Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

KAGİDER: Yeni Bir Anayasa İçin Destek Vermeye Hazırız

KAGİDER, kısmi anayasa değişikliklerinin daha kapsamlı ve bütünsel bir anayasa ile desteklenmesini ve özgürlükleri genişleten bir anlayışla hayata geçirilmesini istedi; tüm toplumsal kesimlerin yeni bir anayasa için beraber çalışması gerektiğini belirtti.

İçerik Alınlık Resmi

KAGİDER, kısmi anayasa değişikliklerinin daha kapsamlı ve bütünsel bir anayasa ile desteklenmesini ve özgürlükleri genişleten bir anlayışla hayata geçirilmesini istedi; tüm toplumsal kesimlerin yeni bir anayasa için beraber çalışması gerektiğini belirtti.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), tüm siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin yeni bir anayasa için beraber çalışmaları gerektiğini belirtti; "Çağdaş yeni anayasa için destek vermeye hazırız" dedi.

Türkiye'nin toplumsal uzlaşı ve diyalog açısından olumsuz tabloların yaşandığı zorlu bir referandum sürecini geride bıraktığını vurgulayan KAGİDER açıklamasında, kısmi anayasa değişikliklerinin daha kapsamlı ve bütünsel bir anayasa ile desteklenmesi ve özgürlükleri genişleten bir anlayışla hayata geçirilmesi istendi.
"Değişiklikler özgürlükçü bir anlayışla hayata geçirilmeli"

KAGİDER yönetiminin yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

- KAGİDER, toplumsal cinsiyet eşitliği yolunda somut sonuçlar veren uygulamaların geliştirildiği ve kanunlarla güvence altına alındığı, AB yasal reformlarının sürdürüldüğü bir politik süreç; bireyi öne çıkaran, katılımcı bir süreçle hazırlanacak ve çoğulculuk anlayışını esas alan, demokratikleşme ve eşit vatandaşlık temelinde farklı toplumsal kesimlerin kucaklandığı; yasama, yürütme ve yargının aralarındaki ilişkilerde doğru kontrol/denge mekanizmalarının sağlandığı yeni bir Anayasa talep etmektedir.

- Bir başka önemli nokta da referandumda kabul edilen değişikliklerin özgürlükleri genişleten bir anlayışla hayata geçirilmesidir.

- Çağdaş demokrasinin en önemli iki standardından birisi, bireyin siyasi iktidar ve devletin karşısında haklarının genişletilmesi, diğeri ise sistem içinde yasama, yürütme, yargı arasında biri birini dengeleme olarak formüle edebilecek "Kuvvetler Ayrılığı" ilkesinin hayata geçirilmesidir. Yetkinin ve gücün tek elde toplandığı bir işleyişin özgürlüklerin ve hakların kullanımı açısından sorunlar yaratacağı açıktır. KAGİDER demokrasi anlayışı gereği kuvvetler ayrılığı ilkesinin korunmasını dikkatle takip edecektir.

- KAGİDER acil olarak kadın-erkek eşitliğinin devlet tarafından fiilen sağlanacağı mekanizmaların hayata geçmesini, bu doğrultuda, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığın en somut sonuç verdiği kota uygulamasının kanunlarla güvence altına alınmasını, 2011 genel seçimlerinde siyasi partilerin milletvekili adaylığında kadın kotası uygulayarak meclise çok sayıda kadın milletvekili gönderilmesini istemektedir.

Share
İlgili Eğitim