Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Dikkat mayın var!

Türkiye’nin 2004 yılında altına imza attığı Ottowa Sözleşmesi’ne göre, 2014 yılına kadar temizlemesi gereken mayınlar konusunda şu ana kadar bir girişimde bulunulmadı.

İçerik Alınlık Resmi

Türkiye’nin 2004 yılında altına imza attığı Ottowa Sözleşmesi’ne göre, 2014 yılına kadar temizlemesi gereken mayınlar konusunda şu ana kadar bir girişimde bulunulmadı.

Mayınları temizlemeyen yetkililer, ‘Mayın Uyarı’ tabelaları dikmekle yetiniyor. En son Mardin’in Nusaybin ve Midyat ilçeleri arasında bulunan bazı yerleşim yerlerine ‘Mayın Uyarı’ tabelaları dikildi. Bagok Dağı yamacında bulunan ve daha önce boşaltılmış bazı köy ve mezralar ile tarihi yapısıyla bilinen ve halen ziyaret edilen Bunısra Vadisi’nde bulunan Bazınê Taqa bölgesine ‘Mayın’ levhaları dikildi.
Mayınların bulunduğu alan itibari ile bölge halkının piknik alanı olarak kullandığı Beyazsu mevkiine yerleştirilen mayınlar nedeniyle daha önce çok sayıda vatandaş yaşamını yitirmiş ve yaralanmıştı. En son 2005 yılında 15 yaşındaki Mehmet Latif Yılmaz adlı çocuk bu bölgede mayına basarak yaşamını yitirmişti. Mayınların Nusaybin ve Midyat İlçe Jandarma komutanlıkları tarafından yerleştirildiği belirtiliyor.

DEVLETİN GÖREVİ MAYINLARI TEMİZLEMEK
İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, Mardin’in Midyat ve Nusaybin arasında bulunan Beyazsu alanının piknik alanı olarak kullandığını belirterek, buranın resmi olarak kabul edilmemiş ama fiilen bir mayın alanı olduğunu söyledi. Kuzu, burada yılda bir veya iki mayın vakasının yaşandığını belirterek, buna bağlı olarak insanların yaşamlarını yitirdiğini ve yaralandığını ifade etti. Devletin temel görevinin mayınlı alanların tespitini yapması ve temizlemesi olduğunu dile getiren Kuzu, “Beyazsu insanların en fazla kullandığı piknik alanıdır. Sivillere açık bir alandır. Dolayısıyla insanların yaşam hakkı risk altındadır. Devletin bir an önce imzalamış olduğu sözleşme maddelerine uygun olarak bu alanları mayınlardan temizlemelidir” dedi.

OTTOWA SÖZLEŞMESİ KAĞITTA KALDI
Ottawa Sözleşmesi olarak bilinen, ‘Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme’ 4 Aralık 1997’de Kanada’nın Ottawa kentinde imzaya açılarak, 1 Mart 1999’da yürürlüğe girdi. Türkiye Sözleşme’ye 2003’te taraf oldu. Türkiye için 1 Mart 2004’de yürürlüğe giren sözleşme, taraf devletlere, stoklarındaki mayınların dört yıl, döşenmiş mayınların da en geç on yıl içinde imha edilmesi yükümlülüğünü getiriyor.

http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=73900

Share
İlgili Eğitim