allianoi antik kalıntılarının kurtarılması için acilen inisiyatif kullanmalarını istedi.

Allianoi'nin sular altında kalmasının bölgenin turizm potansiyeline de zarar verecek vahim bir bir tarihsel hata olacağını vurgulayan Denis de Kergorlay, "Bu tahrip süreci aynı zamanda, bölgedeki arkeolojik kazıları ve yerel tarihsel araştırmaları sonlandıracaktır. Bu çalışmalar, Avrupa kıtası halkları arasında bağların kurulması ve ortak bir anlayış oluşturulmasına hizmet edecektir" dedi.

Allianoi'nin korunması için bir çözüm bulun

Denis de Kergorlay, devlet ve hükümet yetkililerine gönderdiği mektupta, Europa Nostra'nın "ilerleme ve enerji planlarının doğal ve kültürel mirası koruma projeleriyle çeliştiği bir süreçten geçen" Türkiye'ye, Allianoi ve benzeri tarihsel alanlar konusunda farklı çareler geliştirmesi için deneyim sahibi üye kuruluşların işbirliğiyle yardıma hazır olduğunu da vurguladı.

De Kergorlay mektubunda, Allianoi antik hamam kalıntılarının tahrip edilmesinin uluslararası koruma standartlarına, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşma ve düzenlemelere ve Türkiye ile Avrupa'nın bir bütün olarak uzun vadeli çıkarlarına aykırılığına da dikkat çekti.

Mektupta ayrıca, antik kent alanının İzmir Bölgesi Birinci Derecede Sit Alanı ilan edilmiş olduğu ve İzmir 2 No.lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun bölgenin sular altında bırakılmasını onaylaması üzerine İzmir İdare Mahkemesi ve Danıştay 6 No.lu Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararı aldığı da hatırlatıldı.

De Kergorlay mektubunu, "Lütfen, Türkiye'nin Allianoi gibi tehdit altındaki kültürel değerlerini kurtarma çabamıza destek olun. Allianoi, sadece Türkiye'nin değil, Avrupa kültürel mirasının bir parçasıdır" sözleriyle bitirdi.

http://bianet.org/bianet/toplum/124860-devlete-mektup-allianoinin-korunmasi-icin-bir-cozum-bulun


Allianoi için son bir çırpınış!

Allianoi Antik Kenti'nin üzerinin kumla kapatılması çalışmalarını protesto etmek isteyen bir grup Doğa Derneği üyesi, kendilerini antik kentin içinde vince zincirledi.

Doğa Derneği Başkanı Güven eken ve beraberindeki 6 kişi, erken saatlerde çalışma alınına girerek, antik kentin üzerinin kumla kapatılması çalışmalarını protesto amacıyla kendilerini vince zincirledi. Grup ellerinde "Allianoi’de hukuk dışı kültür katliamına hayır" yazılı pankartlar taşıdı.

Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde, gruba eylemin yasal olmadığı ve sonlandırılması gerektiği belirtildi ancak Dernek Başkanı Eken, "Burada tarih katliamı var. Eylemimiz sürecek" karşılığını verdi.

Öte yandan bölgede çadır kurup bekleyen Allianoi Girişim Grubu Dönem sözcüsü İffet Diler ile 30 arkeolog ve mühendisin, çadırları toplayarak Paşa köyüne yerleştikleri öğrenildi.

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=1019850&Date=20.09.2010&CategoryID=79

 


Sanatçı Her Yere, Her Şeye Bakar, Bakan Eroğlu Nereye Bakıyor?

Allianoi'nin korunmasını savunduğu için müzisyen Tarkan'a "İşine baksın" diyen Çevre Bakanı Eroğlu'na karikatüristler Ak ve Gürses, oyuncular Alabora ve Yeltan ve Dr. Aktar yanıt veriyor. Eroğlu, kendi işinin "baraj yapmak" olduğunu açıklamıştı.

Allianoi antik kentinin kuma gömülmesi kararının ardından, tepki gösteren ve kentin fotoğraflarını sitesinde yayınlayan müzisyen Tarkan'a, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu "Herkes kendi işine baksın, sanatçı arkadaş sanatıyla ilgilensin" demiş, kendi işinin de "baraj yapmak" olduğunu açıklamıştı.

bianet, Eroğlu'nun sözleri üzerine karikatüristler Behiç Ak ve Kemal Gökhan Gürses, oyuncular Görkem Yeltan ve Derya Alabora ve Bahçeşehir Üniversitesi Avrupa Birliği (AB) İlişkileri Bölümü Başkanı Dr. Cengiz Aktar'la görüştü.

Behiç Ak: Dünyanın hiçbir yerinde söylenmeyecek bir laf. Üzerinde konuşmaya bile değmez. Sanatçı demek topluma duyarlı insan demektir, bu nedenle sorunlarla ilgili düşüncesini öncelikli olarak belirtmesi gerekir. Bu tür sözlerin tartışılmasına bile gerek yok ama ne yazık ki Türkiye'de böyle konular gündemden düşmüyor. Bakanla karşı karşıya kalsam söyleyecek söz bulamazdım açıkçası.

Görkem Yeltan: Gittikçe çiğ konuşmalara, yorumlara muhatap bir ülke haline geliyoruz. Bu durum haliyle insanı üzüyor ve yoruyor. Barajların yapılması için edilen bu ısrarın altında neler yatıyor merak etmekteyim. İşi bol olan biri ya da birileri vicdan muhasebesi yaparak açıklamada bulunursa çok daha rahat edeceğim. Bu durumun bende yarattığı şey tamamen üzüntü.

Derya Alabora: Herkes kendi işini yapsın ne demek? Zaten bakan kendi işini yapsaydı böyle bir şey söylemesine gerek de olmazdı. Bakanın işi ülkedeki tarihi eserleri korumak. Şimdi, görevi ve Tarkan'a söylemiş olduğu söz arasında büyük bir çelişki bulunuyor. Bakanın işi ne peki? Her iş sektöründe çalışanlar, işçisi olsun, öğrencisi olsun, sanatçısı olsun, bakanı olsun, aynı zamanda bu ülkenin vatandaşıdır ve oy kullanmaktadır. Halkın oylarıyla bir yere gelip, halkı temsil eden kişiler böyle söylemlerde bulunmamalıdır.

Halk tabii ki tepkisini dile getirecek, zaten bunun aksi bir durum diktatörlüktür. Madem demokrasi ile yönetiliyoruz, tepkilere açık olmak zorundayız. Diğer taraftan biz tarihi eserlerimize sahip çıkmayacaksak, kim bunlara sahip çıkacak? Üstüne evler, barajlar dikerek rant sağlama yarışında olan kişiler mi? Özetle, Bakan Eroğlu'nun yaptıkları baştan aşağıya saçma buluyorum.

Kemal Gökhan Gürses: Bana göre sanatın ve sanatçının varoluş nedeni muhalefettir. Yaşamın yeni alanlara açılmasını sağlamak için sanatçı muhalefet etmek zorundadır. Eğer bu gücü kullanmazsa sanatçı eksik bir sanatçıdır. Ama tabi ki bu durumu, bir siyasetçinin anlayabilmesini beklemiyorum. Ama şunu unutmamak gerekir ki, bir sanatçı bir siyasetçiye göre çok daha fazla kalıcıdır. Bu aslında tamamen bir tahammül meselesi. Demokratik olduğunu söyleyen bir hükümetin üyesinin böyle bir açıklama yapması tahammül sınırlarımızı zorluyor. Bakanla bu konu hakkında asla karşı karşıya kalmak istemezdim, zaten söyleyecek bir söz de bulamazdım belki, ama ben sadece şunu sormak istiyorum: " Siz daha çok nereye bakıyorsunuz?"

Cengiz Aktar: "Enerji ve sanayiden sorumlu" Çevre Bakanı Eroğlu'nu Allah söyletmiş. Çevresel eserlerinden küçük bir örnek olan Yortanlı barajının suları altında kalacak olan Allianoi antik kenti baraj olmasın diyen Tarkan'a "müzikle uğraş, çevreyle değil" mealinde çıkışmış. "Bak ben şarkı söylüyor muyum hiç" yollu sitemlerde bulunmuş. Haklı elbette, herkes işini yapmalı ve bunu en uygun yerde ifâ etmeli. Misâlen kendisi inşaat mühendisi ama hükümet kurulurken her nedense çevreden sorumlu bakan yapılmış. Öyle olunca da "bu çevre işleri çevre düzenleme yani inşaatın bir çeşididir herhalde" diyerek kolları sıvamış. O gün bugündür cumhuriyet tarihinde kimsenin ilgilenmediği kadar çevreyle ilgileniyor. Ama inşaat mühendisliğinin imkânları ölçüsünde. Günahını almayalım, bakan esas mesleğinin yanında bir de tarih okumuş. Hadi çevreden pek anlamıyor diyelim, ama Allianoi'un antik kent olmadığını dünya aleme muştulamasına diyecek sözümüz olmaz. Adını esasen 'Ali oy oy' nakaratlı bir türkünün hep bir ağızdan meşhur söylendiği mangalyerinden aldığını da ben ilâve edeyim. Tarihçi de değilim ama, olsun artık o kadar.

Selin Altunkaynak

http://www.bianet.org/biamag/cevre/124873-sanatci-her-yere-her-seye-bakar-bakan-eroglu-nereye-bakiyor

Share
İlgili Eğitim